Τοπικά Νέα

Τριφυλία: Προβληματισμός για τον «Κλεισθένη» ωστόσο… υιοθετήθηκε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ

"Άνοιξαν" οι ασκοί του Αιόλου και για το χωροταξικό

Πολύωρη ήταν η συζήτηση χθες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, που κλήθηκε να συζητήσει για το Σχέδιο «Κλεισθένης 1» με σκοπό να ληφθεί απόφαση με βάση το ψήφισμα, το οποίο είχε αποσταλεί από την ΚΕΔΕ σε όλους τους Δήμους της χώρας, προκειμένου να αποφασίσουν σχετικά με την απόσυρση ή μη του νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση.

Καταγράφηκε πάντως προβληματισμός, επισημάνθηκαν τα θετικά και τα αρνητικά του σημεία, κατατέθηκαν και προτάσεις, ενώ σχεδόν αποκλειστικά η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την κορυφαία αλλαγή του προγράμματος, που δεν είναι άλλη από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ωστόσο, συζήτηση «άνοιξε» και για το χωροταξικό από μερίδα δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης, με τον δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης Βασίλη Παπαθεοδοσίου στο τέλος να ζητά επίμονα να προστεθεί στο ψήφισμα το θέμα αυτό, χωρίς ωστόσο να γίνεται δεκτό.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κατσίβελας ανέφερε: «Τόσο σοβαρά νομοσχέδια που καθορίζουν την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν περνάνε με μια διαβούλευση 15 ημέρων, θέλω να πιστεύω ότι αυτό που δήλωσε ο υπουργός για τη δίμηνη παράταση θα γίνει και θα είναι ένας λόγος ευθύνης. Ο «Κλεισθένης 1» κυρίως και μοναδικά ασχολείται με το εκλογικό σύστημα που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, αν πρόκειται περί μεταρρύθμισης θα έπρεπε να είχε αγγίξει τα βαθύτερα προβλήματα που υπάρχουν». Σε άλλο σημείο ο κ. Κατσίβελας ανέφερε πως, «η χειραγώγηση από το κεντρικό κράτος είναι προφανείς…[…] Αυτό το οποίο είναι προφανές, είναι ότι ουσιαστικά στήνεται ένα παιχνίδι, το πώς θα μπορέσει αυτή η κυβέρνηση να χειραγωγήσει την τοπική αυτοδιοίκηση». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ημερομηνία των εκλογών λέγοντας πως, «είναι προφανές ότι θέλει να κάνει εθνικές που να μην έχουν προηγηθεί άλλες εκλογές, ούτε εθνικές, ούτε αυτοδιοικητικές. Έχει την πολιτική επιλογή να μετατοπίσει αυτό που μπορεί να μετατοπίσει , ώστε να δημιουργήσει ένα κενό και να κάνει εθνικές και ευρωεκλογές μαζί». Κλείνοντας, ο δήμαρχος ανάφερε πως με τις συνέπειες του εκλογικού συστήματος θα δημιουργούν αδιέξοδα που δεν θα μπορούν να παίρνονται αποφάσεις χωρίς να γίνονται εκβιασμοί και συναλλαγές, φέρνοντας ως παράδειγμα γειτονικούς Δήμους που είχαν θέμα με την ψήφιση Προϋπολογισμών, ενώ εισηγήθηκε όπως το Σώμα να αποδεχθεί το ψήφισμα της ΚΕΔΕ.

Ο Στάθης Ανδρινόπουλος αρχικά ανέφερε το γεγονός πως ο ίδιος είχε ζητήσει στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο να γίνει μια ειδική συνεδρίαση για τον Κλεισθένη, ρωτώντας γιατί δεν ήλθε το θέμα προς συζήτηση; Στη συνέχεια έθεσε ερώτημα γιατί ήλθε με διαδικασία της κατεπείγον συνεδρίασης και όχι σε τακτική, τονίζοντας το γεγονός πως  δεν υπήρχε εισήγηση και προτάσεις επι του θέματος από το δήμο Τριφυλίας, ζητώντας να μάθει με ποια θέση πήγε στο συμβούλιο της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θετικά του νομοσχεδίου, κάνοντας αναφορά στα τοπικά συμβούλια και στον τρόπο που θα εκλέγονται οι πρόεδροι, αναφέρθηκε στα τοπικά δημοψηφίσματα που δίνει τη δυνατότητα ο νέος νομός να γίνονται, αλλά και στην ίδρυση εταιρειών ειδικού σκοπού στον τομέα κοινής ωφέλειας κ.α., θέτοντας το ερώτημα, «γιατί φοβόμαστε την απλή αναλογική»; Επίσης, ανέφερε πως με την απλή αναλογική θα υπάρξει απεμπλοκή από τους κομματικούς μηχανισμούς, ενώ ανάφερε πως τα 4 χρονιά είναι μια καλή θητεια. Ο κ. Ανδρινόπουλος διαφώνησε με την παράταση της θητείας, καθώς οι πολίτες έχουν ψηφίσει για 5 χρονιά και όχι περισσότερο.

Από την πλευρά της επικεφαλής της ΡΑΚΙ Ιωάννα Μαραβελή ανέφερε πως, «50 χρόνια τώρα έχει στηθεί ένας ωραιότατος μηχανισμός ο οποίος αλωνίζει στους δήμους. Ένας μηχανισμός  βολεμένος στο υπάρχον εκλογικό σύστημα που του προσέφερε πέρα από την εκλογή με μεγάλη πλειοψηφία του προσέφερε και μια αντιπολίτευση μισή, που δεν μπορεί να επηρεάσει τίποτα στα του δήμου. Πρόκειται για ένα μηχανισμό βουτηγμένο μέσα στην αλαζονεία, στην ειρωνεία που πίσω από την  κάλυψη του εκλογικού συστήματος δεν ενδιαφερόταν ούτε για την αξιοποίηση των δικών του Δημοτικών συμβούλων». Στη συνέχεια η κα. Μαραβελή είπε πως, «το νομοσχέδιο ξεβολεύει τους ηγεμόνες της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι πολλοί από αυτούς άπραγοι, χωρίς έργο, απλά έθεταν ξανά υποψηφιότητα ποντάροντας στον εκλογικό νομό για να έρθουν ξανά στην θέση του ηγεμόνα»! Κλείνοντας η κα. Μαραβελή ανέφερε πως η μικρές κοινωνίες χρειάζονται συναινέσεις, συνεργασίες και διαφάνεια, καταλήγοντας πως ο «Κλεισθένης 1» είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Για αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σαράντος Κουκούμης, προαναγγέλλοντας, παράλληλα, για αύξηση των ανταποδοτικών τελών αλλά και γενικότερα των φορολογικών βαρών.

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος ανέφερε πως, «Όταν κάποιος προσεγγίζει τέτοια νέα νομοθετήματα ωφελεί να το κάνει προσεκτικά. Πρέπει να βλέπει σε βάθος τις όποιες ρυθμίσεις που εισάγουν γιατί κάποιες από αυτές μπορεί να έχουν  μια βάση, π.χ. η αποσύνδεση από τις ευρωεκλογές είναι σωστή. Σωστό επίσης είναι ότι φεύγουμε από την 5ατια και πάμε στην 4ατια, ωστόσο γίνεται με το λάθος τρόπο και οφείλουμε να το επισημάνουμε». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο χωροταξικό λέγοντας πως η προηγουμένη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι όταν εκλεγεί κυβέρνηση θα καταργήσει τον Καλλικράτη, ωστόσο δεν το έκανε. Τόνισε πως θα πρέπει να απαντήσει το δημοτικό συμβούλιο αν έχει τελειώσει το θέμα του χωροταξικού στην Τριφυλία, αλλιώς θα πρέπει να περιληφθεί στο ψήφισμα.

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Μπακούρος ανέφερε πως, «Ο πιο άδολος έκφρασης της λαϊκής ετυμηγορίας είναι η απλή αναλογική, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε δολίως το νομοσχέδιο θα κριθεί από το λαό». Τονίζοντας το γεγονός πως το 90% των θεμάτων στο δημοτικό συμβούλιο «περνούνε» κατά πλειοψηφία, σε αντίθεση με τα όσα ανέφερε ο κ. Κατσίβελας στην τοποθέτησή του περί ακυβερνησίας. Ωστόσο, έθεσε το ερώτημα γιατί δεν κατήργησε τον Καλλικράτη ο Σαμαράς όπως είχε υποσχεθεί; Ο κ. Μπακούρος πρότεινε και την κατάργηση των Περιφερειών, καθώς, όπως είπε, δεν έχουν λόγο ύπαρξης μέσα από ισχυρούς δήμους οι Περιφέρειες.

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του νομοσχεδίου, τονίζοντας πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση προκειμένου να υπάρξει μια κάθαρση στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους κομματικούς μηχανισμούς. Επίσης ανέφερε πως με το νομοσχέδιο αυτό η τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι πιο λειτουργική πιο αξιοκρατική και θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αδρακτάς στην τοποθέτησή του είπε πως πρόκειται για ένα θέμα εξόχως πολιτικό, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά θετικών αλλαγών που αναφέρει το νομοσχέδιο, θεωρώντας την πρόταση της ΚΕΔΕ όχι τόσο ειλικρινή, από την στιγμή που δεν αναφέρει κάτι για την αύξηση της θητείας. Ο κ. Αδρακτάς είπε, «Ο κόσμος έχει ψηφήσει για 5 χρόνια συγκεκριμένους ανθρώπους και όχι για παραπάνω». Αναφορά έκανε και στο χωροταξικό, λέγοντας πως στην προηγουμένη θητεία είχε ανοίξει κουβέντα για το χωροταξικό και δημοτικοί σύμβουλοι το είχαν ψάξει, θέτοντας το ερώτημα πως αν ανοίξει θέμα θα είναι σε θέση οι δημοτικοί σύμβουλοι να πάρουν θέση; Σε άλλο σημείο ανέφερε πως, «Αν η απλή αναλογική καθιερωθεί είναι θέμα της κυβέρνησης, κάποιοι διαφωνούν και κάποιοι συμφωνούν, αν επικρατήσει η απλή αναλογική θα πρέπει δηλαδή να κλείσουμε το δήμο Τριφυλίας»; θεωρώντας ότι οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα έχει να κάνει με την ποιότητα των ανθρώπων που το υπηρετούν. «Θα μου άρεσε ένα ψηφοδέλτιο με απλή αναλογική για δημοτικούς συμβούλους και ένα για τους δήμαρχους», είπε κλείνοντας ο κ. Αδρακτάς.

Ο Δημήτρης Σαρμαντζής είπε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα. Όσον αφορά το χωροταξικό είπε πως υπάρχει ένα θέμα, όχι γιατί συνενώθηκαν οι τρεις δημοτικές ενότητες, αλλά σχετικά με την εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς ο πολίτης αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι δημοτικές ενότητες έπρεπε να έχουν μεγαλύτερα προνομία είπε ο κ. Σαρμαντζής.

Η Αλεξάνδρα Τσούλου, από την παράταξη της ΡΑΚΙ, είπε πως οι δήμοι είναι πάντα πρώτοι στα θέματα διαφθοράς και αυτό θα έπρεπε να απασχολεί, θεωρώντας ότι είναι σε μια καλή βάση η μεταρρύθμιση.  Όπως είπε, «Τρωτά βεβαίως και μπορούν να βρεθούν, ελπίζω σε ένα Κλεισθένη 2 και χωροταξικά ανοίγματα, για εμένα η ουσία είναι μια ζύμωση ένας νέος αέρας. Ο πλουραλισμός θα ωφελήσει δεν θα ζημιώσει, ίσως να είναι και η πρώτη φορά που στο δημοτικό συμβούλιο οι κομματικές γραμμές δεν θα είναι τόσο κομματικές.

Υπερ του ψηφίσματος τάχθηκε και ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Μερκούρης, ο οποίος τόνισε πως η ΚΕΔΕ έχει ασχοληθεί διεξοδικά με αυτό το θέμα.

Υπερ του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ συντάχθηκε και ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Κατσούλας, ο οποίος στάθηκε στα αρνητικά σημεία του νομοσχεδίου, τονίζοντας πως το σύστημα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει κατά αυτόν τον τρόπο, με τους πολίτες να ρίχνουν τις ευθηνές στους πολίτικους.

Ο Ανδρέας Μπουγάς τάχθηκε υπερ τους ψηφίσματος της ΚΈΔΕ, ενώ στην τοποθέτησή του ανέφερε πως, «3.5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, 3,5 χρόνια επιτυχημένα νομοσχέδια, 3,5 χρόνια αλλαγές, 1,5 χρόνο πριν τις εκλογές μας φέρνουν και το τελευταίο δώρο. Έχουν πέτυχει σε όλους τους τομείς, έχουμε μια αναρχία κοινωνική. Εθνικά συμφέροντα, εθνική κυριαρχία στο μηδέν, ανεβοκατεβάζουμε τις σημαίες όποτε θέλουμε και όποτε μας αρέσει, πετάμε στεφάνια σε βραχονησίδες γιατί δεν τολμάμε να κατέβουμε σε βραχονησίδες, μας χτυπάνε τα πλοία δεν πάει κανένας, μας συλλαμβάνουν τους στρατιώτες δεν μιλάει κανένας, έχει φέρει την αναρχία παντού και τώρα θέλει να την φέρει και στην τοπική αυτοδιοίκηση». […] Βλέποντας το τέλος δεν μπορούν να αντιδράσουν […] φέρνουν ένα νομοσχέδιο σε πλήρη προχειρότητα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, κ. Καλκαβούρας, τάχθηκε και αυτός υπέρ του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με συγκεκριμένη στόχευση. Ο στόχοι όπως ανέφερε ο κ. Καλκαβούρας είναι η ενδυνάμωση της παραταξιακής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ και σε δεύτερη φάση, αφού γίνουν εκλογές να οδηγηθούμε σε ασυμφωνία. Όσο για το χωροταξικό, είπε πως και ο ίδιος ήταν αρχικά αντίθετος του Καλλικράτη, ωστόσο τον υπηρέτησε. Ωστόσο, στην δευτερολογία του ο κ. Καλκαβούρας αναφέρθηκε στις συνεργασίες με έναν ιδιαίτερο τρόπο λέγοντας τα εξής, «Οι συνεργασίες είναι καλό να μην τις θυμόμαστε όποτε τον συμφέρει κάποιον, καλό είναι να τις έχουμε πάντα κατά νου, μέσα εδώ ακούγονται και αλήθειες, οπού μπορεί να είναι τσουχτερές και δεν παύουν να είναι αληθινές και κάποιους συνάδελφους τους ενοχλούν».

Πάντως, πως είναι δυνατόν όλοι αυτοί που ψήφισαν υπερ του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ… να βρίσκουν δεκάδες θετικά στο νομοσχέδιο… αλλά παρόλα αυτά να συμφωνούν με το ψήφισμα είναι αλλού παπά ευαγγέλιο!

Μόνο ως κωμικοτραγικό μπορεί να χαρακτηρισθεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι σύμβουλοι (που ψήφισαν υπερ του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ) τάχθηκαν υπερ της μείωσης της θητείας στα 4 από τα 5 χρόνια, την στιγμή που στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ ζητά να παραμείνει η θητεία στα 5 χρόνια!

Θα πρέπει να σημειωθεί η απουσία τριών σημαντικών στελεχών της συμπολίτευσης από την αίθουσα, της Γιάννας Κωνσταντέλου, της Μαρίας Πανουσιοπούλου και του Ζαχαρία Κανελλόπουλου.

Τελικά, το Σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα της ΚΕΔΕ με τις παρακάτω αλλαγέςπροσθήκες

 1. Να μην υπάρξει μείωση των υποψηφίων  κατά την συγκρότηση του ψηφοδελτίου.
 2. Να μην παραταθεί η Δημοτική θητεία.
 3. Οποιαδήποτε αλλαγή εκλογικού συστήματος να εφαρμοστεί από την  μεθεπόμενη θητεία.
 4. Η θητεία των Δημοτικών αρχών να είναι τετραετής

Μειοψηφούντων των κ. ΜαραβελήΤσούλουΑδρακτά ΑναστάσιουΚυριακουλόπουλουΚουκούμη που ψήφισαν ΚΑΤΑ και ΑνδρινόπουλουΜπακούρουΚουτρουμπή που ψήφισαν ΛΕΥΚΟ

 

Σχετικά Άρθρα

2 thoughts on “Τριφυλία: Προβληματισμός για τον «Κλεισθένη» ωστόσο… υιοθετήθηκε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ”

 1. Για τον φιλόΔημο έχετε κάνει κάτι ή όλα στον δήμο μας είναι στην εντέλεια και δεν χρειάζεται να έχετε παρτίδες με τους αναρχοάπλυτους Συριζέους;
  -Δύο προσκλήσεις συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης ενεργοποιήθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, στο πλαίσιο του προγράμματος χορήγησης επενδυτικών δανείων, «ΦιλόΔημος». Με τις νέες αυτές προσκλήσεις, η συνολική δανειοδότηση προς τους ΟΤΑ φτάνει τα 580 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 740 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για το 2018 και τα 2,3 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας.
  Έχουν προηγηθεί προσκλήσεις για την προμήθεια οχημάτων και μηχανημάτων έργου, τη συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, την κατασκευή παιδικών χαρών. Το πρόγραμμα υλοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση και προβλέπει τη δανειοδότηση των ΟΤΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) για τη χρηματοδότηση των έργων. Τα δάνεια θα εξοφλούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να βαρύνουν τους δήμους.
  Η πρώτη πρόσκληση αφορά «Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση», ύψους 200 εκατ. ευρώ για αντικαταστάσεις παλαιών δικτύων, προμήθειες εξοπλισμού για τον εντοπισμό και τη μείωση των διαρροών, εξωτερικά υδραγωγεία, έργα καθαρισμού νερού, αφαλατώσεις, δεξαμενές και αντλιοστάσια νερού.
  Η δεύτερη πρόσκληση με τίτλο «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων, επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης», ύψους 200 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή έργων και την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού με στόχο τη διαχείριση αστικών λυμάτων και την βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων, επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης.
  Η χρηματοδότηση αφορά οικισμούς Γ΄ Προτεραιότητας, (με πληθυσμό αιχμής από 2.000 έως 15.000 κατοίκους), ενώ θα χρηματοδοτηθούν έργα σε μικρότερους οικισμούς, με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, που βρίσκονται σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.
  Σε ό,τι αφορά σε υφιστάμενες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), η πρόσκληση περιλαμβάνει τόσο την αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, όταν έχει παρέλθει 20ετία από την έναρξη λειτουργίας τους, όσο και την προσθήκη προχωρημένης επεξεργασίας με στόχο την επαναχρησιμοποίηση μέρους ή του συνόλου της εκροής για επωφελείς χρήσεις (άρδευση, πυρόσβεση, εμπλουτισμό υπόγειου υδροφορέα κλπ).
  Στο αμέσως προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο του «ΦιλόΔημος» αναμένεται η έκδοση προσκλήσεων για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικό Πρόγραμμα και αποτελούν κοινοτική υποχρέωση, καθώς και την αγροτική οδοποιία με σκοπό τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε γεωργική ή κτηνοτροφική ή μικτή εκμετάλλευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.