Ελλάδα

Τα 3 σενάρια για το ταξίδι «θρίλερ» του ιρανικού τάνκερ που έφερε αμηχανία στην Αθήνα – Ποια μέρα θα βρίσκεται κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Το θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1 που μεταφέρει πετρέλαιο αξίας 130 εκατ. ευρώ εξακολουθεί να θέτει σε επιφυλακή τις ελληνικές αρχές.

Μέχρι στιγμές παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις των ΗΠΑ το Ιράν δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τον τελικό προορισμό του πλοίου ούτε που θα ξεφορτώσει το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τους δορυφόρους, το τάνκερ αργά το απόγευμα της Τετάρτης παρέμενε στα 950 ναυτικά μίλια μακριά από την Ελλάδα. Βρισκόταν, δηλαδή, ανοιχτά του Γιβραλτάρ. Πλέει με μειωμένη ταχύτητα, περίπου 5 με 6 ναυτικούς κόμβους. Με αυτή την ταχύτητα και αν ο προορισμός είναι πράγματι ο Μεσσηνιακός Κόλπος το ιρανικό τάνκερ αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας περίπου σε 5 με 6 ημέρες.

Οι ελληνικές αρχές έχουν καταγράψει τρία σενάρια για την πορεία του τάνκερ:

1.Το πρώτο και κύριο σενάριο είναι το τάνκερ να κατευθύνεται στην Συρία, όπως αναφέρουν και οι ελληνικές διπλωματικές αρχές

2.Το δεύτερο σενάριο είναι το τάνκερ να αναμένει συμφωνία για την πώληση του φορτίου του. Το συγκεκριμένο σενάριο είναι γνωστό στην ναυτιλιακή κοινότητα και συμβαίνει κατά κόρον. Πιθανολογείται δηλαδή ότι το τάνκερ μπορεί να αναμένει να υπάρξουν αλλαγές στη συμφωνία με την αγορά του πετρελαίου είτε με κάποια ακύρωση της συμφωνίας ή αλλαγές στον προμηθευτή ή τον αποδέκτη του πετρελαίου. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει χρονική καθυστέρηση για την ανακοίνωση του προορισμού του τάνκερ και γι’αυτό μέχρι σήμερα να δηλώνει ως προορισμό τον Μεσσηνιακό Κόλπο.

3.Το τελευταίο σενάριο είναι να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο εν μέσω της διπλωματικής κρίσης μέχρι να δει η εταιρεία να επεξεργαστεί τις επόμενες κινήσεις της.

Το βέβαιο είναι ότι μέχρι σήμερα το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχει κανένα επίσημο αίτημα στα χέρια του για το ιρανικό τάνκερ. Για την ελληνική πλευρά η κρίση αυτή αναμένεται να κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο όταν το τάνκερ θα βρίσκεται κοντά σε ελληνικά χωρικά ύδατα και θα ξεκαθαρίσει εάν θα κατατεθεί το αίτημα ή όχι προς τις ελληνικές αρχές, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.