Υγεία

Αλκαλική δίαιτα: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι – Ποιες τροφές μπορείτε να τρώτε

Η αλκαλική δίαιτα (γνωστή και ως η δίαιτα της αλκαλικής τέφρας) είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους διασήμους του Χόλιγουντ και ιδίως εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος γρήγορα.

Σύμφωνα με το «Healthstat.gr», η εν λόγω διατροφή βασίζεται στη θεωρία ότι ορισμένα τρόφιμα, όπως το κρέας, το σιτάρι, η εξευγενισμένη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, προκαλούν στο σώμα σας την παραγωγή οξέος, το οποίο είναι κακό για εσάς. Έτσι, σύμφωνα με την «επιστήμη» πίσω από αυτή τη δίαιτα, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών που κάνουν το σώμα σας πιο αλκαλικό μπορεί να προστατεύσει από αυτές τις παθήσεις καθώς και να χάσετε κιλά.

Η αλκαλική δίαιτα εκτοξεύτηκε πραγματικά στην επικαιρότητα όταν η Victoria Beckham έγραψε στο Twitter για ένα βιβλίο μαγειρικής αλκαλικής δίαιτας τον Ιανουάριο του 2013.

Τι μπορείτε να φάτε: Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, η σόγια και το τόφου, καθώς και ορισμένοι ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια είναι τρόφιμα που προάγουν την αλκαλικότητα.

Τι δε μπορείτε να φάτε: Τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το κρέας, τα περισσότερα δημητριακά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα κονσερβοποιημένα και συσκευασμένα σνακ και τα έτοιμα τρόφιμα, ανήκουν στην όξινη πλευρά και δεν επιτρέπονται. Τα περισσότερα βιβλία που προβάλλουν την αλκαλική διατροφή λένε ότι δεν πρέπει να καταναλώνετε αλκοόλ ή καφεΐνη.

Αρχικά να σημειώσουμε ότι το επίπεδο προσπάθειας εμπεριέχει ενα βαθμό δυσκολίας υψηλό. Θα πρέπει να κόψετε πολλά τρόφιμα που μπορεί να έχετε συνηθίσει.

Περιορισμοί: Πολλές τροφές είναι εκτός ορίων, το ίδιο και το αλκοόλ και η καφεΐνη, ωστόσο δεν απαιτεί άσκηση.

Μαγείρεμα και ψώνια: Μπορείτε να προμηθευτείτε φρούτα και λαχανικά από το παντοπωλείο. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να μάθετε πώς να προετοιμάζετε και να μαγειρεύετε τα γεύματά σας όταν χρησιμοποιείτε φρέσκα τρόφιμα.

Αυτή η δίαιτα είναι ως επί το πλείστον και χορτοφαγική. Λειτουργεί για τους χορτοφάγους, δεδομένου ότι τα γαλακτοκομικά είναι εκτός ορίων.

Περιορισμός και δυσκολία – Χωρίς γλουτένη: Η δίαιτα αποκλείει το σιτάρι, αλλά για να αποφύγετε εντελώς τη γλουτένη, θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων, καθώς η γλουτένη δεν υπάρχει μόνο στο σιτάρι. Εκτός από το σιτάρι, η δίαιτα αποκλείει τις περισσότερες από τις άλλες σημαντικές αιτίες τροφικών αλλεργιών, όπως το γάλα, τα αυγά, τα φιστίκια, τα καρύδια, τα ψάρια και τα οστρακοειδή. Είναι επίσης καλή για τους ανθρώπους που προσπαθούν να αποφύγουν το λίπος και τη ζάχαρη.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε – Κόστος: Πολλοί ιστότοποι με πληροφορίες σχετικά με την αλκαλική δίαιτα πωλούν επίσης μαθήματα, βιβλία, συμπληρώματα και νερό, τρόφιμα και ποτά εμπλουτισμένα με αλκάλια. Δεν χρειάζεται να τα αγοράσετε για να ακολουθήσετε την αλκαλική δίαιτα. Υπάρχουν πολλοί δωρεάν πίνακες αλκαλικών τροφίμων στο διαδίκτυο που απαριθμούν τρόφιμα που μπορείτε να αγοράσετε στο παντοπωλείο.

Υποστήριξη: Αυτή είναι μια δίαιτα που κάνετε μόνοι σας;

Ίσως, αλλά όχι για τους λόγους που ισχυρίζεται. Πρώτον, λίγη χημεία: Το επίπεδο pH μετράει πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι κάτι. Ένα pH 0 είναι εντελώς όξινο, ενώ ένα pH 14 είναι εντελώς αλκαλικό. Ένα pH 7 είναι ουδέτερο. Αυτά τα επίπεδα ποικίλλουν σε όλο το σώμα σας. Το αίμα σας είναι ελαφρώς αλκαλικό, με pH μεταξύ 7,35 και 7,45. Το στομάχι σας είναι πολύ όξινο, με pH 3,5 ή λιγότερο, ώστε να μπορεί να διασπάσει την τροφή. Και τα ούρα σας αλλάζουν, ανάλογα με το τι τρώτε – έτσι το σώμα σας διατηρεί σταθερό το επίπεδο στο αίμα σας. Η αλκαλική δίαιτα ισχυρίζεται ότι βοηθά το σώμα σας να διατηρήσει το επίπεδο του pH στο αίμα του. Στην πραγματικότητα, τίποτα από όσα τρώτε δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά το pH του αίματός σας. Το σώμα σας εργάζεται για να διατηρήσει αυτό το επίπεδο σταθερό. Αλλά οι τροφές που υποτίθεται ότι πρέπει να τρώτε στην αλκαλική δίαιτα είναι καλές για εσάς και θα υποστηρίξουν μια υγιή απώλεια βάρους: πολλά φρούτα και λαχανικά και πολύ νερό.

Η αποφυγή της ζάχαρης, του αλκοόλ και των επεξεργασμένων τροφίμων είναι επίσης μια υγιής συμβουλή για την απώλεια βάρους. Όσον αφορά τους άλλους ισχυρισμούς για την υγεία, υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι μια δίαιτα χαμηλή σε τρόφιμα που παράγουν οξέα, όπως οι ζωικές πρωτεΐνες (όπως το κρέας και το τυρί) και το ψωμί και υψηλή σε φρούτα και λαχανικά, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά, να κρατήσει τα οστά και τους μυς ισχυρούς, να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του εγκεφάλου, να μειώσει τον πόνο στη μέση και να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Αλλά οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι για ορισμένους από αυτούς τους ισχυρισμούς. Οι άνθρωποι που πιστεύουν στην αλκαλική δίαιτα λένε ότι αν και οι τροφές που παράγουν οξέα μετατοπίζουν την ισορροπία του pH μας για λίγο μόνο, αν συνεχίζετε να μετατοπίζετε το pH του αίματός σας ξανά και ξανά, μπορεί να προκαλέσετε μακροχρόνια οξύτητα.

Είναι καλή για ορισμένες καταστάσεις; Ακολουθώντας μια αλκαλική δίαιτα σημαίνει ότι επιλέγετε φρούτα και λαχανικά αντί για επιλογές με περισσότερες θερμίδες και λίπη. Θα αποφύγετε επίσης τα έτοιμα τρόφιμα, τα οποία συχνά έχουν πολύ νάτριο. Αυτά είναι σπουδαία νέα για την υγεία της καρδιάς, επειδή αυτά τα βήματα βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, που αποτελούν μεγάλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η επίτευξη ενός υγιούς βάρους είναι επίσης σημαντική για την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη και της οστεοαρθρίτιδας. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ένα αλκαλικό περιβάλλον μπορεί να κάνει ορισμένα χημειοθεραπευτικά φάρμακα πιο αποτελεσματικά ή λιγότερο τοξικά.

Η έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά που βρίσκεται στον πυρήνα της αλκαλικής δίαιτας προσφέρει την υπόσχεση της υγιούς απώλειας βάρους. Δεν απαιτούνται ειδικές συσκευές ή συμπληρώματα. Θα έχετε την καλύτερη επιτυχία με αυτήν αν σας αρέσει να επιλέγετε και να πειραματίζεστε με νέες τροφές και αγαπάτε να μαγειρεύετε. Όμως η τήρηση μιας αλκαλικής διατροφής θα είναι δύσκολη για πολλούς ανθρώπους. Πολλά από τα αγαπημένα τρόφιμα που επιτρέπονται με μέτρο σε άλλα προγράμματα (όπως άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, ψωμί και γλυκά) απαγορεύονται.

Η πρωτεΐνη περιορίζεται σε φυτικές πηγές, όπως τα φασόλια και το τόφου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη και ασβέστιο. Το να τρώτε έξω μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόκληση. Εάν ταξιδεύετε πολύ για τη δουλειά σας ή έχετε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα, μπορεί να νιώθετε ότι σας βαραίνει όλη η επιλογή και η προετοιμασία του φαγητού. Τέλος, πολλές αλκαλικές δίαιτες αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν έναν σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία της απώλειας βάρους και της ευεξίας: την άσκηση. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε τη γυμναστική σε οποιοδήποτε πρόγραμμα υγιεινής διατροφής επιλέξετε.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας και το CDC συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης κάθε εβδομάδα. Εάν έχετε ιατρικά προβλήματα ή δεν είστε σε καλή φυσική κατάσταση, μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button