Τοπικά ΝέαΦιλιατρά

Έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών – Τι προτείνει αντί της ανάπλασης της πλατείας

Δείτε αναλυτικά τι αναφέρει η απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

Θέμα: «Ολοκληρωμένη αστική ανάπλαση – αναζωογόνηση Φιλιατρών»

Ιστορικό:

Για ενάμιση χρόνο η πόλη μας είναι αναστατωμένη από μια μελέτη, (την 6/2021, με τον Φαραωνικό προϋπολογισμό των 3.286.000 ευρώ, για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Φιλιατρών), που συνάντησε την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, του Κοινοτικού και του Δημοτικού Συμβουλίου και απορρίφθηκε δύο φορές από την αρμόδια υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.

Μετά την εκ νέου απόρριψη από το ΥΠ.ΠΟ της 6/2021 μελέτης του Δήμου Τριφυλίας, η Περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου ανέθεσε στον αναπτυξιακό οργανισμό ΜΟΡΙΑΣ τη σύνταξη νέας μελέτης, ώστε να κατασκευαστεί το έργο «ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών προϋπολογισμού 3.286.000 ευρώ».

Παρατηρήσεις:

Δεν υπάρχει καμία δημόσια διαβούλευση, ούτε αποφάσεις συλλογικών οργάνων (Κοινοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών, Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας) για το έργο.

Η Προγραμματική Σύμβαση του 2021, μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, αναφέρεται στην υλοποίηση της άκυρης πλέον μελέτης με αριθμό 6/2021 της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας.

Αρμοδιότητα σύνταξης νέας μελέτης από την Περιφέρεια, προϋποθέτει νέα προγραμματική σύμβαση επ΄ αυτού.

Στο ΣτΕ έχει οριστεί δικάσιμος μετά από προσφυγή αιρετών και ενεργών πολιτών της τοπικής κοινωνίας των Φιλιατρών.

Η πόλη μας έχει ανάγκη λειτουργικών και αισθητικών παρεμβάσεων στον αστικό της ιστό, που είναι συμβατές και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης καθώς και ήπιων παρεμβάσεων στο χώρο της πλατείας.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ/ΖΗΤΑΜΕ

Α) Τον προσδιορισμό του φυσικού αντικειμένου του έργου, ως εξής: “Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπλαση – Αναζωογόνηση του κέντρου των Φιλιατρών”, όπως αναφέρει και η σχετική πρόσκληση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” ΑΤ.Ο6. (ενδεικτικά: ήπιες παρεμβάσεις στην Κεντρική Πλατεία (Καποδιστρίου) Φιλιατρών, Συντήρηση – ανάδειξη Φλωρεντιανού σιντριβανιού Πλατείας Καποδιστρίο. Δίκτυο διαδρομών ποδηλάτου- πεζοδρόμια και πεζοδρομήσεις. Ανακαίνιση ιστορικών κτιρίων: Δημαρχείο – Ρολόϊ, Παλαιό Λύκειο, Παλιά Δεξαμενή. Ανακαίνιση και λειτουργία εργαστηρίου Αγροτικού Ινστιτούτου Φιλιατρών (ΑΙΦ) – Αναβάθμιση χώρου Αγροκηπίου και δημιουργία πάρκου φυσικής ιστορίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, )

Β) Νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Τριφυλίας και Περιφέρειας Πελοποννήσου με βάση τα παραπάνω.

Γ) Την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για την συζήτηση και αποδοχή της πρότασής μας.

Δ) Την αποδοχή της πρότασής μας από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον Περιφερειάρχη, καθώς αυτή έχει την αποδοχή της πόλης μας και των θεσμικών της οργάνων, απαντάει σε πραγματικά προβλήματα και δίνει προοπτικές στα Φιλιατρά.

Η παρούσα να κοινοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Στα γραφεία Δημάρχου και Περιφερειάρχη.

Φιλιατρά, 28/11/2022. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών

Σχετικά Άρθρα

13 Σχόλια

  1. Πολύ καλή πρωτοβουλία. Μακάρι να την ενστερνιστεί και η Δημοτική Αρχή. Δήμαρχε άκου τον κόσμο και θα πας μπροστά

  2. Σημαντική πολιτική απόφαση, “χαστούκι” στον Δήμαρχο και στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.
    Κύριοι, επιτέλους σεβαστείτε τη δημοκρατία και τους θεσμούς!
    Ακούστε τη βούληση της τοπικής κοινωνίας των Φιλιατρών!

  3. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ,
    ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΠΟΛΗ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΤΕΙΡΟ ΚΑΙ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΕΝΟ.
    Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΖΗΤΑΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ.

    1. Όχι αγαπητέ συμπατριώτη. Η πλειοψηφία των κατοίκων θέλει αυτά και πολλά περισσότερα για πολλά έργα μεγαλύτερης αναγκαιότητας για την πόλη. Όχι για τα 2/3 της πλατείας (γιατί η παιδική χαρά που είναι σχεδόν το 1/3 είναι άλλο πρόγραμμα και όχι στα 3.286.000). Η πλατεία αν γίνει μια μελέτη φωτισμού, αλλαχτούν οι πέργκολες και συντηρηθει το συντριβάνι τι άλλο χρειάζεται; Όταν έχεις τη δυνατότητα να πάρεις τόσα χρήματα είναι κρίμα να πας να κάνεις 3. 6μ τους δρόμους που θα καταστρέψει τις επιχειρήσεις γύρω από την πλατεία αντί να κάνεις έργα υποδομής ή να συντηρήσεις κτήρια εμβληματικά της πόλης ή να φτιάξεις και υποδομές που θα μπορούσαν να προσελκύσουν επισκέπτες. Αφήστε λοιπόν τη καραμελιτσα ότι εμείς δε θέλουμε να γίνει τπτ. Άλλωστε η μελέτη κόλλησε δύο φορές κιόλας στο υπουργείο πολιτισμού

  4. Πολύ σωστά!! Έργα ουσίας χρειάζονται. Ανάδειξη συντριβανιου, φωτισμός, παιδική χαρα, ανάδειξη δέντρων και περιποίηση, πέργκολες, πεζοδρομήσεις. Και συμφωνω στο ότι δεν πρέπει να μικρύνουν οι δρόμοι πέριξ της ήδη πολύ μεγαλησ πλατείας! Και φυσικά τα λεφτά αρκούν για έργα όπως αυτά που σωστά ανέφερε το τοπικό! Μακάρι και η δημοτική αρχή να συμφωνήσει. Θα ναι για το καλο όλων μας

    1. Πιθανόν να μη φτάνουν τα χρήματα. Αλλά ας γίνουν αυτές οι μελέτες που θα είναι μια παρακαταθήκη για την πόλη. Ας χρησιμοποιηθεί το ποσό τον 3 εκατμ. Και μετά είτε με ίδιους πόρους ή από άλλο μελλοντικό πρόγραμμα ολοκληρωνεις τα υπόλοιπα.

  5. Φίλε και αγαπητέ πρόεδρε ,πόσο θέλεις να στοιχισει ο φωτισμος της πλατείας;
    Πόσο θέλεις να στοιχισει ο αυτόνομος φωτισμόσω του συντριβανιού;
    Πόσο θέλεις να στοιχισει το ξήλωμα των πλακών για να φανούν επιτέλους,η μαρμάρινη λεκάνη του συντριβανιού και η μαρμάρινη στήλη του ηρώων;
    Και ποιά υλικά θα χρησιμοποιησεις ύστερα;
    Ολα αυτά τα ερωτήματα πηγαινε να στα απαντήσει ενας οποιοσδήποτε μηχανικός.
    Ετσι για να πάρεις ενα μπούσουλα.
    Αλλά το πλέον καλιτερο θα ηταν να πάρεις μια ντουντουκα και να καλεσεις τον κόσμο σε μια ανοιχτή κουβέντα με πρωτους τους μηχανικούς και τους ειδικους στη πόλη και μετά να βγάλουμε τα συμπερασματά μας ολοι.

    1. Εγώ θα σου κάνω μια ερώτηση. Προτιμάς σαν πολίτης να φανεί η μαρμάρινη λεκάνη του συντριβανιου ή να συντηρηθεί για παράδειγμα το παλιό λύκειο; Το θέμα είναι ποιες προτεραιότητες βάζεις. Ή μήπως ένα κλειστό γήπεδο; Για τους δρόμους δεν απάντησες επίσης. Εσύ που θέλεις να φανεί η μαρμάρινη λεκάνη του συντριβανιου αποδέχεσαι τους πίδακες γύρω απο ένα κλασικό μνημείο; Ή κατάσταση του Δημοτικού καταστήματος σε ικανοποιεί; Το να μαζεύονται υπογραφές σε ένα λευκό χαρτί με την κάτοψη της πλατείας όπως είναι τώρα είναι αποδεκτό από εσένα; Αν η πλατεία μείνει σκαμενη για χρόνια καταλαβαίνεις τι σημαίνει για την ζωή της πόλης αλλά και των επαγγελματιών;

  6. Βάζετε ολα τα προβλήματα της πόλης που οντως ειναι υπαρκτα και που ολοι θελουμε διακαως να λυθουν,με τετοιο τροπο ,σαν να υπονοειτε πως τα χρηματα αυτα της περιφερειας η του πρασινου ταμειου θα ειναι τα τελευταια για τη πολη….
    Φυσικα τρέχουν ενα σωρό προγραμματα και υπαρχουν χιλια δυο αλλα χρηματοδοτικα εργαλεια και προγραμματα για κάθε μια απο τις αναγκες που σωστα επισήμανες.
    Ομως στην πολιτικη και στη ζωη τα πραγματα θελουν υπομονη και επιμονη και προ παντως δουλεια ,τρεξιμο,μελετες και πιστη.
    Με κραυγες και ανταρες το μονο που κερδιζουμε ειναι ,για οσους καταλαβαινουν,οτι ειμαστε απειροι στην γραφειοκρατεια της τοποκης αυτοδιοικησης.
    Παρε παραδειγμα το δημο Καλαματας.
    Νομιζεις πως δεν υπαρχουν διαφοερτικες προσεγγισεις στα θεματα;
    Σαφως και υπαρχουν .
    Δεν σφαζωντε ομως μεταξυ τους.
    ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ.
    Και με τη μαεστρια τους παιρνουν οσο περισσοτερα χρηματα μπορουν απ ολα τα προγραμματα.

  7. Το ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΤΣΕΠΗΣ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΙ ο ΔΗΜΟΑΡΧΟΝΤΑΣ & ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ (κύριε ή κυρία) ΑΓΡΙΛΗΣ!!!
    Τα λεφτά σε ΄έργα βιτρίνας σας μαράνανε!!!
    Δεν έχουμε αρδευτικά δίκτυα του φράγματος
    Δεν έχουμε δρόμους
    Δεν έχουμε αποχετευτικό, βιολογικό καθαρισμό
    Δεν έχουμε δίκτυα ομβρίων, αντιπλημμυρικά
    Δεν υπάρχει ούτε μια υπηρεσία στα Φιλιατρά (τράπεζες, αστυνομία, ΙΚΑ, κτλ)
    Δεν έχουμε ούτε γιατρό στο Κέντρο Υγείας….

    Ρε άντε από εκεί που τους πήρε ο πόνος! “Για το καλό μας”

  8. ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕ.
    ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΟΥΝ.
    ΜΕΤΑ ΚΑΝΕ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.
    ΑΝ ΟΜΩΣ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΕΒΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ,ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΙΣ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΑΝΦΑΡΕΣ ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ

    1. Ο κύριος περιφερειαρχης είπε ότι μπορεί το έργο να πάρει έκπτωση 50 %. Εκεί θα σου κάνει το έργο στο 1.600.00;Τελικα τι ισχύει;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button