Τοπικά ΝέαΧώρα

Παραχώρηση των οικοπέδων που είναι κτισμένο το Μουσείο Χώρας στο Υπουργείο Πολιτισμού

Στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης «Αποκατάσταση & Εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Χώρα»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας έχει ανοικοδομηθεί σε οικόπεδο της τέως κοινότητας Χώρας και νύν  Δήμου Πύλου – Νέστορος, το οποίο έχει απαλλοτριωθεί δυνάμει της ύπ αρίθμ. 13420/5-4-56 αποφάσεως της Νομαρχίας Μεσσηνίας προς ανέγερση Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας. Το εν λόγω οικόπεδο δεν έχει τυπικά μεταβιβασθεί από την τέως κοινότητα Χώρας και νύν  Δήμου Πύλου – Νέστορος στο Υπουργείο Πολιτισμού και εκκρεμεί  η τυπική πράξη δωρεάς του συγκεκριμένου οικοπέδου.

Μετά την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας περί το έτος 1967, η τέως κοινότητα Χώρας αγόρασε δύο ιδιοκτησίες που συνόρευαν με την ιδιοκτησία του Μουσείου τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από την κοινότητα Χώρας για την κατασκευή Δημοτικού ξενώνα ο οποίος κατεδαφίστηκε το έτος 2015. Ωστόσο, επειδή η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή είναι συνεχής και τα ευρήματα πάρα πολλά, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας ενόψει της μελέτης  με τίτλο «Αποκατάσταση & Εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Χώρα, Πύλου – Νέστορος, Μεσσηνίας», πρέπει να εξασφαλίσει βοηθητικούς χώρους για την αποθήκευση, συντήρηση & μελέτη των ευρημάτων  – χώρους πάρκιν κ.λ.π. Έτσι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, διαπιστώθηκε η ανάγκη χρησιμοποίησης του χώρου των ιδιοκτησιών για την εξυπηρέτηση των παραπάνω αναγκών του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας.

Με την παραπάνω δωρεά των ακινήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος εκπληρώνει σημαντικό κοινωφελή σκοπό που συνδέεται με  προαγωγές των τοπικών συμφερόντων (τουριστικών, πολιτιστικών, αναπτυξιακών, οικονομικών) και εις την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής όπως θέσεις εργασίας (Αρχαιολόγοι, Αρχαιοφύλακες, Συντηρητές, Μελετητές κ.λ.π.)

Το δημοτικό συμβούλιο Πύλου – Νέστορος ομόφωνα απόφάσισε την δωρεά των ιδιοκτησιών δημοτικών ακινήτων που αναφέρονται στα συμβόλαια:

  1. Με αριθμό 3616/28-9-1957, Εμβαδού 2.640,86 τετραγωνικών μέτρων,
  2. Με αριθμό 5528/16-7-1961 Εμβαδού 1.617,64 τετραγωνικών μέτρων,
  3. Με αριθμό 5529/16-7-1961 Εμβαδού 94,89 τετραγωνικών μέτρων, για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας, όπως αυτά φαίνονται στο τοπογραφικό διάγραμμα ιδιοκτησιών του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και Δήμου Πύλου – Νέστορος, της Γενικής Δ/νσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, εις το οποίο αποτυπώνονται τα όρια των ιδιοκτησιών και θα αποτελέσει απαραίτητο προσάρτημα των συμβολαίων.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση, ο περιμετρικός δρόμος όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα περιμετρικά των ιδιοκτησιών του δήμου και συγκεκριμένα από την Νηλέως και δυτικά να παραμείνει ως έχει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button