Τοπικά Νέα

Εγκύκλιος Μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας για γάμους και βαπτίσεις: Η απαίτηση χρημάτων είναι βλασφημία!

“Δεν υποχρεούται ουδείς ουδέν να προσφέρει”

Εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία η τέλεση των μυστηρίων, όπως του γάμου και της βάφτισης, θα πρέπει να είναι ΔΩΡΕΑΝ εξέδωσε ο Μητροπολίτης Τριφυλίας & Ολυμπίας, κ. Χρυσόστομος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Για πολλοστή φορά εξαγγέλλομεν προς πάσαν κατεύθυνση ότι στην Ιερά Μητρόπολη μας, για οποιαδήποτε ιεροπραξία (Βαπτίσματος, Γάμου, Ευχελαίου, Αγιασμού, Κηδείας, Μνημοσύνου, Τρισαγίου ή και οποιαδήποτε άλλης) δεν υποχρεούται ουδείς ουδέν να προσφέρει».

Η εγκύκλιος διαμοιράστηκε χθες το πρωί, κατά την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στην Κυπαρισσία με την προτροπή να αναγνωσθεί από όλους τους Ιερείς της Μητρόπολης στις ενορίες που υπηρετούν.

Αποσπασματικά στην εγκύκλιο αναφέρεται:

«Η εντολή του Κυρίου μας προς τους Αποστόλους είναι το «δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δότε». Τους απέστειλε να θεραπεύουν τους ανθρώπους αλείφοντας του ελαίω και θεσπίζοντας έτσι το μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου. Αυτή όμως εντολή του κυρίου μας ισχύει για όλα τα μυστήρια. Είναι δωρεές του Αγίου Πνεύματος και συνεπώς αδιανόητο να απαιτούμε χρήματα. […] Σύμφωνα με αυτή την εντολή του Κυρίου μας, από την αρχή της Αρχιερατικής διακονίας μας καταστήσαμε σαφές ότι κάθε απαίτηση χρημάτων που θα μετέβαλε τον οίκο της προσευχής σε οίκο εμπορίου και σπήλαιο ληστών επισύρει την οργή του Κυρίου Καταργήθηκαν οι δίσκοι οι τιμές των παντζαριών και η τιμάριθμοι επί των Αγίων ιεροπραξιών».

«Καθιστούμε σαφές για άλλη μία φορά ότι κάθε απαίτηση χρημάτων για οποιαδήποτε ιεροπραξία και αν πρόκειται , είναι βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος η οποία σύμφωνα με τη διδασκαλία του Κυρίου μας είναι ασυγχώρητη και σε αυτό τον αιώνα και στον μέλλοντα».

«Για πολλοστή φορά εξαγγέλλομεν προς πάσαν κατεύθυνση ότι στην Ιερά Μητρόπολη μας, για οποιαδήποτε ιεροπραξία (Βαπτίσματος, Γάμου, Ευχελαίου, Αγιασμού, Κηδείας, Μνημοσύνου, Τρισαγίου ή και οποιαδήποτε άλλης) δεν υποχρεούται ουδείς ουδέν να προσφέρει».

«Χρέος κάθε πιστού Χριστιανού της Ιεράς μητροπόλεώς μας είναι αν οποιοσδήποτε του ζητήσει χρήματα για οποιοδήποτε ιεροπραξία να το καταγγείλει εγγράφως και ενυπογράφως εις εμένα προσωπικώς, στον Επίσκοπο της θεοσώτου αύτης επαρχίας».

 

 

Σχετικά Άρθρα

3 Σχόλια

  1. Τώρα το θυμήθηκες αυτό πάτερ? Τόσα χρόνια που είσαι σε αυτή τη θεση, τι σε έκανε να επιβαλεις αυτή τη καθόλα σεβαστή άποψη? Μήπως για να καλύψεις την αλλαγή ιερέων στις ενορίες Αγίου Σπυρίδωνα και Γενεσίου της Θεοτόκου στους Γαργαλιάνους?

  2. ΤΟ ΘΈΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΔΕΣΠΟΤΑ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΆ ΤΟΝ “ΟΙΚΟ ΕΜΠΟΡΊΟΥ” ΑΚΡΙΒΏΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΊΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΖΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΊΑ ΥΠΉΡΧΕ ΠΑΠΑΣ-ΕΜΠΟΡΑΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΟΎΣΕ ΚΟΜΠΟΣΚΟΊΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΆ ΤΙΜΑΛΦΉ. ΜΑΓΑΖΙ ΓΩΝΙΑ ΒΛΕΠΕΙΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button