Τοπικά Νέα

Μεσσηνία: Συνεχίζονται οι “περίεργες” κλήσεις από εξωτερικό – Το colpo grosso και η Microsoft

Κλήσεις από εξωτερικό – Πως να τις μπλοκάρεις και τι είναι;

Συνεχίζονται οι καταγγελίες στη Μεσσηνία για τις συνεχείς προσπάθειες απατεώνων να αποσπάσουν είτε χρήματα, είτε προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικούς, αριθμούς λογαριασμών κλπ με την χρήση των νέων τεχνολογιών. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και οι κλήσεις στο τηλέφωνο από το εξωτερικό με στόχο την χρέωση των θυμάτων (Wangiri), ενώ η δεύτερη αφορά τηλεφωνικές κλείσεις από υποτιθέμενο εκπρόσωπο εταιρίας πληροφορικής (όπως της Microsoft) και, με πρόσχημα την εκκαθάριση της συσκευής σας από κακόβουλο λογισμικό καταφέρνουν να μπουν στον υπολογιστή του θύματος και να υποκλέψουν τους κωδικούς του ή οτιδήποτε άλλο χρήσιμο όπως κωδικούς για web banking (e-banking), κωδικούς facebook κ.α.

Η απάτη Wangiri

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται ενοχλητικές κλείσεις που προέρχονται από το εξωτερικό και ειδικά από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επιτήδειοι καλούν διάφορες ώρες της ημέρας και δεν σταματούν με τίποτα. Μάλιστα σχεδόν κάθε φορά καλούν από διαφορετικό αριθμό. Αν σας έχει τύχει να σας πάρουν τηλέφωνο και να το κλείσουν αμέσως τότε έχετε πέσει θύμα Wangiri και προσπάθησαν να σας εξαπατήσουν με την μέθοδο του “ενός κουδουνίσματος”. Σκοπός παρόμοιων τηλεφωνικών κλήσεων από χώρες του εξωτερικού όπως διαπιστώθηκε, ήταν να αναγκάσουν τους πολίτες που δέχονταν τις κλήσεις, να καλούν τηλεφωνικά στους ύποπτους τηλεφωνικούς αριθμούς, με αποτέλεσμα να γίνεται υπερχρέωση των τηλεφωνικών τους λογαριασμών και οι δράστες να αποσπούν τα χρήματα των τηλεφωνικών χρεώσεων.

Το colpo grosso

Η απάτη Wangiri προέρχεται από την Ιαπωνία. Ο ίδιος ο όρος είναι Ιαπωνικός και σημαίνει “ένα (κτύπημα) και κόψιμο” Το Wangiri βασίζεται στην έμφυτη περιέργεια σας. Πολλοί άνθρωποι θα καλούσαν ενστικτωδώς πίσω, μια χαμένη κλήση. Κόσμος που δεν γνωρίζει τι συμβαίνει καλεί πίσω τον αριθμό επειδή βλέπει μια αναπάντητη στο κινητό του με αποτέλεσμα να χρεωθεί ο λογαριασμός του. Αυτοί που παίρνουν όλες αυτές τις κλήσεις ρυθμίζουν τους υπολογιστές τους για να τηλεφωνούν σε χιλιάδες άτομα την ημέρα. Παραδείγματα τηλεφωνικών αριθμών είναι: +447845298158, +441616433060, +441424819149, +447544133916. Οι συγκεκριμένες κλήσεις έγιναν από την Αγγλία.

Τι θα συμβεί αν υποκύψετε στο scam και τους καλέσετε πίσω;

Η κλήση σας καταλήγει σε έναν ακριβό αριθμό με χρέωση. Στη συνέχεια, θα φροντίσουν να σας εξαναγκάσουν να παραμείνετε στη γραμμή, για όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσο περισσότερο κρατάτε τη γραμμή, τόσο περισσότερα χρήματα θα κερδίσουν και τόσα περισσότερα θα χάσετε εσείς. Ορισμένα θύματα δήλωσαν, ότι τους είπαν ότι έχουν κερδίσει ένα βραβείο ή συμμετείχαν σε κάποια κλήρωση. Μπορεί όμως να είναι και μια απλά άσκοπη κλήση όπως απλώς να δοκιμάζουν την υπομονή του θύματος, υποβάλλοντάς τους να ακούν μουσική αναμονής, χωρίς να γίνεται κάτι άλλο.

Απάτη με δήθεν τηλεφωνικές κλήσεις από τη Microsoft

Σε περίπτωση που δεχθείτε τηλεφωνική κλήση από υποτιθέμενο εκπρόσωπο εταιρίας πληροφορικής (όπως της Microsoft) και, με πρόσχημα την εκκαθάριση της συσκευής σας από κακόβουλο λογισμικό (ιούς), σας ζητηθεί να επιτρέψετε την εγκατάσταση λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης στον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet σας, θα πρέπει να αρνηθείτε. Καταγγείλετε το γεγονός στις τράπεζες που συνεργάζεστε ή την αστυνομία.

Συνήθως οι απατεώνες λένε στα αγγλικά ότι είναι στελέχη της εταιρίας Microsoft. Και ότι «βλέπουν» πως ο υπολογιστής σας στέλνει «μηνύματα» επειδή έχει προσβληθεί με παράνομο λογισμικό (ιούς) ή ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα γουίντοους (windows). Τότε ζητούν από το θύμα να εγκαταστήσει σόφτγουερ (software) ώστε να αποκτήσουν δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης. Και έτσι να μπορέσουν να «δουν» ποιο είναι το πρόβλημα στον υπολογιστή και να το επιλύσουν.

Στη ουσία αυτό που καταφέρνουν είναι να μπουν στον υπολογιστή του θύματος. Έτσι να υποκλέψουν τους κωδικούς του ή οτιδήποτε άλλο χρήσιμο όπως κωδικούς για web banking (e-banking), κωδικούς facebook, Instagram αλλά και φωτογραφίες ή video που έχετε αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button