ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Η μεγάλη «ευκαιρία» για την αντικατάσταση του αγωγού από το Αλικοντούζι μέχρι τους Γαργαλιάνους

0adfcd41e12ae5fba5a307d5efdfc228_L


Τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ύδρευσης και αποχέτευσης από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έως και 100%, δίνει τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Παιδεία.

Μ’ αυτή τροποποιείται το άρθρο 13 του ν. 1069/1980 για τις ΔΕΥΑ και καταργείται ο περιορισμός που προέβλεπε χρηματοδότηση τέτοιων έργων μόνο μέχρι ποσοστό 35%. Με την άρση του περιορισμού χρηματοδότησης από το Εθνικό ΠΔΕ όπου οι ΔΕΥΑ καλούνταν να συμμετάσχουν με 65% ίδια συμμετοχή στα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης «ξεκλειδώνει» η χρηματοδότηση σημαντικών έργων, απαραίτητων για την εξασφάλιση υδροδότησης, την αναβάθμιση της ποιότητας του νερού και την κατασκευή και αναβάθμιση δικτύων αποχέτευσης, αποσκοπώντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Να θυμίσουμε πως τον περασμένο Ιανουάριο ο Δήμος Τριφυλίας κατέθεσε την ολοκληρωμένη μελέτη για την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης από το Αλικοντούζι μέχρι τους Γαργαλιάνους στην ΠΕΧΩ της Περιφέρειας, προκειμένου να προχωρήσει η έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου και να μπει σε διαδικασία χρηματοδότησης. Στα τέλη Ιουνίου ξεκίνησε ο έλεγχος της μελέτης από την αρμόδια υπηρεσία της ΠΕΧΩ στην Τρίπολη, ενώ για να ολοκληρωθεί ο αγωγός θα πρέπει να γίνουν οι γνωμοδοτήσεις από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Κατσίβελας μέχρι τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, κάτι που σημαίνει πως ο δήμος θα έχει στα χέρια του την άδεια Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του συγκεκριμένου έργου.

Η αντικατάσταση του αγωγού πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, καθώς πέρα από την ποιότητα του νερού θα εξασφαλίσει και οικονομία, ενώ αποτελεί και ένα διαχρονικό αίτημα της περιοχής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε σχετικά: Με τη ρύθμιση αυτή ικανοποιούμε ένα πάγιο αίτημα των δήμων και εξασφαλίζουμε στις τοπικές κοινωνίες την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών στην ύδρευση και αποχέτευση. Υποδομές που προστατεύουν την υγεία των πολιτών και διασφαλίζουν την περιβαλλοντική ισορροπία. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών αίρουμε τον περιορισμό του 35% στη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης που ίσχυε από το 1980 και ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να υλοποιηθούν μεγάλα έργα υποδομών στους συγκεκριμένους τομείς λόγω έλλειψης πόρων, ιδίως στην περιφέρεια. Αντιμετωπίζουμε λοιπόν, τη χρηματοδότηση αυτών των έργων, με τρόπο αντίστοιχο με αυτό του ΕΣΠΑ. Τα έργα αυτά θα μπορούν πλέον να χρηματοδοτούνται έως και 100% από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων δίνοντας τη δυνατότητα στους δήμους να αναβαθμίσουν τα υπάρχοντα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης ή να κατασκευάσουν νέα σύγχρονα, ικανοποιώντας τις τοπικές ανάγκες και προστατεύοντας το περιβάλλον. Με έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό και σε στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση χρηματοδοτούμε όλες τις αναγκαίες υποδομές που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και πολλαπλασιάζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών».

Σχετικά Άρθρα

1 thought on “Η μεγάλη «ευκαιρία» για την αντικατάσταση του αγωγού από το Αλικοντούζι μέχρι τους Γαργαλιάνους”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.