Τοπικά ΝέαΦιλιατρά

Αντιδράσεις στα Φιλιατρά για την κατάργηση κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στους παραθαλάσσιους οικισμούς

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί για την κατάργηση κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού την εορτή των Θεοφανείων στους παραθαλάσσιους οικισμούς της Δ.Κ. Φιλιατρών. Αντιδράσεις οι οποίες λαμβάνουν διαστάσεις στην τοπική κοινωνία, η οποία είναι σφόδρα αντίθετη με την απόφαση των ιερέων της πόλης, σύμφωνα με ενημέρωση που έχει γίνει δημόσια από τη Δημοτική Κοινότητα Φιλιατρών.
Ωστόσο, από τον αντιδήμαρχο Δ.Ε. Φιλιατρών, Αναστάσιο Πούλο, εξεδόθη πρόγραμμα εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, το οποίο και έχει δημοσιοποιηθεί. Παράλληλα, έχουν αποσταλεί προσκλήσεις σε επίσημους προσκεκλημένους.
Σήμερα, δε, στις 2.00 μετά το μεσημέρι, τρεις μέρες πριν από την εορτή των Θεοφανείων, έχει συγκληθεί συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου με προσκεκλημένους και όλους τους δημοτικούς συμβούλους από τη Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών για το θέμα της κατάργησης της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στους παραθαλάσσιους οικισμούς της Δ.Κ. Φιλιατρών.

Σημειώνεται ότι στις 8 Δεκεμβρίου εξεδόθη από το Δήμο Τριφυλίας δελτίο Τύπου – «Ενημέρωση  εκ μέρους της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών περί της κατάργησης της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού την εορτή των Θεοφανείων στους παραθαλάσσιους οικισμούς της Δ.Κ.Φιλιατρών», στο οποίο τονιζόταν: «Για την ενημέρωση των πολιτών γνωστοποιούνται τα ακόλουθα: Με Απόφαση των ιερέων της πόλεως των Φιλιατρών, η οποία κοινοποιήθηκε στο Συμβούλιο της Δ.Κ. Φιλιατρών, παύει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού την ημέρα των Θεοφανείων  εντός των υδάτων της θάλασσας, με εναλλαγή ανά έτος, στους οικισμούς Αγρίλη, Λιμενάρι και Αγία Κυριακή, όπως τα τελευταία χρόνια συνηθιζόταν με την ακόλουθη αιτιολόγηση: “πρώτον διότι η πόλις δεν είναι παραθαλάσσια, δεύτερον η διπλή κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού θεωρείται πλεονασμός, τρίτον διότι η κατάδυσις του Σταυρού εις την θάλασσαν απετέλεσε καινοτομία των τελευταίων ετών και όχι έθιμον και, τέλος, διότι τα πάντα ευσχημόνως και κατά την τάξιν θα πρέπει να επιτελούνται”.
Η Απόφαση αυτή δε βρίσκει σύμφωνο το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών, το οποίο εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σε συνεδρίασή του στις 24/11/2017, με τη λήψη της 54/2017 Αποφάσεως.
Απόσπασμα της Αποφάσεως του Συμβουλίου της Δ.Κ. Φιλιατρών αναφέρει: “Η Απόφαση αυτή δεν είναι σύμφωνη με την επιθυμία των πολιτών μας, οι οποίοι χαίρονται τον Αγιασμό των υδάτων της θαλάσσης και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και στα τρία επίνεια της πόλης των Φιλιατρών, που έχουν μονίμους κατοίκους. Οι κάτοικοι αυτοί έρχονται για εκκλησιασμό στα Φιλιατρά και είναι γι’ αυτούς μεγάλη τιμή η υποδοχή και κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Συγχρόνως πολλοί είναι οι επισκέπτες που παρακολουθούν ευλαβικά την τελετή. Τα έθιμα καθιερώνονται με την επαναλαμβανόμενη τήρησή τους στο χρόνο και την αποδοχή τους στον κόσμο. Τούτο λοιπόν συμβαίνει στους τρεις μεγάλους παραθαλάσσιους οικισμούς των Φιλιατρών – Αγρίλη, Αγία Κυριακή, Λιμενάρι – τα τελευταία χρόνια με μεγάλη αποδοχή, όχι μόνο από τους κατοίκους, αλλά και από τους πολίτες των Φιλιατρών και της ευρύτερης περιοχής”.
Τέλος, το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας καλεί  το  Συμβούλιο των ιερέων της πόλεώς μας να επανεξετάσει το θέμα και να μην αλλάξει ότι έστω αποτελεί καινοτομία των τελευταίων χρόνων, μιας που τείνει να γίνει έθιμο με αφοσίωση και ευλάβεια από το λαό. Η Απόφαση αυτή απεστάλη στο Συμβούλιο των ιερέων των Φιλιατρών και κοινοποιήθηκε προς ενημέρωση στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο».

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.