Πελοπόννησος

Γνωρίστε ένα όμορφο ορεινό χωριό της Λακωνίας και δείτε ποια είναι η σχέση του με τις Καρυάτιδες!

Οι Καρυές είναι ένας ορεινός οικισμός στον Νομό Λακωνίας, χτισμένος στις δυτικές πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 950 μέτρων.

Ο σημερινός οικισμός βρίσκεται στην θέση του ομώνυμου αρχαίου οικισμού, στον οποίο οφείλουν το όνομά τους οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου. Οι Καρυές μέχρι το 1930 ονομαζόταν “Αράχοβα”, όταν και πήραν το σημερινό τους όνομα.

Είναι ένα παραδοσιακό χωριό στην βορειοανατολική πλευρά του νομού Λακωνίας, στα όρια με τον νομό Αρκαδίας, πλημμυρισμένο από καστανιές και καρυδιές. Το όμορφα παραδοσιακά σπίτια, κοντά στο δάσος, οι εναλλαγές των χρωμάτων του τοπίου, η γραφική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, η αυθεντική φιλοξενία των κατοίκων, προ(σ)καλούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει τις κρυφές ομορφιές κάνοντας τη διαμονή του αξέχαστη!

Σήμερα το χωριό είναι ένα από τα πιο ζωντανά ορεινά χωριά της Πελοποννήσου με πληθώρα υπηρεσιών φιλοξενίας και πολλούς (υπό κανονικές συνθήκες…) επισκέπτες. Είναι άλλωστε ιδανικό σημείο για να αποτελέσει ορμητήριο για δραστηριότητες και εκδρομές στον Πάρνωνα και όχι μόνο.

Η σχέση με τις Καρυάτιδες!

Η τοποθεσία κατοικείται και είναι γνωστή από την αρχαιότητα, με αναφορές τόσο στους κατοίκους της όσο και στο ιερό της Καρυάτιδας Αρτέμιδος. Το χωριό συνδέεται επίσης με τις Καρυάτιδες, δηλαδή τα νεαρά κορίτσια των Καρυών, οι οποίες απεικονίζονται στο πασίγνωστο μνημείο που βρίσκεται στο Ερέχθειο της Ακρόπολης, καθώς και σε ομοίωμα που υπάρχει σε ύψωμα του οικισμού που είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του χωριού.

Συναντάται στην αρχαία ακρόπολη των Καρυών και είναι, προφανώς, ένα μνημείο αφιερωμένο στις Καρυάτιδες, το οποίο δημιουργήθηκε το 1983 και αποτελεί αντίγραφο τμήματος του αρχαίου ναού του Ερέχθειου στην Ακρόπολη.

Καρυάτιδες, Καρυά Λακωνίας

Φύση & δραστηριότητες…

Οι λάτρεις της φύσης, της ορειβασίας και της πεζοπορίας, μπορούν να περιηγηθούν στα φυσικά μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής και να απολαύσουν τις αμέτρητες ομορφιές της φύσης. Οι Καρυές διαθέτουν ένα σύγχρονο και σηματοδοτημένο δίκτυο πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών, το Caryatides Trails, μέσω της συντήρησης και ανάδειξης των παλιών μονοπατιών του χωριού.

Από τις Καρυές, επίσης διέρχεται το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που ξεκινά από τα Πυρηναία Όρη, εισέρχεται βόρεια στην Ελλάδα από τη Φλώρινα και τερματίζει στο Ζάκρο της Κρήτης!

Από την άλλη πολλά είναι τα αξιοθέατα του τόπου που έχουν να κάνουν με την ιστορία και τη λαογραφία του ενώ δεν λείπουν διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που οργανώνονται από συλλόγους και δίνουν ακόμα περισσότερη ζωή στον τόπο!

Μάθετε περισσότερα για το χωριό στο http://www.karyes.gr/

“Περιπλανηθείτε” στο χωριό μέσα από ένα υπέροχο βίντεο τραβηγμένο από ψηλά που δημιούργησε ο πολιτιστικός σύλλογος Καρυών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button