Τοπικά Νέα

“Η παραγωγή ελαιολάδου στην Τριφυλία θα αγγίξει τους 25.000 τόνους”

Οι προβλέψεις για την ελαιοπαραγωγή στη Μεσσηνία

Σημαντικές φαίνεται πως είναι ζημιές που έχουν προκληθεί από το δάκο στην ελαιοπαραγωγή σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του συνεταιρισμού της Ένωσης Μεσσηνίας Γιώργο Λαζόγιαννη στο κανάλι του “Μεσόγειος”. Ωστόσο, από την πλευρά του ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος κάνει λόγο για μια ανέλπιστα καλή χρονιά, όσον αφορά την Τριφυλία, όπου εκτιμάται ότι η παραγωγή θα αγγίξει τους 25.000 τόνους!

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού της Ένωσης Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης εκτίμησε ότι φετινή χρονιά λόγω της μεγάλης προσβολής του δάκου δεν θα είναι καλή. Όπως ανέφερε ο ίδιος, «θα είναι πολύ μειωμένη η παραγωγή, και από δω και πέρα θα φανεί και πιο πολύ η έξαρση του δάκου». Αναφορικά με τις τιμές σημείωσε πως, «εδώ είναι ανησυχητικά τα πράγματα, αυτή τη στιγμή παίρνουμε στο 2.85 ευρώ/κιλό και οι τάσεις είναι πτωτικές. Οι παραγωγοί του νομού μας είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση και δυστυχώς δεν θα είναι και η ποιότητα καλή φέτος, όπως ήταν και πέρυσι».

Το 10% της εθνικής παραγωγής ελαιολάδου η Τριφυλία

Διαφορετική άποψη έχει ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος μιλώντας για την περιοχή της Τριφυλίας εκτίμησε ότι η παραγωγή θα αγγίξει τους 25.000 τόνους.

Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε πως, «Η εκτίμησή μας είναι πως η παραγωγή θα ξεπεράσει φέτος στους 25.000 τόνους, έχουμε πραγματοποιήσει τους τρεις ψεκασμούς και η εξέλιξη όσον αφορά την ελαιοπαραγωγή είναι καλή. Όσον αφορά το δάκο, και με τους τρεις ψεκασμούς αλλά και οι παραγωγοί οι οποίοι είναι προοδευτικοί και παρακολουθούν και συνεργάζονται και κάνουν και παρεμβάσεις και οι ίδιοι πάντοτε στα πλαίσια που επιτρέπονται και για το ΠΟΠ ελαιόλαδο αλλά και την πιστοποίηση παραγωγής, επομένως είναι ελεγχόμενη κατάσταση και δεν θα έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Προβλήματα παρουσιάζονται σε ελάχιστες περιοχές όπου η παραγωγή είναι μικρή, αντίθετα όπου είναι μέτρια προς καλή παραγωγή δεν έχουμε προβλήματα. […] Δεν φαίνεται να έχουμε προβλήματα με το γλοιοσπόριο, σε σχέση με πέρυσι και με μυκητολογικές ασθένειες. Λίγα προβλήματα είχαμε από τις προσβολές από τη μαργαρόνια και τον πυρηνοτρήτη σε μερικές περιοχές, ενώ άλλα χρόνια δεν είχαμε. Οπότε οι μικρές ζημιές που έχουμε οφείλονται κυρίως στον πυρηνοτρήτη και στην μαργαρόνια και όχι μόνο στο δάκο. Η χρονιά είναι ανέλπιστα καλή και η παραγωγή εκτιμάται υψηλή, αλώστε τα στοιχεία αυτά στο τέλος του χρόνου θα βεβαιώσουν ή όχι αυτή την εκτίμηση η οποία όπως είπα και πριν είναι αρκετά υψηλοί για τη φετινή χρονιά σε σχέση με τα δεδομένα. Εμείς εκτιμάμε ότι θα πιάσουμε τουλάχιστον το 10% της εθνικής παραγωγής».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button