ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Δύο χρόνια περιμένουν παράδρομους και αντιπλημμυρική προστασία στο Γαργαλιάνοι-Ρωμανού

Δύο χρόνια περιμένουν παραδρόμους και αντιπλημμυρική προστασία στο δρόμο Γαργαλιάνοι-Ρωμανού ιδιοκτήτες περιουσιών στην περιοχή και ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων. Μάλιστα, εκτός από τις διαμαρτυρίες και αντιδράσεις, το πρόβλημα έχει φτάσει και στο Συνήγορο του Πολίτη από το Μάιο του 2017.
Σε σχετικό ρεπορτάζ του «Θ» στο φύλλο της 9ης Ιουνίου 2016 για την επίσκεψη και αυτοψία του κ. Τατούλη, στο δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανού την προηγούμενη μέρα, όπου είδε, άκουσε και… τα «άκουσε» για τα προβλήματα αναφέραμε: «Πολλά νέα «επεισόδια» φαίνεται πως θα δούμε στο έργο του πολύπαθου δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού εξαιτίας μελετητικών παραλείψεων και αστοχιών, αφού έτσι όπως έγινε, δεν υπάρχουν προσβάσεις σε κτήματα και ιδιοκτησίες, γεγονός που από μόνο του εγείρει πολλά ερωτηματικά και προκαλεί σοβαρά προβλήματα και μεγάλες αντιδράσεις!
Χθες, στη νέα γέφυρα του δρόμου που ενώνει τη Μαραθόπολη με τους Γαργαλιάνους, βρέθηκε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης με υπηρεσιακούς παράγοντες και συνεργάτες του, συνοδευόμενος από το δήμαρχο Τριφυλίας και στελέχη της Δ.Α. Τριφυλίας, για να δουν από κοντά την εξέλιξη των εργασιών. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον πρόεδρο και μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, καθώς και ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι πλέον δεν έχουν πρόσβαση στις ιδιοκτησίες και περιουσίες τους!
Ο κ. Τατούλης δεν ανέλαβε, παρά την επιμονή αγροτών και ιδιοκτητών γης, καμία ρητή δέσμευση, ωστόσο ήταν καθησυχαστικός, τονίζοντας την πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να βρει τρόπους επίλυσης και αυτών των προβλημάτων, θυμίζοντας και τονίζοντας πως η Περιφερειακή Αρχή ανέλαβε υποχρεώσεις, στρεβλώσεις, λάθη του παρελθόντος, αλλά κατάφερε να φέρει σε πέρας το έργο, το οποίο φτάνει σε πλήρη ολοκλήρωση το προσεχές διάστημα. Θύμισε, επίσης, ότι αυτό το έργο εξαιτίας του παρελθόντος του έχει στοιχίσει και συνολικά θα στοιχίσει τρεις, τέσσερις και πέντε φορές πάνω από τον αρχικό του προϋπολογισμό.
Τον κ. Τατούλη περίμεναν και “υποδέχτηκαν” στη γέφυρα του δρόμου Μαραθόπολη – Γαργαλιάνοι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Νίκος Σινάνης, με μέλη του συλλόγου και ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι και του εξέφρασαν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται. Ο κ. Σινάνης αναφέρθηκε στην έντονη ανησυχία που υπάρχει στην περιοχή, ενώ τόνισε πως μέχρι και σήμερα κανένας δεν τους έχει πει επίσημα, παρότι εγγράφως ζητούν ενημέρωση, τι δρόμος θα είναι, αν θα είναι κλειστός ή ανοιχτός και πώς θα πηγαίνουν στις ιδιοκτησίες τους, αφού παράδρομοι και προσβάσεις δεν υπάρχουν στην εργολαβία ολοκλήρωσης. Άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τα όμβρια ύδατα, τα οποία, όπως είπε ο κ. Σινάνης, παροχετεύονται σε χωράφια χωρίς να υπάρχει δίκτυο απορροής τους…».
Τον Οκτώβριο του 2016 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση – συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Γαργαλιάνων και σε σχετικό ρεπορτάζ του «Θ» αναφέραμε ότι, «Αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις είναι αγρότες και ιδιοκτήτες χωραφιών εκατέρωθεν του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, οι οποίοι δεν έχουν προσβάσεις στις ιδιοκτησίες τους. Νούμερο ένα πρόβλημα, όπως έχει επισημανθεί, είναι ότι εξαιτίας μελετητικών αστοχιών και παραλείψεων ο δρόμος έχει αποκόψει την πρόσβαση σε ιδιοκτησίες και οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση.
Δεν υπάρχει δε καμία πρόβλεψη για προσβάσεις και παράδρομους. Σαν να μην έφτανε αυτό, ακόμα και σε κάποια σημεία του δρόμου που υπήρχαν προσβάσεις, αυτές έπαψαν να υφίστανται, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία τοποθέτησε μπάρες σύμφωνα με τη συμβατική της υποχρέωση, καθώς έτσι προβλέπει η μελέτη του έργου.
Στο πλαίσιο των έντονων αντιδράσεων που έχουν προκληθεί στην περιοχή, το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση – συγκέντρωση του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων στην πλατεία των Γαργαλιάνων.
Για μια ακόμη φορά τονίστηκαν τα προβλήματα από τις μπάρες, καθώς και το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει παράδρομοι. Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, εδώ και μήνες, διαμαρτύρεται για τις μελετητικές παραλείψεις και αστοχίες και τα τεράστια προβλήματα που αυτές προκαλούν, ενώ έχει καταθέσει υπομνήματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον τεχνικό του σύμβουλο, αγρονόμο τοπογράφο μηχανικό και μελετητή συγκοινωνιακών έργων, Νίκο Αναστασόπουλο, προτείνοντας, μάλιστα, και λύσεις με παρεμβάσεις τεχνικών έργων.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Νίκος Σινάνης, αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα με τις μπάρες που τοποθετήθηκαν και την έλλειψη παραδρόμων, στην απουσία τεχνικών έργων απορροής των υδάτων του δρόμου, τα οποία διοχετεύονται σε χωράφια προκαλώντας καταστροφές, όπως και στην έλλειψη φωτισμού και κατάλληλης σήμανσης.
Ο ίδιος ενημέρωσε για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και τις δεσμεύσεις που τους έδωσαν από την Περιφέρεια για επίλυση των προβλημάτων, θυμίζοντας τις αντίστοιχες δεσμεύσεις του περιφερειάρχη σε αυτοψία του το καλοκαίρι στο δρόμο και τις δεσμεύσεις υπηρεσιακών παραγόντων, τονίζοντας πως τους κορόιδευαν και τους κοροϊδεύουν, γι’ αυτό πρέπει να αποφασίσουν και ν’ αντιδράσουν μαζικά και δυναμικά, ώστε και οι μπάρες να βγουν και ο δρόμος να μην παραδοθεί, γιατί αν παραδοθεί, αυτό θα σημάνει το τέλος.
Ο κ. Σινάνης έστρεψε τα πυρά του και στην Περιφέρεια και στο Δήμο και, μάλιστα, για τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός.
Το Νοέμβριο του 2016 κι ενώ οι παρεμβάσεις, οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις ιδιοκτητών και του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων ήταν αλλεπάλληλες και έντονες συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η έγκριση πίστωσης ποσού 245.000 ευρώ για την κατασκευή του έργου «Αντιπλημμυρική Προστασία και Συμπληρωματικά έργα Αγροτικής Οδοποιίας στη νέα Εθνική Οδό Γαργαλιάνοι-Ρωμανός», η οποία αποτελεί μια πρώτη δικαίωση του αγώνα ιδιοκτητών περιουσιών της περιοχής και του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους για μελετητικά λάθη, αστοχίες και παραλείψεις, που έχουν οδυνηρές συνέπειες καθώς είναι γνωστή η καταστροφή που υφίστανται οι περιουσίες τους από τα νερά του δρόμου, ενώ δεν έχουν και πρόσβαση όλες οι ιδιοκτησίες. Έντεκα μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2017, δημοσιεύθηκε περίληψη διακήρυξης για το έργο «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ-ΡΩΜΑΝΟΣ», προϋπολογισμού 245.000 ευρώ.
Ως ημερομηνία λήξης παραλαβής των προσφορών οριζόταν η 02-11-2017 ημέρα ΠΕΜΠΤΗ και ώρα 15:00 μ.μ. Ως ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 08-11-2017, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:30 π.μ. Από τότε έχουν παρέλθει πέντε ολόκληροι μήνες και κανένας εκ των ιδιοκτητών γης στην περιοχή, που έχουν πρόβλημα προσβασιμότητας στις ιδιοκτησίες τους, δε γνωρίζει επειδή δεν έχει καμία ενημέρωση από την Περιφερειακή Αρχή, τι τελικά έχει γίνει και εάν και πότε πρόκειται να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button