Τοπικά Νέα

Τι κάνει ξεχωριστό αυτό τον Μανιάτικο πύργο της Μεσσηνίας;

Ο Πύργος του Πατριαρχέα είναι ένα από τα Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία της Δυτικής Μάνης. Βρίσκεται στο χωριό Προσήλιο  και είναι ένας στενός, ψηλός, πέτρινος πύργος, όπως είναι το χαρακτηριστικό όλων των πυργόσπιτων στην περιοχή.

Κατασκευάστηκε από πέτρινη πρώτη ύλη από τη γύρω περιοχή και η κάτοψή του είναι σχεδόν σωστό τετράγωνο. Επρόκειτο κατά βάση για αμυντικό πύργο, όπως αποδεικνύεται και από τα παράθυρά του, που είναι στενά και μικρά.

Στον Πύργος του Πατριαρχέα κατοικούσε ο προεστός της περιοχής, σύμφωνα με το πολύ συγκεκριμένο δίκαιο και την παράδοση της Μάνης.

Ειδικά οι Πύργοι στη Μάνη έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία στους άγραφους κανόνες και τους κώδικες της περιοχής: Το ύψος υποδήλωνε την κοινωνική θέση της οικογένειας, ενώ παρατηρούνταν και το φαινόμενο οι ισχυρές οικογένειες να επιβάλλουν το «χαμήλωμα» ή το γκρέμισμα άλλων πύργων.

Ο Πύργος του Πατριαρχέα στο Προσήλιο εντάσσεται και αυτός με τη σειρά του στη γνωστή παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μάνης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button