Lifestyle

Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έρχεται ποτέ την Ελλάδα

Έχει επισκεφθεί 196 χώρες κατά τη διάρκεια των 65 χρόνων της ως μονάρχης

Η Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, η Ελισάβετ Β, είναι ίσως η πιο πολυταξιδευμένη αρχηγός κράτους που έχει γνωρίσει ο κόσμος.

Ανέλαβε το θρόνο κατά την επίσκεψή της στην Κένυα και κατά τη διάρκεια της 66χρονης βασιλείας της έχει επισκεφθεί περισσότερες από 120 χώρες σε 270 διεθνή ταξίδια, 95 από τα οποία ήταν επίσημες κρατικές επισκέψεις, αρχίζοντας από τον Παναμά το 1953.

Υπάρχει όμως μια χώρα που δεν την έχει επισκεφθεί ποτέ κατά τη διάρκεια της βασιλείας της: την Ελλάδα, τη γενέτειρα του συζύγου της.

Με καταγωγή από τις βασιλικές οικογένειες της Ελλάδας και της Δανίας, ο Φίλιππος παραιτήθηκε από τους βασιλικούς του τίτλους και έγινε πολιτογραφημένος Βρετανός πολίτης όταν αρραβωνιάστηκε την Ελισάβετ το 1947.

Ο βασιλικός ιστορικός Hugo Vickers δήλωσε στο BBC ότι η ιστορία της (τώρα καταργηθείσας) μοναρχίας στην Ελλάδα επηρέασε άμεσα την οικογένεια του Πρίγκιπα Φίλιππου.

«Ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν συμπαθεί την Ελλάδα, γιατί οδήγησαν σε δίκη τον πατέρα του (πρίγκιπας Ανδρέας) και παραλίγο να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα για τις ευθύνες του στη Μικρασιατική Καταστροφή», είπε. «Το 1922 όλοι η οικογένεια του έπρεπε να φύγει.»

Ο μονάρχης είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το 1950, μετά από πρόσκληση του βασιλιά Παύλου, αλλά αυτό ήταν πριν η Ελισάβετ γίνει βασίλισσα. Ο βασιλιάς Παύλος αμέσως μετά εκδιώχθηκε και η μοναρχία καταργήθηκε.

Πάντως, ο Vickers εκτιμούσε πριν δυο χρόνια, ότι «έτσι κι αλλιώς η βασίλισσα δεν θα λάβει ποτέ πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button