Υγεία

Ερευνα: Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να δίνουν χυμό πορτοκαλιού στα παιδιά τους για πρωινό

Μπορεί το πορτοκάλι σαν φρούτο, αλλά και ο χυμός του, ιδίως ο φυσικός, θα είναι κάτι υγιεινό, όμως, δεν ενδείκνυται για πρωινό για έναν πολύ καλό λόγο.

Ο χυμός πορτοκαλιού το πρωί αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει το παιδί υπέρβαρο ή παχύσαρκο, σύμφωνα με έρευνα.

Όσοι έπιναν χυμό σαν πρωινό ήταν μιάμιση φορά πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαροι από όσους δεν έπιναν.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα αναφέρει ότι το να παραλείπεις το πρωινό συνδέεται με την αύξηση του βάρους στα παιδιά καθώς είναι πολύ πιθανό να φάνε κάποιο σνακ μέσα στην ημέρα.

Αν και οι χυμοί φρούτων, όπως είπαμε, θεωρούνται υγιεινές επιλογές, περιέχουν πολύ ζάχαρη και θερμίδες.

shutterstock
shutterstock

Η έρευνα, που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης, μελέτησε τις συνήθειες 650 παιδιών σε σχέση με το πρωινό που έπαιρναν και τις σύγκρινε με το βάρος και το ύψος τους. Το 29% αυτών ήταν παχύσαρκο ή υπέρβαρο.

Όσα παιδιά έπιναν νερό στο πρωινό είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα, όπως βρέθηκε.

Ακόμη, μόνο 4 στα 10 παιδιά κάτω των 13 έτρωγαν πρωινό κάθε μέρα, με το 1/3 να τρώει λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα και ένα αντίστοιχο ποσοστό το παρέλειπε εντελώς.

Η έρευνα βρήκε ότι όσοι έτρωγαν πρωινό ήταν πιο ελαφριοί από όσους το παρέλειπαν.

Η ερευνήτρια και γιατρός Maria Luger προέτρεψε τους γονείς να να μειώσουν την κατανάλωση ζάχαρης των παιδιών κατά τη διάρκεια του πρωινού.

shutterstock
shutterstock

«Είναι σημαντικό να λαμβάνουν φυτικές ίνες. Είναι προτιμότερο να φάνε ένα μήλο ή ένα πορτοκάλι αντί να πιούν χυμό», ανέφερε σε συνέδριο στη Βιέννη για την παχυσαρκία.

«Πιείτε νερό ή τσάι χωρίς ζάχαρη και αν πιείτε χυμό, προσθέστε νερό», τόνισε.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιών κάτω των 11 ετών είναι παχύσαρκα. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές διαβήτη τύπου 2, νόσους της καρδιάς και καρκίνο, στις επόμενες δεκαετίες.

Τα παιδιά τρώνε τρεις φορές περισσότερη ζάχαρη, που προέρχεται κατά το ήμισυ από ανθυγιεινά σνακ και ζαχαρούχα ποτά.

«Ο χυμός πορτοκαλιού δεν είναι εντελώς κακός, αλλά δεν είναι τόσο χορταστικός όσο ένα ολόκληρο φρούτο καθώς έχουν αφαιρεθεί οι φυτικές ίνες και συγκεντρώνουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης», αναφέρει ο Jason Halford, από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο για την έρευνας της Παχυσαρκίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button