Αγροτικά

Αύξηση ευρωπαϊκών εισαγωγών ελαιολάδου

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ελαιολάδου αυξάνονται κατά 98%. Αυτό είναι το πόρισμα που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του IOC, το οποίο επισημαίνει ότι η χώρα που συνέβαλλε σε αυτή την αξιοσημείωτη αύξηση στις εισαγωγές ελαιολάδου εκτός ΕΕ ήταν η Τυνησία, η οποία αναπτύσσεται κατά 118% σε σχέση με τη προηγούμενη περίοδο.

Σύμφωνα με το IOC, το εμπόριο στο ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο έκλεισε τους πρώτους εννέα μήνες της εσοδείας 2017/18 (Οκτώβριος 2017 – Ιούνιος 2018) με αύξηση 29% στη Βραζιλία, 9% στον Καναδά, 2% στις ΗΠΑ και με την Ιαπωνία να παραμένει σταθερή συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, οι εισαγωγές μειώθηκαν 5% στην Αυστραλία και 1% στη Ρωσία κατά τη διάρκεια των πρώτων οκτώ μηνών της ελαιοκομικής χρονιάς μέχρι τον Ιούνιο. Τα στοιχεία για τη Ρωσία για τον μήνα Ιούνιο δεν ήταν διαθέσιμα. Όσο για την Κίνα, τους πρώτους έξι μήνες της εσοδείας οι εισαγωγές της μειώθηκαν κατά 8% σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης εσοδείας.

Από την άλλη πλευρά, το εμπόριο στην ΕΕ κατά τη διάρκεια των πρώτων οκτώ μηνών της εσοδείας σημείωσε αύξηση 98% στις εισαγωγές εκτός ΕΕ. Η χώρα που συνέβαλλε σε αυτή την αξιοσημείωτη αύξηση στις εισαγωγές ελαιολάδου εκτός ΕΕ ήταν η Τυνησία, η οποία αναπτύσσεται κατά 118% σε σχέση με τη προηγούμενη περίοδο. Οι εισαγωγές εντός ΕΕ μειώθηκαν 8% συγκριτικά με την ίδια περίοδο της περσινής ελαιοκομικής χρονιάς.

Επιτραπέζιες ελιές
Στο εμπόριο επιτραπέζιων ελιών τους πρώτους δέκα μήνες της εσοδείας 2017/18 (Σεπτέμβριος 2017 – Ιούνιος 2018) σημειώθηκε αύξηση στον Καναδά κατά 11% και μειώσεις στις υπόλοιπες αγορές: : -4% στην Αυστραλία, -5% στην Βραζιλία και -3% στις ΗΠΑ συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η Ρωσία τους πρώτους οκτώ μήνες σημείωσε μείωση 1% στις εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών. Όσον αφορά την Κίνα, τους πρώτους έξι μήνες της ελαιοκομικής χρονιάς οι εισαγωγές μειώθηκαν 8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της περσινής ελαιοκομικής χρονιάς.

Το εμπόριο επιτραπέζιων ελιών εντός ΕΕ παρουσίασε αύξηση τους πρώτους εννέα μήνες της εσοδείας 2017/18: 5% στις εισαγωγές εντός ΕΕ και 19% στις εισαγωγές εκτός ΕΕ σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τιμές
Οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο στην Ισπανία παρέμειναν σχετικά σταθερές τους τελευταίους δύο μήνες, φτάνοντας τα € 2.77/κιλό στο τέλος Αυγούστου 2018, μεταβολή -27% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στην Ιταλία η τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έφτασε τα € 4.55/κιλό τη τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, μείωση κατά 26% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι τιμές έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχουν ανακάμψει τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας τα € 2.78/κιλό στα τέλη Αυγούστου, μείωση 26% στα τέλη Αυγούστου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι τιμές στην Τυνησία παρέμειναν σταθερές τις τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου 2018, στα €3.43/κιλό, μείωση κατά 18% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι τιμές παραγωγού για το ραφινέ ελαιόλαδο στην Ισπανία και την Ιταλία γενικά ακολουθούν την ίδια τάση όπως οι τιμές για το έξτρα παρθένο. Η τιμή στην Ισπανία αρχικά έπεσε αρκετά πριν αυξηθεί ελάχιστα τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας τα 2,45 €/κιλό στο τέλος Αυγούστου 2018, -34% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Στην Ιταλία, τα στοιχεία για αυτή την κατηγορία ελαιολάδου δεν ήταν διαθέσιμα από το τέλος Δεκεμβρίου 2017, οπότε και η τιμή είχε φτάσει τα € 3.55/κιλό, δηλαδή αύξηση 4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτή την κατηγορία.

Ωστόσο, στο τέλος Ιουνίου 2018 η διαφορά στη τιμή μεταξύ του ραφινέ (€ 2.45/kιλό) και του έξτρα παρθένου ((€ 2.77/κιλό) στην Ισπανία ήταν € 0.32/κιλό. Στην Ιταλία, η διαφορά στη τιμή μεταξύ αυτών των δύο κατηγοριών ήταν μεγαλύτερη, σύμφωνα με στοιχεία του Δεκεμβρίου 2017, στα € 0.63/κιλό.

Πηγή: https://en.mercacei.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button