Υγεία

Βαρηκοΐα και Μνήμη: Συνδέονται;

Η απάντηση είναι ναι. Αν δεν ακούς καλά τότε η μνήμη σου μπορεί να επηρεαστεί. Πώς; Ας δούμε αναλυτικά τους τρόπους!

Εγκεφαλική καταπόνηση

Η βαρηκοΐα καταπονεί τον εγκέφαλο αναγκάζοντάς τον να «δουλέψει πιο σκληρά» για να ακούσει. Προσπαθώντας να καταλάβεις τη συζήτηση, δίνεις έμφαση σε αυτό το κομμάτι και το μυαλό σου συγκεντρώνεται λιγότερο στη διατήρηση των πληροφοριών.

Έτσι, ο εγκέφαλος «υπερφορτώνεται» και όταν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να θυμηθείς τι έχεις ακούσει, στην πραγματικότητα, δεν έχεις φτάσει καν στο σημείο να αποθηκεύσεις τις πληροφορίες της συνομιλίας!

varikoia

Κοινωνική Απομόνωση

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως η βαρηκοΐα η απώλεια μνήμης συνδέονται με την ηλικία. Αυτό δεν ισχύει απαραίτητα αν το άτομο ακούει φυσιολογικά και δεν έχει άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Τα άτομα με βαρηκοΐα συνήθως απομονώνονται αποφεύγοντας συναντήσεις όπου η αλληλεπίδραση είναι το κλειδί. Η μνήμη δεν ασκείται τόσο συχνά, και όταν προσπαθείς να ανακαλέσεις πληροφορίες και μνήμες είναι δύσκολο.

Οι πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων μνήμης είναι υπέρ όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής. Η ακοή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ευκρίνειας του εγκεφάλου και της μνήμης, επομένως είναι απαραίτητο να ελέγχεται συχνά από ΩΡΛ.

Άγχος λόγω μειωμένης ακοής

Πολλές φορές άτομα με μειωμένη ακοή αισθάνονται στρες όταν δεν μπορούν να ακούσουν το τηλέφωνο, το συναγερμό ή κάποιον που τους πλησιάζει. Όταν μάλιστα καλούνται να φροντίσουν κάποιο άλλο άτομο, όπως ένα μικρό παιδί ή έναν ηλικιωμένο, το άγχος κορυφώνεται πολλές φορές.

Κατάθλιψη

Δυστυχώς, όσο μεγαλύτερη η βαρηκοΐα, τόσο μεγαλύτερη και η πιθανότητα άγχους σε κοινωνικές καταστάσεις. Τα άτομα που δυσκολεύονται στην επικοινωνία, αγχώνονται, συνήθως απομονώνονται και αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη πάλι, συνδέεται με προβλήματα μνήμης όπως σύγχυση ή δυσκολία στη σκέψη και στη συγκέντρωση, επηρεάζοντας καθημερινές εργασίες ή τη λήψη αποφάσεων.

Μπορούν τα ακουστικά βαρηκοΐας να βοηθήσουν;

Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσεις την απώλεια ακοής με ακουστικά βαρηκοΐας, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για τον εγκέφαλο και τη μνήμη σου. Βρες έναν ακουολόγο ή έναν ΩΡΛ κοντά σου και έλεγξε τα επίπεδα ακοής σου, ώστε να λάβεις συστάσεις, αν χρειάζεται πάντα, για τα καλύτερα ακουστικά βαρηκοΐας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button