Αγροτικά

Κατέσχεσαν παράνομα φυτοφάρμακα

Με τον συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ), και με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος πραγματοποίησε πρόσφατα επιχείρηση σε αποθήκη σε περιοχή της Θεσσαλονίκης όπου βρέθηκε μεγάλος αριθμός παράνομων φυτοφαρμάκων, καθώς και ακατάλληλα για κατανάλωση γεωργικά προϊόντα κ.ά.“, ανακοίνωσε σήμερα με δελτίο τύπου του το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε αποθήκη που διαχειρίζονταν 56χρονος ημεδαπός, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Θεσσαλονίκης και του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Χημικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του Ε.Φ.Ε.Τ., του Α΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης και του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου. Ο 56χρονος ιδιοκτήτης της αποθήκης συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία και παραβάσεις των νομοθεσιών που αφορούν στη διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, τα όπλα και τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα.

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

751,9 λίτρα παράνομων γεωργικών φαρμάκων,
161,45 κιλά παράνομων γεωργικών φαρμάκων,
142 αυτοκόλλητες ταινίες γεωργικών φαρμάκων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, υπάλληλοι του Ε.Φ.Ε.Τ. δέσμευσαν 334,2 κιλά ελιών και ληγμένα προϊόντα, φερόμενα ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με ελλιπείς και ψευδείς επισημάνσεις, τα οποία θεωρήθηκαν ύποπτα νοθείας.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν 8 μεταλλικές συσκευασίες των πέντε λίτρων, με αλφαριθμητικό κωδικό έγκρισης που ανήκε σε μονάδα τυποποίησης διαφορετική από την αναγραφόμενη και 10 μεταλλικές συσκευασίες των πέντε λίτρων, με ψευδή αλφαριθμητικό κωδικό έγκρισης.

Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης, το ΥΠΑΑΤ τόνισε ότι “ως βασικό του στόχο έχει την πάταξη της παράνομης διακίνησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και άλλων γεωργικών εφοδίων καθώς αφενός μεν υποβαθμίζουν την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, αφετέρου, δε, σε πολλές περιπτώσεις είναι επικίνδυνα για την υγεία των παραγωγών και των καταναλωτών. Παράλληλα το Δημόσιο έχει σημαντική απώλεια εσόδων λόγω της παράνομης διακίνησης“.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button