Ελλάδα

Αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου –Σε ποια θέση βρίσκεται το ελληνικό

Όπως κάθε χρόνο από το 2006, έτσι και φέτος δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τα ισχυρότερα διαβατήρια του πλανήτη, που βασίζεται σε δεδομένα της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) και κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με την ταξιδιωτική δύναμη που διαθέτουν, δηλαδή βάσει του αριθμού των κρατών στα οποία οι πολίτες τους μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς να χρειάζονται βίζα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη λίστας του Henley Passport Index η Ιαπωνία παραμένει γι’ τέταρτη συνεχή χρονιά στην κορυφή, καθώς το διαβατήριό της προσφέρει πρόσβαση χωρίς βίζα ή με έκδοση βίζας κατά την άφιξη σε 193 χώρες στον πλανήτη, από 191 το 2020. «Με την αναβληθείσα Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020 να απέχει μόλις λίγες εβδομάδες και τη χώρα σε κατάσταση “σχεδόν” εκτάκτου ανάγκης η Ιαπωνία διατηρεί την πρωτιά», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Συνολικά 27 χώρες μοιράζονται τις πρώτες δέκα θέσεις της λίστας με το ελληνικό διαβατήριο να κατατάσσεται όγδοο καθώς τα ελληνικά διαβατήρια παρέχουν πρόσβαση σε 186 χώρες, μία λιγότερη σε σχέση με τα αμερικανικά και τα βρετανικά διαβατήρια, αλλά πάνω από εκείνα του Καναδά και της Αυστραλίας.

Η πρώτη δεκάδα των ισχυρότερων διαβατηρίων του πλανήτη

Η έκθεση αναφέρει ότι μολονότι παρατηρήθηκε πρόοδος από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, η διεθνής κινητικότητα αποκαταστάθηκε μόλις στο 12% των επιπέδων προ της πανδημίας στο ίδιο χρονικό διάστημα του 2019. Μολονότι τα ευρωπαϊκά διαβατήρια καταλάμβαναν σταθερά τις πρώτες δέκα θέσεις στη 16ετή ιστορία της λίστας του του Henley Passport Index, τώρα ηγούνται η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα. Η Σιγκαπούρη παραμένει στη 2η θέση με σκορ 192, η Νότια Κορέα εξακολουθεί να μοιράζεται την τρίτη θέση με τη Γερμανία, καθώς οι πολίτες τους έχουν πρόσβαση με τα διαβατήριά τους σε 191 χώρες κι όπως και το 2020 η Βρετανία και οι ΗΠΑ μοιράζονται την 7η θέση, σημειώνοντας σταθερή κάμψη από το 2014 που βρίσκονταν στην κορυφή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Henley & Partners, δρ Κρίστιαν Χ. Κάελιν, είναι αβέβαιο για πόσο διάστημα θα παραμείνουν σε ισχύ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, αλλά είναι προφανές ότι οι μετακινήσεις παγκοσμίως θα επηρεαστούν αρνητικά ολόκληρο το τρέχον έτος. «Σε πολλές χώρες έχουν εγερθεί σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα διαχείρισης μιας παγκόσμιας κρίσης με αποτέλεσμα να εναγκαλίζονται πιο εσωστρεφείς προτεραιότητες. Η αυξανόμενη απο-παγκοσμιοποίηση θα έχει αναμφίβολα βαθιές συνέπειες προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, μια σημαντική μείωση της παγκόσμιας κινητικότητας και περιορισμούς στις ελευθερίες των ανθρώπων», τόνισε προσθέτοντας ότι η η ανάγκη των ανθρώπων να επεκτείνουν τις επιλογές στέγασης και διαβατηρίων είναι σαφέστερη παρά ποτέ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button