Κόσμος

Τις ακτές των ΗΠΑ προσέγγισε Μοίρα ρωσικών υποβρυχίων «Akula-Typhoon» με διηπειρωτικά βλήματα χωρίς να γίνει αντιληπτή!

Μοίρα ρωσικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων βαλλιστικών διηπειρωτικών βλημάτων (SLBM)  πραγματοποίησε άσκηση φτάνοντας «πολύ κοντά» στις ακτές των ΗΠΑ χωρίς να γίνουν αντιληπτά. Αυτό ανέφερε ο διοικητής της Μοίρας σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό.

 Η αποκάλυψη αφορά άγνωστο αριθμό υποβρυχίων κλάσης Akula (Shchuka-B), Project 941 ή «Typhoon» κατά τη ΝΑΤΟϊκή κωδικοποίηση

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματικό η Μοίρα των υποβρυχίων έλαβε εντολές προκειμένου να λάβει θέσεις κοντά σε αμερικανικές βάσεις.

«Η αποστολή πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Τα υποβρύχια πήραν τις προβλεπόμενες θέσεις και στη συνέχεια επέστρεψαν στις βάσεις τους», είπε ο Ρώσος διοικητής.

Σε ερώτηση πως τα υποβρύχια κατάφεραν να αποφύγουν το υποβρύχιο δίκτυο έγκαιρης παρακολούθησης των ΗΠΑ ανέφερε:

«Αυτός ήταν και ο σκοπός μας: Να προχωρήσουμε στις θέσεις μας χωρίς να εντοπιστούμε. Πόσο κοντά; Τόσο ώστε να μην παραβιάσουμε τα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ μένοντας σε διεθνή ύδατα» απάντησε.

Τόσο η ημερομηνία όσο και η ακριβής τοποθεσία της ρωσικής προσέγγισης δεν έγιναν γνωστές αλλά όπως είπε ο τηλεοπτικός σταθμός «αυτά έφτασαν μέχρι και τις αμερικανικές ακτές».

Tα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ είναι μόλις 12 μίλια και η ακτίνα δράσης των βαλλιστικών διηπειρωτικών βλημάτων των συγκεκριμένων ρωσικών υποβρυχίων έχουν ακτίνα 8.000 χλμ.! Χρόνος αντίδρασης για την αμερικανική αντιβαλλιστική «ομπρέλα» 22» μόλις!

H δημοσιοποίηση της άσκησης έγινε σε απάντηση της δημοσιοποίησης της άσκησης του υποβρυχίου του Βασιλικού Ναυτικού HMS Trenchant το οποίο «έσπασε τους πάγους» στην Αρκτική για να ενωθεί με δύο ακόμη αμερικανικά πλοία σε μια πρωτοφανή επίδειξη ισχύος ΗΠΑ-Βρετανίας κατά τη διάρκεια της άσκησης «Ice Exercise 18» (ICEX).

 

Tα υποβρύχια Project 941, κατά την ορολογία του ΝΑΤΟ Typhoon, διαθέτουν ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά.

Eίναι Θεωρούνται τα μεγαλύτερα υποβρύχια στον κόσμο, με μήκος 172 μ., δηλαδή όσο ενάμιση ποδοσφαιρικό γήπεδο, εκτόπισμα σε ακτάδυση στους 48.000 τόνους και το ύψος του είναι περίπου όσο ένα εννιαόροφο κτίριο. Και τα έξι υποβρύχια, λόγω του  μεγέθους τους, έχουν καταχωρηθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Οι τόσο εντυπωσιακές διαστάσεις του προέκυψαν λόγω της ανάγκης να τοποθετηθούν σ’ αυτό βαλλιστικοί πύραυλοι ασυνήθιστου μεγέθους, τους οποίους δεν μπορούσαν να δεχτούν τα κοινά υποβρύχια. Σήμερα έχουν απομείνει στο Στόλο τρία Akula, από τα έξι που είχαν ναυπηγηθεί:

Είναι τα ТК-17 «Αρχάνγκελσκ», ТК-20 «Σεβερστάλ» και το ТК-208 «Ντμίτρι Ντονσκόι», το οποίο χάρη στον εκσυγχρονισμό του το διάστημα 1996-2002, αποτελεί την πιο σύγχρονη μονάδα μεταξύ των Akula.

Ο εκσυγχρονισμός συνδεόταν με τις τροποποιήσεις του Υ/Β προκειμένου να μπορεί αυτό πραγματοποιήσει τις δοκιμές του νεότατου βαλλιστικού πυραύλου Bulava, ο οποίος αναπτυσσόταν για τα στρατηγικά πυραυλοφόρα τύπου 955 Borei. Παρ’ ότι οι δοκιμές του Bulava έχουν ολοκληρωθεί πλέον, το «Ντμίτρι Ντονσκόι» εξακολουθεί να υπηρετεί στη 18η μοίρα υποβρυχίων του Βορείου Στόλου και βρίσκεται στη βάση του ναυτικού στη Λευκή θάλασσα, στην πόλη Σεβεροντβίνσκ.

Το σώμα του υποβρυχίου είναι καλυμμένο με ειδικό ελαστικό υλικό συνολικού βάρους 800 τόνων που προσφέρει ηχομόνωση και μειώνει τις πιθανότητες εντοπισμού του πλοίου από τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης.

Τα υποβρύχια project 941 είναι μοναδικά, όχι τόσο για το μέγεθος και την ισχύ τους, όσο για τις άνετες συνθήκες ενδιαίτησης, υπηρεσίας, διατροφής και ανάπαυσης του πληρώματος. Για το λόγο αυτό το αποκαλούν «πλωτό Χίλτον».

Ύστερα από τη δημοσιοποίηση της είδησης από τον τηλεοπτικό σταθμό tvzvezda.ru όλες οι ειδήσεις που αφορούσαν το συγκεκριμένο συμβάν όπως και ακόμη μία με την παρακολούθηση υποβρυχίων του ΝΑΤΟ από ρωσικά υποβρύχια κατέβηκαν από το site του σταθμού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.