Κόσμος

Αυτό είναι το μεγάλο «μυστικό» του νέου ρωσικού μαχητικού Su-57

Στη διάρκεια της μεγάλης παρέλασης στη Μόσχα για την Ημέρα της Νίκης κατά του ναζισμού, η ρωσική πολεμική μηχανή είχε την ευκαιρία να επιδείξει μερικά από τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματά της.

Αυτό που τράβηξε τα περισσότερα βλέμματα δεν ήταν άλλο από το νέο μαχητικό της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, το διαβόητο Su-57, το οποίο θεωρείται ως η απάντηση της Μόσχας στα αμερικανικά F-22 και F-35.

Η παρουσία του Su-57 στις εκδηλώσεις έδωσε την ευκαιρία σε δυτικούς ειδικούς να παρατηρήσουν με μεγαλύτερη προσοχή το αεροσκάφος και να καταλήξουν σε μερικά -άλλα κατευναστικά και άλλα άκρως ανησυχητικά- συμπεράσματα για το καμάρι της ρωσικής αεροπορίας.

Σύμφωνα με το Business Insider, ειδικός επιστήμονας που εργάζεται σε προγράμματα stealth αεροσκαφών (δηλαδή αεροσκαφών που διακρίνονται δύσκολα από τα εχθρικά ραντάρ) έκρινε ότι στον τομέα αυτό το Su-57 δεν τα πάει και τόσο καλά: μεγάλα flaps, πολλές γωνίες, μια μύτη που μοιάζει «καρφωμένη» στο μαχητικό και άλλα στοιχεία το καθιστούν λιγότερο stealth απ’ όσο η Ρωσία θέλει να το παρουσιάζει.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα άσχημα είναι ότι το Su-57 έχει σχεδιαστεί ακριβώς ως «φονιάς» των αμερικανικών F-22 και F-35. O επιστήμονας που δέχθηκε να μιλήσει υπό συνθήκες πλήρους ανωνυμίας, τόνισε ότι το ρωσικό μαχητικό είναι εξοπλισμένο με ειδικά ραντάρ στο ρύγχος, στη μπροστινή και την οπίσθια πλευρά του.

Τα ραντάρ αυτά θα του επιτρέπουν να εφαρμόζει μια διαδικασία που ονομάζεται «ακτινοβόληση»: θα μπερδεύει τα οπλικά συστήματα των F-22 και F-35 και παράλληλα, με τα πλάγια ραντάρ του θα μπορεί να ανιχνεύει καλύτερα τους στόχους του, δηλαδή τα ίδια αμερικανικά μαχητικά.

Έτσι, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε τεχνολογία αιχμής, το Su-57 θα μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο αεροσκάφος για τα αντίπαλα μαχητικά, είτε διαθέτουν τεχνολογία stealth είτε όχι.

Πληροφορίες: Business Insider

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button