ΚορωνοϊόςΟικονομία

Κορωνοϊός: Πόσα δις μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για το ευρωοομόλογο

Μια πραγματική «μάχη» έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ΕΕ, αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.

Ελληνικές πηγές αναφέρουν στο economistas.gr ότι οι ελπίδες για την έκδοση Ευρωομολόγου, ως «αντίδοτο» στις σαρωτικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, διαρκώς λιγοστεύουν. Βασική αιτία είναι το επίμονο «όχι» του μπλοκ των Βόρειων, που δεν έχει υποχωρήσει ούτε σπιθαμή από τις αρχικές του θέσεις. Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες πλέον επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να μην οδηγηθεί σε ένα ακόμα ναυάγιο το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group και πολύ περισσότερο αυτή της Δευτέρας, χαρακτηρίζονται κρίσιμες για να ξεπεραστούν τα πολλά και ψηλά εμπόδια που χωρίζουν τον Ευρωπαϊκό Νότο και τον Ευρωπαϊκό Βορρά. Τα μηνύματα που φτάνουν και στην Αθήνα- η οποία βρίσκεται σε διαρκή και ανοικτή επικοινωνία και με τους Θεσμούς- είναι ότι εξετάζονται όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί και συμβιβασμοί, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν κατά βάση τα διαθέσιμα «εργαλεία» του ESM, απαλλαγμένα, όμως, από τα «αγκάθια» που προκάλεσαν τη δικαιολογημένη και έντονη αντίδραση της Ιταλίας και της Ισπανίας.

ESM με «αποψιλωμένα» Μνημόνια

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τυπικά θα παραμείνει ως όρος χρηματοδότησης από τον ESM το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής. Ωστόσο, τα προβλεπόμενα Μνημόνια, που θα συνοδεύουν αυτές τις γραμμές, θα είναι «αποψιλωμένα» και θα στοχεύουν κυρίως στη σύνδεση των δανείων αυτών με τη θωράκιση των συστημάτων Υγείας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία από την επιδρομή του κορωνοϊού. Ακόμα κι έτσι, όσο κι αν… αμπαλαριστεί τεχνοκρατικά μια τέτοια λύση, ο πολιτικός θόρυβος που θα προκαλέσει η αδυναμία της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει δυναμικά μια τέτοια κοσμογονική κρίση, θα είναι εκκωφαντικός.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν ξεπεραστούν οι ενστάσεις των Νότιων για τους όρους χρηματοδότησης, διατυπώνονται έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο αρκεί η θεωρητική δύναμη πυρός του ESM, δηλαδή τα 410 δισ. ευρώ, για να καλύψει τα ογκώδη προγράμματα διάσωσης στην Ιταλία και στην Ισπανία. Μόνο η Ιταλία υπολογίζεται ότι χρειάζεται 250- 300 δις ευρώ για να σωθεί! Με αυτά τα δεδομένα, εξετάζεται ως επικουρική λύση η δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία έχει, επίσης, πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Σημειωτέον ότι ο σχεδιασμός, που έχει ήδη εκπονήσει ο ESM, προβλέπει άντληση από τις αγορές, με έκδοση ομολόγου/ων, περίπου 240 δις ευρώ, για όλες τις χώρες, δηλαδή και για την Ελλάδα, ανεξαρτήτως του αν και πότε η Αθήνα θα κρίνει ότι χρειάζεται μια τέτοια χρηματοδότηση, η οποία είναι ζήτημα αν μπορεί να φτάσει στα 4 δις ευρώ, με βάση την ποσόστωση του 2%.

Πηγή: economistas.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button