Αγροτικά

Πώς θα απεξαρτηθούν οι αγρότες από τη βιομηχανία φυτοφαρμάκων

Περισσότερες ανεξάρτητες συμβουλές και εκπαίδευση για τους αγρότες ζήτησαν ορισμένοι επιφανείς ενδιαφερόμενοι του γεωργικού τομέα σε πρόσφατη εκδήλωση της EURACTIV, κάτι που, όπως λένε, είναι απαραίτητο για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, αλλά και για να σπάσει η επιρροή των συνεταιρισμών της «μεγάλης βιομηχανίας» που πωλούν προϊόντα στους παραγωγούς.

Ο αμφισβητούμενος κανονισμός για τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων (SUR) που κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2022, στοχεύει να μειώσει στο μισό τη χρήση και τον κίνδυνο των φυτοφαρμάκων σε ολόκληρη την ΕΕ έως το 2030. Για τους γεωργικούς φορείς, ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ που απουσιάζει μέχρι στιγμής είναι η ανάγκη για ανεξάρτητη διαβούλευση και συμβουλευτικές υπηρεσίες για τους αγρότες, καθώς επί του παρόντος πολλές από τις διαθέσιμες συμβουλές προέρχονται απευθείας από αυτούς που παράγουν φυτοφάρμακα.

«Πρέπει να κόψουμε αυτόν τον δεσμό, εάν θέλουμε να μειώσουμε τα φυτοφάρμακα και να βοηθήσουμε τον αγρότη», δήλωσε ο Γάλλος Michele Rivasi. Για τον Πράσινο ευρωβουλευτή, το τρέχον συμβουλευτικό σύστημα δεν προσφέρει στους παραγωγούς αρκετές επιλογές. «Στους συνεταιρισμούς πουλάνε σπόρους, φυτοφάρμακα και ούτω καθεξής και ο αγρότης δεν μπορεί να ακολουθήσει άλλον δρόμο από αυτόν που του έχει υποδείξει ο συνεταιρισμός».

Ομοίως, η Diana Lenzi, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών (CEJA), στάθηκε στην ανάγκη για ανεξάρτητες συμβουλές, σημειώνοντας ότι όσοι εκπαιδεύουν τους αγρότες και τους λένε ποια προϊόντα να χρησιμοποιήσουν είναι οι ίδιοι που τους πωλούν τα προϊόντα. «Αυτό δημιουργεί μια σύγκρουση συμφερόντων για την οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι δεν θα είναι η μεθοδολογία που θα μας δώσει τη βέλτιστη λύση», είπε. Η εκπαίδευση ανεξάρτητων φορέων και η παροχή στους αγρότες της γνώσης σχετικά με το «τι» και το «πώς» το χρησιμοποιούν είναι μια βασική παράμετρος για τη Lenzi.

Τέλος, ο Martin Dermine, εκτελεστικός διευθυντής του Δικτύου Δράσης για τα Φυτοφάρμακα (PAN), τόνισε την ανάγκη για μια «πιο φιλόδοξη και μεγαλύτερη υποχρέωση για τα κράτη-μέλη να έχουν πραγματικά υψηλού επιπέδου συμβουλευτικές υπηρεσίες γεωργικών εκμεταλλεύσεων» σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. «Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή των συμβουλών στις περιφερειακές κλιματικές συνθήκες», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button