Οικονομία

Φοροδιαφυγή: Την τεχνολογία επιστρατεύει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός

Με νέα «όπλα» ρίχνεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του «μαύρου χρήματος» ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.

Οι έλεγχοι θα γίνονται με tablet και φορητά σκάνερ για τον έλεγχο των αποδείξεων, ενώ από σήμερα πιάνουν δουλειά οι «ράμπο» των δύο νέων υπερ-Διευθύνσεων της ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών – που θα εποπτεύουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τις Eφορίες, το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών, τη φορολογική συμμόρφωση και την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.

Επίσης, έχουν δημιουργηθεί τέσσερις οργανικές μονάδες, επιπέδου Διεύθυνσης, και αναδιαρθρώνονται οι αρμοδιότητες των Ελεγκτικών Κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθώς και τα επιμέρους τμήματα φορολογικών ελέγχων και εισπράξεων φόρων. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, στους άξονες δράσης των υπερ-Διευθύνσεων περιλαμβάνονται:

  • Ο εντοπισμός, η καταπολέμηση φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.
  • Η διασφάλιση της συνεργασίας με τις ελεγκτικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, καθώς και με τις υπηρεσίες που είναι συναρμόδιες ή εμπλεκόμενες σε θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης.
  • Η μεγιστοποίηση των δημόσιων εσόδων μέσα από βελτιωμένες διαδικασίες ελέγχου και είσπραξης αυτών.
  • Η διασταύρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων «MyData».
  • Η εκπόνηση προγραμμάτων ελέγχου της ορθής και ποιοτικής εφαρμογής των διαδικασιών ελέγχου για τη βελτίωση αυτών, προγραμμάτων που αφορούν το φορολογικό πιστοποιητικό και την τήρηση διαδικασιών για το εύρος τύπων ελέγχου.
  • Ο συντονισμός και η υποστήριξη των ενεργειών της ΑΑΔΕ για την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
  • Η υποστήριξη των ελέγχων, αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
  • Η διερεύνηση συναλλαγών ελλήνων φορολογουμένων με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.
  • Η εκπόνηση ειδικών επιχειρησιακών προγραμμάτων ελέγχων ηλεκτρονικού εμπορίου, ενδοομιλικών συναλλαγών, εξωχώριων (offshore) εταιρειών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button