Κόσμος

«Απογοήτευση» της Γαλλίας από την αγορά F-35 από την Ελβετία

Το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της… ουδέτερης Ελβετίας προκάλεσε την «αιχμηρή» αντίδραση του Παρισιού.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Ελβετία αποφάσισε να «ρίξει» 5,5 δισ. δολάρια για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς F-35, για να ανανεώσει την πολεμική αεροπορία της, αφήνοντας «εκτός νυμφώνος» την Boeing με το F/A-18 Super Hornet, τη γαλλική Dassault με το Rafale και την κοινοπραξία που παράγει το Eurofighter Typhoon.

Η απόφαση της Βέρνης φαίνεται ότι ενόχλησε σφόδρα τη Γαλλία, η οποία φαίνεται ότι είχε επενδύσει πολλά στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελβετίας. Έτσι, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας πως τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale αποδεικνύουν καθημερινά την αξιοπιστία και τις ικανότητές τους στο πεδίο επιχειρήσεων, και σημειώνοντας με νόημα ότι «κρατάμε και σημειώνουμε την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού Air 2030 η οποία αντικατοπτρίζει μια επιλογή υπέρ του μη ευρωπαϊκού εξοπλισμού».

Παράλληλα, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, αναφέρει η ανακοίνωση, επιβεβαιώνει την πλήρη εμπιστοσύνη της στην ποιότητα του εξοπλισμού που προσφέρθηκε σε αυτόν τον διαγωνισμό από τη γαλλική βιομηχανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία πρωτοστατεί στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την «απεξάρτηση» των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την αγορά και προμήθεια αμερικανικών οπλικών συστημάτων και εξοπλισμών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button