Κόσμος

Φτώχεια στην Ευρώπη: Σοκ από την δραματική αύξηση κλοπών σε σούπερ μάρκετ – Τρόφιμα με δελτίο και μπριζόλες με… GPS

Η δραματική αύξηση στις τιμές βασικών ειδών διατροφής γίνεται θηλιά για εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη.

Οι αυξήσεις, αλλά και τα κενά ασφαλείας λόγω της χρησιμοποίησης αυτόματων ταμειακών μηχανών στα σούπερ μάρκετ έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα φαινόμενο που παίρνει μεγάλες διαστάσεις -τις μικροκλοπές διαφόρων αγαθών, που οι αλυσίδες λιανικής πώλησης καλούνται να αντιμετωπίσουν παίρνοντας νέα μέτρα ασφαλείας.

Η Le Monde κάνει ρεπορτάζ για το θέμα αυτό και αρχίζει από την Ελλάδα: Στις 12 Φεβρουαρίου 2022, μία 70χρονη συνταξιούχος με σοβαρά οικονομικά προβλήματα συνελήφθη στην Αθήνα για κλοπή σε σούπερ μάρκετ. Είχε κρύψει στην τσάντα της κρέας και τυρί αξίας 40 ευρώ. Η σύλληψή της προκάλεσε ένα κύμα αλληλεγγύης και η αλυσίδα λιανικής πώλησης αναγκάστηκε να αποσύρει τη μήνυση κατά της 70χρονης, γράφει η Le Monde.

Κλοπή σε live μετάδοση

Τον περασμένο μήνα στην Ισπανία, το βασκικό τηλεοπτικό κανάλι ETB μετέδιδε live ρεπορτάζ από σούπερ μάρκετ στο Σαν Σεμπαστιάν, με θέμα τις αυξήσεις τιμών. Καθώς οι τηλεθεατές έβλεπαν τον ρεπόρτερ, παρατήρησαν ότι πίσω του βρισκόταν ένας νεαρός που φορούσε φόρμα και είχε τις τσέπες γεμάτες ψιλοπράγματα. Προσπάθησε να φύγει, αλλά τον κυνήγησε ένας άνδρας της ασφάλειας και τον συνέλαβε.

Μπριζόλες με GPS

Στο Λονδίνο, σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, οι συσκευασμένες μπριζόλες τοποθετούνται σε μεγάλα πλαστικά κουτιά εφοδιασμένα με σύστημα εντοπισμού μέσω GPS. Από το πολύτιμο προϊόν –που πωλείται έναντι 6,80 ευρώ– αφαιρείται το σύστημα εντοπισμού όταν ο πελάτης φτάσει στο ταμείο. «Τα κλειδώσαμε γιατί τα έκλεβαν. Αλλά και πάλι δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις κλοπές. Κάποιοι αρπάζουν μερικά κουτιά και φεύγουν τρέχοντας. Είναι δύσκολο να τους σταματήσουμε», λέει στέλεχος της αλυσίδας.

 

Αντίστοιχες εικόνες και στο Βερολίνο, όπου σε μεγάλη αλυσίδα που έχει καταστήματα σε εργατικές περιοχές, τοποθετούνται συστήματα εντοπισμού σε συσκευασίες με κρέατα και ψάρια. «Αυτά κλέβουν περισσότερο, ιδιαίτερα από τότε που άρχισαν να ανεβαίνουν οι τιμές», λέει εργαζόμενος στο σούπερ μάρκετ».

Ο Τζέιμς, ταμίας σε ένα σούπερ μάρκετ του Λονδίνου, έπιασε μια γυναίκα που έφευγε έχοντας στις τσέπες της παιδικά γιαούρτια. Εκείνη του είπε πως είχε τρία παιδιά και δεν μπορούσε να τα ταΐσει. Την άφησε να φύγει με τα γιαούρτια στην τσέπη…

Τα κρούσματα κλοπών στα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας έχουν αυξηθεί κατά 18% τον τελευταίο χρόνο.

Φτώχεια και στην πλούσια Ολλανδία

Αλλά και στην πλούσια Ολλανδία, τα κρούσματα κλοπών ειδών διατροφής από σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 25% τον περασμένο χρόνο και έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Η αστυνομία έχει καταγράψει 40.000 περιστατικά το 2022. «Διαπιστώνουμε κλοπές σε όλα τα προϊόντα, δεν είναι μόνο μια ομάδα κλεφτών. Νομίζουμε ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται σε δύσκολη οικονομική θέση», δήλωσε ο Μάρτιν Γουίλντεμπορ, στέλεχος του Κέντρου Αποτροπής Εγκλήματος, στον ιστότοπο FD.nl.

Οι Ολλανδοί καταστηματάρχες λένε ότι τα επίσημα στοιχεία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου γιατί οι μικροκλοπές δεν αναφέρονται καν στις αρχές, αφού είναι μια διαδικασία που θεωρείται χάσιμο χρόνου.

Πελάτες που ξεσπούν σε κλάματα

Σε ένα άλλο σουπερ μάρκετ της Αγγλίας, ένα ζευγάρι έκανε λογαριασμό 100 λιρών. Προσπάθησαν να πληρώσουν ένα μέρος με μετρητά και τα υπόλοιπα με πιστωτική κάρτα. Αλλά η κάρτα δεν γινόταν δεκτή. Το ζευγάρι προσπαθούσε επί μισή ώρα να βρει χρήματα ή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την κάρτα. Η γυναίκα, που ήταν έγκυος, έβαλε τα κλάματα. Τελικά έφυγαν αφήνοντας πίσω τα μισά πράγματα από αυτά που ήθελαν να ψωνίσουν για το σπίτι.

Και τρόφιμα με δελτίο

Στην Ουγγαρία, όπου ο πληθωρισμός τον περασμένο Νοέμβριο είχε φτάσει στο 23,1%, ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν επαρκεί ούτε για βασικά είδη. Η κυβέρνηση Όρμπαν κατέφυγε σε μία λύση που θυμίζει την κομμουνιστική περίοδο -έβαλε πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών. Και το αποτέλεσμα ήταν μεγάλες αλυσίδες ειδών διατροφής να βάλουν «δελτίο» σε βασικά είδη: πωλούν ένα κιλό πατάτες και ένα λίτρο γάλα σε κάθε καταναλωτή, για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Ακρίβεια που γονατίζει τους Ευρωπαίους

Στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Βρετανία, την Γερμανία και τη Γαλλία το πρόβλημα είναι ίδιο: οι δραματικές αυξήσεις τιμών σε όλα τα τρόφιμα. Στην ευρωζώνη ο ετήσιος δείκτης πληθωρισμού στα τρόφιμα έφτασε στο 15% τον Φεβρουάριο- σε ορισμένες χώρες είναι πολύ πιο πάνω, όπως στη Γερμανία (22%) και στις Βαλτικές χώρες (μεταξύ 25 και 30%).

Στην Πορτογαλία η μέση τιμή των βασικών προϊόντων που μπαίνουν στο καλάθι υπολογίστηκε από τη εθνική στατιστική υπηρεσία ότι αυξήθηκε από 74,90 ευρώ στα 96,44 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο-αύξηση σχεδόν 29%.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι υποχρεώνονται να μειώσουν τις αγορές, ή αλλάζουν καταναλωτικές συνήθειες.

Στην Ισπανία μειώθηκαν κατά 8,8% οι δαπάνες για είδη διατροφής, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας για το διάστημα Οκτωβρίου 2021-Οκτωβρίου 2022, με πιο σημαντικές περικοπές να γίνονται στα ψάρια (-15%), στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (-14%) και στα κρέατα (-12%).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button