Τοπικά Νέα

Η αμόλυβδη βενζίνη τραβάει… την ανηφόρα και στη Μεσσηνία

Την ανιούσα έχει πάρει τους τελευταίους τρεις μήνες η τιμή της βενζίνης και στην Ελλάδα. Στη Μεσσηνία ειδικότερα, η αμόλυβδη των 95 οκτανίων είναι “καρφωμένη” πάνω από 1,653 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με το δελτίο τιμών της 11ης Ιουλίου του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης, Τμήμα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, ενώ ο πανελλήνιος μεσοσταθμισμένος μέσος όρος είναι 1,644. Φυσικά, δε γίνεται λόγος για την αμόλυβδη των 100 οκτανίων.
Σε αντίθεση με τη βενζίνη, το ντίζελ κίνησης στη Μεσσηνία κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 1,404 ευρώ, όταν ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 1,416.
Αν και η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων είναι οι αυξημένες κοστολογήσεις λόγω της τουριστικής περιόδου που διανύουμε, η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο σύνθετη. Κι αυτό, γιατί η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, που έχει φτάσει τα 80 δολάρια το βαρέλι, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου εδώ κι ένα τρίμηνο, η οποία αναπόφευκτα συμπαρασύρει και την ελληνική αγορά. Ως εκ τούτου, δεδομένου και του μεγάλου αριθμού πρατηρίων που υπάρχουν και στη Μεσσηνία, εταιρείες και πρατηριούχοι πασχίζουν να “επιβιώσουν” μέσα σε έναν πολύ σκληρό ανταγωνισμό και με τα λειτουργικά κόστη να παραμένουν υψηλά. Ενδεικτικά, τα πρώτα 0,95 ευρώ σε λίτρο βενζίνης πηγαίνουν κατευθείαν σε φόρους.
Παράλληλα, στο “παιχνίδι” των τιμών μπαίνουν και γεωστρατηγικοί ρόλοι μαζί με τις διάφορες αποφάσεις που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις- κλειδιά.
Τούτων δοθέντων, αν η κατάσταση συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο και το επόμενο διάστημα, όχι μόνο η τιμή της βενζίνης δε θα πέσει, αλλά υπό ορισμένες συνθήκες το λίτρο μπορεί να “αγγίξει” και τιμές πολύ μεγαλύτερες, που σε ορισμένες περιοχές θα ξεπεράσουν και τα 2 ευρώ.
Α.Π.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button