Τοπικά Νέα

Δήμος Τριφυλίας: Υπεγράφη σύμβαση για τα αδέσποτα με φιλοζωική ΜΚΟ με έδρα τους Γαργαλιάνους

Υπεγράφη σήμερα το πρωί η σύμβαση ύψους 8.680 ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων της Τριφυλίας, μεταξύ του Δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα και της εκπρόσωπου της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία “ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ-ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ, ΔΡΑΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ Γ.Κ.”, με έδρα τους Γαργαλιάνους.

Αντικείμενο

–    ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ.

Η συγκέντρωση των ζώων θα γίνεται από ομάδες εργασίας (συνεργεία). Η σύλληψη και η γενικότερη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων πρέπει να γίνεται με θεμιτά μέσα και τρόπους, δίνοντας έμφαση στην τήρηση των αρχών περί προστασίας των ζώων (Νόμοι 4039/2012,2017/1992 και 1197/1981 – όπως αυτοί ισχύουν σήμερα για την προστασία των ζώων συντροφιάς) Επίσης ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δίδεται στο τρόπο συμπεριφοράς των ατόμων των ομάδων εργασίας προς τις αντιδράσεις του κοινού.

Το προσωπικό θα πρέπει να φέρει κατάλληλο ρουχισμό προς διευκόλυνση της περισυλλογής, χειρισμού και μεταφοράς των αδέσποτων σκύλων, ενώ θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο, με έξοδα του αναδόχου, έναντι οποιασδήποτε φύσεως ατυχήματα, τα οποία θα ήθελε να συμβούν κατά την διάρκεια εκτέλεσης της ζητούμενης εργασίας ενώ οφείλει να έχει λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα υγιεινής (εμβόλια κλπ)

Για το χειρισμό των αδέσποτων σκύλων  οι ομάδες εργασίας πρέπει να είναι εξοπλισμένες με όλα τα απαραίτητα σε αριθμό και είδος εργαλεία που:

-Βοηθούν στη σύλληψη και τον ασφαλή χειρισμό των αδέσποτων σκύλων (βρόγχος μεταβλητής διαμέτρου για τη σύλληψη σκύλου, δίχτυα ,περιλαίμια, οδηγοί συγκράτησης , φορείο για τη μεταφορά των τραυματισμένων ζώων).     -Προστατεύουν το υπεύθυνο προσωπικό (προστατευτικά γάντια κ.λπ)

Για τον έλεγχο αδέσποτων σκύλων οι ομάδες εργασίας θα πρέπει να είναι εφοδιασμένες με:

α) συσκευή (scanner) για την ανάγνωση των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων

(microchips),

β) ψηφιακή φωτογραφική μηχανή για την άμεση φωτογράφηση ζώων.

Η παροχή ζητούμενων υπηρεσιών θα διενεργείται αποκλειστικά σε περιοχές εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Τριφυλίας  και όπου η Υπηρεσία προσδιορίζει.      Οι ομάδες εργασίας θα μετακινούνται και θα μεταφέρουν τους αδέσποτους σκύλους  με κλειστά φορτηγά αυτοκίνητα , ωφέλιμου φορτίου έως ένα τόνο, με ενιαίο χώρο φόρτωσης κλειστά στην πλευρά σύνδεσης με την καμπίνα οδήγησης .Ο χώρος φόρτωσης θα διαθέτει απαραίτητα κλιματισμό και εξαερισμό και θα είναι εσωτερικά διαμορφωμένος με πλαστικούς ή μεταλλικούς κλωβούς, κατάλληλους για την μεταφορά αδέσποτων σκύλων.

–   ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ  ΣΗΜΑΝΣΗ

   α) Η σήμανση των αδέσποτων σκύλων πραγματοποιείται με ισχυρό υφασμάτινο ιμάντα πλάτους  3 εκατ. χρώματος μπλε για τα αρσενικά και κόκκινου για τα θηλυκά , στο οποίο έχει προσαρμοστεί μεταλλική πλάκα διαστάσεων 3Χ3 cm.     β) Στην πλάκα αυτή χαράσσονται τα ακόλουθα  στοιχεία :

-ο Δήμος στα όρια του οποίου το ζώο διαβιεί,

-η ένδειξη  στειρωμένο,

-ο αύξων αριθμός καταχώρησης του στο μητρώο του αντίστοιχου  Δήμου

  γ) Επιπρόσθετα , για τη διάκριση των ήδη στειρωμένων αδέσποτων ζώων , κατά το στάδιο της επανατοποθέτησης  τους στο περιβάλλον ,στο εσωτερικό  του ενός αυτιού κάθε στειρωμένου ζώου  εγγράφεται  ευκρινώς με τη μέθοδο της δερματοστιξίας  το κεφαλαίο γράμμα Σ (ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ). Η εγγραφή  αυτή πραγματοποιείται με τρόπο που δεν προκαλεί πόνο ή ταλαιπωρία των ζώων  κατά τη διάρκεια που αυτό ευρίσκεται  σε κατάσταση γενικής αναισθησίας , για την πραγματοποίηση της στείρωσης .

  δ) Η σήμανση των αδέσποτων ζώων πραγματοποιείται με την ευθύνη του αναδόχου.

   ε) Τα υλικά  σήμανσης των αδέσποτων ζώων (ιμάντας , μεταλλική πλάκα ) διατίθενται από τον  ανάδοχο .

 στ)Η καταγραφή των αδέσποτων σκύλων που περισυλλέγονται  θα πραγματοποιείται στους χώρους που οδηγούνται αυτά για την εφαρμογή του προγράμματος στείρωσης , εμβολιασμού κ.λ.π.

   ζ) Οι σκύλοι που σημαίνονται θα  καταγράφονται κατόπιν στα αρχεία  που καταρτίζει ο  Δήμος και προς τούτο ο ανάδοχος υποχρεούται να προσκομίζει έγκαιρα όλα τα στοιχεία.

  η)Η καταχώρηση αυτή περιλαμβάνει τα στοιχεία της σήμανσης  και την περιγραφή των ζώων (είδος ζώου, ράτσα,φύλο, χρώμα, μέγεθος, ηλικία, φωτογραφία του ζώου, ημερ. περισυλλογής, ημερ. στείρωσης, ημερ. εμβολιασμού ).

ΣΤΕΙΡΩΣΗ –ΑΠΟΠΑΡΑΣΙΤΩΣΗ – ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

       Η στείρωση αποτελεί κτηνιατρική  πράξη , που διενεργείται από  κτηνίατρο  που ασκεί νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα, απαιτεί τη χρήση αναισθητικών και χειρουργική  μέθοδο που επιλέγεται  από τον υπεύθυνο κτηνίατρο.     Οι αδέσποτοι σκύλοι , αρσενικοί και θηλυκοί, στειρώνονται ενώ οι θηλυκοί σκύλοι στειρώνονται κατά προτεραιότητα.

    Τα ζώα δεν επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον αν  δεν έχει αποκατασταθεί  πλήρως η υγεία τους.

Στείρωση θηλυκού σκύλου: Θα εφαρμόζεται η μέθοδος της ωοθηκυστερεοκτομής.       Στείρωση αρσενικού σκύλου: Θα εφαρμόζεται η μέθοδος της ορχεκτομής  με ή χωρίς αφαίρεση του όσχεου, σύμφωνα με την κρίση του χειρούργου κατά περίπτωση, προς αποφυγή του οιδήματος μετεγχειρητικά, κυρίως για τα μεγαλόσωμα ζώα.

Οι εξωτερικές ραφές του χειρουργικού τραύματος θα γίνονται με ράμματα βραδείας απορρόφησης, ώστε να μην προκύπτει η ανάγκη για την αφαίρεση τους ενώ  το ζώο θα παραμένει στο κτηνιατρείο –κτηνιατρική κλινική, προτού στειρωθεί για 24 ώρες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αποπαρασίτωση και ο απαραίτητος κατά την κρίση του θεράποντα κτηνιάτρου προεγχειριτικός αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος , ενώ μετά την χειρουργική στείρωση του θα νοσηλεύεται για ένα επιπλέον 48ωρο.

Κάθε σκύλος θα υποβάλεται σε leishmania test (κιτ στο ιατρείο).Ο εμβολιασμός θα γίνεται πριν την επανατοποθέτηση ή υιοθεσία του ζώου με εμβόλιο πενταπλό για τις ασθένειες (carre, parvo, ηπατίτιδας, λεπτοσπείρωσης, Λύσσας)

 -ΑΠΛΗ  ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Θα περιλαμβάνει απλή κλινική εξέταση η οποία θα συνοδεύεται από γνωμάτευση και υπόδειξη εκτέλεσης ή μη περαιτέρω θεραπευτικής αγωγής, μετά το τέλος της οποίας το ζώο θα αποχωρεί από το κτηνιατρείο-κτηνιατρική κλινική.

Ο ανάδοχος υποχρεούται να παρέχει  τις υπηρεσίες  του σύμφωνα πάντοτε με τις υποδείξεις της αρμόδιας υπηρεσίας, όλες  τις ώρες και εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας  με την διάθεση μιας  ομάδας εργασίας (συνεργείο) καθημερινά και εφόσον του ζητηθεί  και το Σάββατο , ενώ το ωράριο εργασίας θα διαμορφώνεται εκάστοτε ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματος και χωρίς να συνδέεται με αυτό της Υπηρεσίας.

Ο ανάδοχος, υποχρεούται δε να υποδείξει ένα τουλάχιστον άτομο από την ομάδα, το οποίο θα είναι προσωπικά χρεωμένο με την κάλυψη των αναγκών του Δήμου και διαθέσιμο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες του σε σταθερό και κινητό τηλέφωνο .Επίσης οφείλει να ενημερώσει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση το Δήμο για κάθε αλλαγή του σχετικού προσώπου, ώστε να μην δημιουργείται το παραμικρό κενό στην κάλυψη των αναγκών του Δήμου.

 

ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ

Η ευθανασία πραγματοποιείται  μόνο στις περιπτώσεις που περιγράφονται στην παράγραφο 5 του άρθρου  7 του Ν.3170/2003, στην παράγρφο 4 του άρθρου 9 του

Ν.4039/2012 ή σε άλλες  κείμενες εν ισχύ διατάξεις . Οι σκύλοι που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται μετά από κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνοι ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, υποβάλλονται σε ευθανασία. Σκύλοι ανίκανοι να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας, εφόσον μετά από κτηνιατρική εξέταση διαπιστώνεται ότι η διατήρηση τους στη ζωή είναι αντίθετη με την ευζωία τους, υποβάλλονται σε ευθανασία. Μετά την ευθανασία τα νεκρά ζώα θα μεταφέρονται για αποτέφρωση όπως ορίζει ο Νόμος 3170/2003.  Σκύλοι που διαπιστώνεται από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένοι ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Η ευθανασία πραγματοποιείται αποκλειστικά από κτηνιάτρους που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα στη χώρα.

Οι επιτρεπόμενες μέθοδοι ευθανασίας είναι :

-Ενδοφλέβια χορήγηση νατριούχου πεντοβαρβιτάλης ή νατριούχου θειοπεντάλης σε θανατηφόρες δόσεις υψηλών συγκεντρώσεων ,.

-Ενδοκαρδιακή έγχυση των παραπάνω φαρμακευτικών ουσιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρού μεγέθους ζώα που είναι ήδη αναισθητοποιημένα ή βρίσκονται σε βαθιά ηρέμηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις και εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τον κτηνίατρο μπορεί επιπρόσθετα να χορηγηθεί ενδοφλέβια  έγχυση χλωριούχου καλίου. Όλα τα αδέσποτα ζώα θα έχουν βιβλιάριο υγείας όπου θα καταγράφονται ο αριθμός σήμανσης, η ηλεκτρονική σήμανση, τα χαρακτηριστικά τους (φύλο, χρώμα, ράτσα) καθώς επίσης και όλες οι κτηνιατρικές πράξεις που έγιναν και ημερομηνίες αυτών. Επίσης θα συντάσσεται μητρώο αδέσποτων ζώων που θα περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά τους, τον αριθμό σήμανσης, την ηλεκτρονική σήμανση και όλο το ιστορικό του ζώου από την ημερομηνία περισυλλογής έως την επανένταξή του στο φυσικό του περιβάλλον ή την ευθανασία εάν χρειαστεί.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι μέχρι 31/12/2018.

Για την παροχή των συνολικών του υπηρεσιών ο Σύλλογος θα λάβει αμοιβή 8.680 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η καταβολή της αμοιβής θα γίνεται ύστερα από πιστοποίηση του συνόλου ή μέρους των εργασιών από επιτροπή του Δήμου, ενώ η αμοιβή της αντισυμβαλλόμενης υπόκειται στις κατά νόμο κρατήσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button