Τοπικά Νέα

Το μοναστήρι στη Μεσσηνία όπου υπήρξε καταφύγιο κλεφταρματωλών

Το Μοναστήρι της Βαϊδενίτσας ή Βοϊδενίτσας

Μεταξύ των βουνοκορφών της Μαυροβούνας και του Ταξιάρχη του Ταϋγέτου στη Δυτική Μάνη, στην ανατολική πλευρά μιας ρεματιάς,  βρίσκεται το Μοναστήρι της Βαϊδενίτσας ή Βοϊδενίτσας. Η πρόσβαση γίνεται είτε από τη Σαϊδόνα, είτε από το Εξωχώρι, περίπου στη μέση της απόστασης των δύο χωριών.

Η ονομασία του Μοναστηριού μάλλον προέρχεται από τη σλάβικη λέξη «Βόδα» που σημαίνει νερό ή «βοδονίτσα» που σημαίνει μύλος, νερόμυλος. Άλλωστε κοντά στο Μοναστήρι βρίσκονται έξι παμπάλαιοι νερόμυλοι που εξυπηρετούσαν τα χωριά της περιοχής μέχρι τη περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Το Μοναστήρι της Βαϊδενίτσας ήταν περιφραγμένο από μαντρότοιχο και μαζί με το Μοναστήρι του Σαμουήλ και τον πύργο του Κιτρινιάρη, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση,  αποτελούσαν ένα ισχυρό οχυρό τρίγωνο άμυνας.

Η εκκλησία του Μοναστηριού βρίσκεται εκτός περιβόλου και υπολογίζεται πως είναι νεώτερη. Δεν είναι τοιχογραφημένη, αλλά διατηρεί αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στην πέτρινη παραστάδα της αριστερής πλευράς της εισόδου διακρίνουμε επιγραφή με χαραγμένο σταυρό και τη χρονολογία 1807.

Το Μοναστήρι της Βαϊδενίτσας παλιότερα υπήρξε καταφύγιο κλεφταρματωλών. Σ’ αυτό φιλοξενήθηκαν και κατά την Κατοχή Κύπριοι και Άγγλοι στρατιώτες και αυτό αποτέλεσε την αιτία επιδρομής των Ιταλών το 1942, με αποτέλεσμα να πυρποληθούν τα περισσότερα κτίριά του. Σήμερα διασώζεται ένας πολεμόπυργος, με θολωτή στέγη και πολεμίστρες, ο οποίος επικοινωνεί οπτικά με τον πύργο του καπετάν Κιτρινιάρη.

Παλιότερα και μέχρι τον Μεσοπόλεμο υπήρχαν καλόγεροι στο Μοναστήρι, που αποτελούσε μετόχι του Μεγάλου Σπηλαίου. Από εδώ αρχίζει το Φαράγγι του Φονέα, το οποίο καταλήγει στη παραλία του Φονέα, ανατολικά της Καρδαμύλης.

Στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζει η εκκλησία του Μοναστηριού της Βαϊδενίτσας και γίνεται πανηγύρι από τους προσκυνητές των κοντινών χωριών.

Σχετικά Άρθρα

1 thought on “Το μοναστήρι στη Μεσσηνία όπου υπήρξε καταφύγιο κλεφταρματωλών”

  1. Α, τέλειο μέρος για να φτιάξουμε Κέντρο Λαθρομεταναστών για να «οφεληθεί ο τόπος μας». Αλλά, μάλλον να ξανασκεφτούμε, μπορεί ήδη άλλα μουσάτα δίμετρα προσφυγόπουλα να έχουν κατασκηνώσει στον χώρο, και να μην θέλουν να τον μοιραστούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.