Ελλάδα

Τι έδειξε η επιστημονική έρευνα για το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου

Η ομάδα επισημαίνει ότι οι συνθήκες παραμονής, υγιεινής κι εξυπηρέτησης των επισκεπτών πρέπει να βελτιωθούν άμεσα

Τις συνθήκες ευστάθειας και ασφάλειας πρόσβασης των επισκεπτών στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, μετά την πρόσφατη κατολίσθηση, διερεύνησε επιστημονική – τεχνική ομάδα με επικεφαλής τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα, Πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από την συνδυασμένη αξιολόγηση των μορφολογικών, γεωλογικών, τεκτονικών, γεωτεχνικών, σεισμοτεκτονικών και βραχομηχανικών δεδομένων διαπιστώθηκαν τα εξής:

Α. Ανώτερο τμήμα του πρανούς: Στο ανώτερο τμήμα του πρανούς ο κίνδυνος ευστάθειας και υποχώρησης των βραχοτεμαχών είναι μικρός. Για τον λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η άρση απαγόρευσης εισόδου και παραμονής των επισκεπτών. Είναι αυτονόητο ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα πρέπει να σηματοδοτηθεί επαρκώς κυρίως ανάντη του χείλους του πρανούς προς αποφυγή ατυχημάτων.

Η ομάδα επισημαίνει ότι οι συνθήκες παραμονής, υγιεινής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών είναι απαράδεκτες και πρέπει να βελτιωθούν άμεσα.

Β. Κατώτερο τμήμα του πρανούς-Παραλιακή ζώνη: Το κατώτερο τμήμα του πρανούς-παραλιακή ζώνη χαρακτηρίζεται από υψηλότατο βαθμό κινδύνου κατάπτωσης, ανατροπής, κατάρρευσης και υψηλή τρωτότητα. Η αποβίβαση και παραμονή των επισκεπτών στην παραλία ενέχει υψηλότατο βαθμό διακινδύνευσης, για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η διατήρηση της απαγόρευσης.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, «έως ότου πραγματοποιηθεί λεπτομερής επιστημονική ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, θα μπορούσε να επιτραπεί σε ένα μικρό μόνο τμήμα, σχήματος παραλληλογράμμου που ορίζεται από το ναυάγιο του πλοίου και την ακτογραμμή, η αποβίβαση για περιορισμένο χρονικό διάστημα ενώ παράλληλα να υπάρχει αυστηρό όριο στον αριθμό των επισκεπτών».

Δείτε το βίντεο με στιγμιότυπα από την κατολίσθηση – κατάρρευση, καθώς και από την επιτόπια έρευνα της ομάδας:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button