Πολιτιστικά - ΕκδηλώσειςΤοπικά ΝέαΦιλιατρά

Παραλαβή παραδοσιακών φορεσιών από το Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών [εικόνες]

Έχει προηγηθεί η προμήθεια μουσικών οργάνων και στολών για τη Φιλαρμονική του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος Φιλοπροόδων ολοκλήρωσε το πρόγραμμα προμήθειας μουσικών οργάνων, στολών φιλαρμονικής και παραδοσιακών φορεσιών του έργου «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ 92ΧΡΟΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ» του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020».

H αίτηση στήριξης κατατέθηκε στην «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α. τον Αύγουστο του 2018. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο του 2020. Η αίτηση του συλλόγου αξιολογήθηκε πρώτη στη βαθμολογία στην Υποδράση 19.2.4.5: «Στήριξη για μελέτες, υπηρεσίες και επενδύσεις, που συνδέονται με τον πολιτισμό,….». Έτσι τον Ιούνιο του 2020 υπογράφηκε Σύμβαση ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΕΔΠ, αντιπεριφερειάρχη κ. Ευστάθιο Αναστασόπουλο και στην Πρόεδρο του Συλλόγου Φιλοπροόδων κ. Παντελάκη Παρασκευή.

Ο Σύλλογος είχε περιθώριο τριών χρόνων να ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Ξεκινώντας όμως τις διαδικασίες αρκετά νωρίς κατάφερε να το υλοποιήσει μόλις σε ένα χρόνο. Συγκεκριμένα προμηθεύτηκε για τη φιλαρμονική 36 είδη από μουσικά όργανα και εξαρτήματα αξίας 33.458,92 € και 30 στολές αξίας 9.597,60 €. Δηλαδή για τη Φιλαρμονική διατέθηκαν συνολικά 43056,52 €. Την επιλογή των μουσικών οργάνων έκανε ο αρχιμουσικός κ. Παναγιώτης Φωτεινέας. Για το χορευτικό αγοράστηκαν 15 γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές Τριφυλίας και 15 ανδρικές φορεσιές τσολιά αξίας 15810,00 €.

Όλα τα παραπάνω είδη, συνολικής αξίας 58.868,60 € εκτέθηκαν στο Βορρέειο και παρουσιάστηκαν στο κοινό σε μια ζεστή τελετή στην οποία παραδόθηκαν οι στολές στα μέλη της Φιλαρμονικής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Ευστ. Ανασόπουλος, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Τριφυλίας κ. Μερόπη Μυλωνά και οι αντιδήμαρχοι κ. Νίκος Φρούσος και Γιώργος Ασημακόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος κ. Κώστας Κόλλιας. Παρόντες ήταν επίσης και οι πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου Χαρ. Παγάνης, Βασ. Λύκος και Άλκης Ξύγκας, η πρώην ταμίας κ. Μπέτυ Κατσούλη, ο αρχιμουσικός κ. Παναγιώτης Φωτεινέας και ο δάσκαλος του χορευτικού κ. Άρης Θεοδωρόπουλος.

Στο καλωσόρισμά της η πρόεδρος κ. Παντελάκη αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι το πρόγραμμα για τη λειτουργία του Συλλόγου. Ευχαρίστησε το Δ.Σ. της Αναπτυξιακής της Μεσσηνίας κ. Τάσο Σαρδέλη και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον κ. Ηλία Σπαρτιάνο ευχαριστώντας τον για την άψογη και δημιουργική συνεργασία που είχαν. Ευχαρίστησε ακόμα το σύζυγό της Γιώργο Μάνδαλο και τα παιδιά της που της επέτρεψαν να χρησιμοποιήσει χρήματα της οικογένειάς τους προκειμένου να διευκολυνθεί ο Σύλλογος και να υλοποιήσει το πρόγραμμα. Στο χαιρετισμό του ο κ. Αναστασόπουλος, μετέφερε το χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελείται από το Σύλλογο Φιλοπροόδων. Ευχαρίστησε ακόμα το Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Γιώργο Λεβεντάκη για τη δωρεά 15 στολών της Φιλαρμονικής, την επισκευή των μουσικών οργάνων και για όσες άλλες διευκολύνσεις παρέχει ο Δήμος στο Σύλλογο. Εκ μέρους του Δήμου χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Φρούσος. Τα μέλη του Συλλόγου Γιώτα Ζερμπίνου και Στάθης Παναγιωτόπουλος ήταν παρουσίασαν τις παραδοσιακές φορεσιές. Η εκδήλωση τελείωσε με την παράδοση των στολών στα μέλη της Φιλαρμονικής και ένα μικρό κέρασμα στους παραβρισκόμενους.

Δείτε εικόνες:

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button