ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Βελτίωση Προαυλίου 2ου Δημοτικού Γαργαλιάνων: Αν και μπαίνει «μέσα» οικονομικά ο εργολάβος δεν αποσύρεται από το έργο!

Ο εργολάβος που θα αναλάβει το έργο, θα το κάνει με οικονομική ζημιά!

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας ήταν και η λήψη απόφασης επί των εξηγήσεων – πληροφοριών που υποβλήθηκαν από τον προτεινόμενο προσωρινό ανάδοχο του έργου «Βελτίωση Προαυλίου 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαργαλιάνων και Επισκευή Κτιρίου», σχετικά με τις τιμές της οικονομικής του προσφοράς.

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν όμως από τον προτεινόμενο προσωρινό ανάδοχο δίχασαν τα μέλη της επιτροπής με αποτέλεσμα να αναδειχθεί με χρήση της διάταξης περί διπλής ψήφου της προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής επειδή σημειώθηκε ισοψηφία, 3 υπέρ και 3 συνολικά εναντίον (2 κατά και 1 λευκό, το οποίο θεωρείται άρνηση θετικής ψήφου).

Να θυμίσουμε πως ο προτεινόμενος προσωρινός ανάδοχος, Γαλάνης Ευάγγελος είχε δώσει έκπτωση 60,19% για το ως άνω έργο και με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 29 Οκτωβρίου προσεκλήθη όπως υποβάλει εξηγήσεις-πληροφορίες για τις τιμές που προτείνει στην οικονομική προσφορά του για τις εργασίες, αλλά και για τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς η έκπτωση ήταν υπερβολικά μεγάλη.

Για το ίδιο έργο είχαν κατατεθεί συνολικά 9 προσφορές με εκπτώσεις από 21,30% μέχρι και 60,19%.

Ο προϋπολογισμός της δαπάνης ανέρχεται στο ποσό των 149.995,65€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η πρόεδρος της Ο.Ε. και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννα Κωνσταντέλου, στην εισήγησή της, “στις 6 Νοεμβρίου -ο εργολάβος- υπέβαλλε έγγραφο για την αιτιολόγηση της προσφοράς του. Το εν λόγω έγγραφο του προσωρινού μειοδότη ναι μεν δίνει σαφείς εξηγήσεις για το κόστος των εργασιών αλλά στο τέλος συμπεραίνει ότι το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής του έργου είναι μεγαλύτερο απ’ την προσφορά του και άρα είναι ζημιογόνο για αυτόν. Ισχυρίζεται ότι η διαφορά αυτή προέκυψε από εκ παραδρομής εκτίμηση του κόστους του έργου κατά τη σύνταξη της οικονομικής προσφοράς του οφειλόμενη σε προσωπικούς λόγους». Στη συνέχεια ανέφερε, «Στέλνει ανάλυση της προσφοράς του και στην τελευταία παράγραφο λέει “συμπεραίνουμε ότι το κόστος κατασκευής του έργου είναι μεγαλύτερο από τη δαπάνη εργασιών μετά την εφαρμογή της έκπτωσης και άρα είναι ζημιογόνος η κατασκευή των εργασιών σύμφωνα με όλους τους όρους της διακήρυξης. Η διαφορά αυτή προκύπτει από λάθος εκτίμηση του κόστους του έργου κατά τη σύνταξη της προφοράς. Το λάθος οφείλεται σε προσωπικούς λόγους ”. Δε ζητάει να αποσυρθεί απ’ το έργο».

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο Σαράντος Κουκούμης λέγοντας: «θα το κάνει με ζημία, δηλαδή;» και την κα Κωνσταντάλου να του απαντά ότι «θα το κάνει με ζημία».

Ο αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας, Γιάννης Κατσούλας, σημείωσε ότι, «επισημαίνει ότι θα μπει μέσα», αλλά τάχθηκε υπέρ του να κηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος.

«Κανένας εργολάβος δε μπορεί να δουλέψει με ζημιά. Ή θα κάνει ψεύτικες ή κάτι, τέλος πάντων δε μπορεί να δουλέψει με ζημιά ένας εργολάβος. Κανένας δεν το κάνει ούτε για την ψυχή της μάνας του, ούτε για προσφορά. Και λέω να μην το δώσουμε το έργο», τόνισε ο κ. Κουκούμης.

Η Μαρία Πανουσιοπούλου σημείωσε ότι, «ο ίδιος ο ανάδοχος δηλώνει ότι είναι ζημιογόνος η εκτέλεση του έργου» και ρώτησε «η ποιότητα του έργου διασφαλίζεται;» και τάχθηκε κατά της ανακήρυξής του ως προσωρινού αναδόχου.

Ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Μερκούρης, είπε ότι «ήταν γνώστης της μελέτης και έδωσε την προσφορά», συμφωνώντας να του δοθεί το έργο και «η Τ.Υ. να είναι επάνω».

Ο Στάθης Ανδρινόπουλος εξέφρασε ερωτηματικά και αμφιβολίες και ψήφισε λευκό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button