Κόσμος

Οι Ιταλοί κατέσχεσαν mega yacht 700 εκατ. δολαρίων που φημολογείται ότι ανήκει στον Πούτιν

Ένα γιγάντιο υπερπολυτελές σκάφος που λέγεται ότι ανήκει στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, επρόκειτο το βράδυ της Παρασκευής (06/05) να κατασχεθεί από τις ιταλικές Αρχές στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Daily Mail», οι Αρχές της Ιταλίας δήλωσαν ότι το αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων γιοτ με την ονομασία «The Scheherazade», το οποίο έχει μήκος πάνω από 137 μέτρα και διαθέτει σπα, πισίνες και δύο ελικοδρόμιο, συνδέεται με ένα «σημαντικό πρόσωπο», αλλά δεν το κατονόμασαν.

Η θαλαμηγός αποτελεί αντικείμενο έρευνας της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας από τα τέλη Μαρτίου και βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο σε δεξαμενή στη Μαρίνα ντι Καράρα, κοντά στην Πίζα, για να υποβληθεί σε ανακαίνιση.

Οι υποθέσεις πως το γιοτ ανήκει στον Βλαντίμιρ Πούτιν

Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας αναφέρεται: «Ύστερα από επαλήθευση από τις φορολογικές αρχές προέκυψε ότι υπάρχει σημαντική οικονομική σχέση μεταξύ του ιδιοκτήτη του “Scheherazade” και ανώτερων στελεχών της ρωσικής κυβέρνησης. Με βάση τα στοιχεία αυτά, συστήθηκε η τοποθέτηση του σκάφους στον τρέχοντα κατάλογο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο υπουργός Οικονομικών στη Ρώμη συμφώνησε».

Πάντως, η Μαριατερέσα Λέβι της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας δήλωσε στην «Daily Mail»: «Δεν είμαι σε θέση να σας πω ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης, αλλά είμαστε ικανοποιημένοι ότι το γιοτ πρέπει να κατασχεθεί και τις επόμενες ώρες οι αστυνομικοί θα επιβιβαστούν σε αυτό και θα το κατασχέσουν».

Από την πλευρά του, ο καπετάνιος του «Scheherazade», ο Βρετανός Γκάι Μπένετ-Πιρς, αρνήθηκε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο ιδιοκτήτης του γιορ, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει και ποιος είναι.

Βέβαια, υπήρξαν ισχυρισμοί ότι το πλοίο μπορεί να ανήκει στον Έντουαρντ Χουνταϊνάτοφ, έναν Ρώσο μεγιστάνα του πετρελαίου που δεν έχει πληγεί από τις κυρώσεις. Πρόκειται -επί της ουσίας- για τον άλλοτε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Rosneft, της κρατικής ρωσικής εταιρείας που ασχολείται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ο ίδιος, επίσης, βρίσκεται κοντά στον Ιγκόρ Σέτσιν, σύμμαχο του Ρώσου ηγέτη και νυν πρόεδρο της Rosneft.

Παρ’ όλα αυτά, ακτιβιστές και ερευνητές δημοσιογράφοι που συνδέονται με τον Αλεξέι Ναβάλνι, τον φυλακισμένο ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, είναι πεπεισμένοι ότι η θαλαμηγός ανήκει στον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς έχουν αποκτήσει πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι πολλά από τα μέλη του πληρώματος του γιοτ ήταν μέλη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας, δηλαδή της Υπηρεσίας που παρέχει ασφάλεια στον Ρώσο Πρόεδρο και στους ακόλουθούς του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button