Lifestyle

Δεν μπορεί να «δει» αριθμούς μετά από σπάνια εγκεφαλική νόσο

Σε μια κόλλα χαρτί γράφουμε τον αριθμό 8. Το κοιτάμε και βλέπουμε ένα σχήμα αλλά δε μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον αριθμό. Αντί για το δούμε τον αριθμό 8 βλέπουμε κάτι που μοιάζει με «μακαρόνια».

Ακούγεται περίεργο, αλλά αυτό ακριβώς συνέβη σε έναν άνδρα που πάσχει από μια σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια που ονομάζεται σύνδρομο φλοιοβασικού (CBS).

Ο ασθενής δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα νούμερα από το 2 έως το 9. Αυτή η ασθένεια, που προκαλείται από βλάβη στον φλοιό και τα βασικά γάγγλια του εγκεφάλου, συχνά οδηγεί σε προβλήματα μνήμης και δυσκολία στην κίνηση, αλλά η αδυναμία αναγνώρισης αριθμών φαίνεται να είναι ένα πολύ σπάνιο σύμπτωμα.

Σε μια ερευνα του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), μια ομάδα ερευνητών περιγράφει πώς εξετάζοντας τον ασθενή κατάλαβαν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος του επεξεργάζεται τις εικόνες.

Ο εγκέφαλός του ασθενή (που ονομάζεται «RFS» στην έρευνα) μπορεί να διαβάζει γράμματα και λέξεις, αλλά όχι αριθμούς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η αναπηρία του «RFS» φαίνεται να είναι ένας περίεργος τύπος μεταμορφοψίας, αναφέρει το Big Think.

Η μεταμορφοψία είναι ένα οπτικό ελάττωμα που προκαλεί γραμμικά αντικείμενα, όπως γραμμές σε ένα πλέγμα, να φαίνονται καμπύλες ή στρογγυλεμένες. Προκαλείται από προβλήματα με τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και, ειδικότερα, την ωχρά κηλίδα.

 

Συμπτώματα μεταμορφοψίας

 

Η μεταμορφοψία επηρεάζει την κεντρική όραση (έναντι της περιφερειακής ή πλάγιας όρασης) και παραμορφώνει την εμφάνιση γραμμικών αντικειμένων. Μπορεί να εμφανιστεί στο ένα μάτι ή και στα δύο. Όταν έχετε μεταμορφοψία, μπορεί να διαπιστώσετε ότι:

– Τα ευθεία αντικείμενα, σαν πινακίδα, φαίνονται κυματιστά.

– Τα επίπεδα πράγματα, όπως το ίδιο το σημάδι, φαίνονται στρογγυλεμένα.

– Τα σχήματα, όπως το πρόσωπο, μπορεί να φαίνονται παραμορφωμένα. Μάλιστα, κάποιοι παρομοίασαν τη μεταμορφοψία με την εξέταση ενός πίνακα του Πικάσο, με τις πολυδιάστατές του.

– Τα αντικείμενα φαίνονται μικρότερα από ό,τι είναι (ονομάζεται μικροψία) ή μεγαλύτερα από ό,τι είναι (μακροψία). Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Ophthalmic Research, η μικροψία είναι πιο συχνή από τη μακροψία.

Ο «RFS» δεν μπορούσε επίσης να δει λέξεις ή σχέδια τοποθετημένα μέσα ή κοντά στους αριθμούς 2 έως 9.

Για παράδειγμα, δεν μπορούσε να δει μια εικόνα ενός βιολιού ζωγραφισμένη μέσα στον αριθμό 3. Αλλά όταν το βιολί τοποθετήθηκε αρκετά μακριά από τον αριθμό, μπόρεσε να τον δει.

Σε ένα πείραμα ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG), η ομάδα διαπίστωσε ότι παρόλο που ο «RFS» είπε ότι δεν έβλεπε εικόνες τοποθετημένες κοντά σε αριθμούς, ο εγκέφαλός του κατέγραφε ότι υπήρχαν λέξεις.

«Δεν γνώριζε εντελώς ότι υπήρχε μια λέξη, ωστόσο ο εγκέφαλός του όχι μόνο ανίχνευε την παρουσία μιας λέξης, αλλά εντόπισε ποια συγκεκριμένη λέξη ήταν, όπως «τούμπα»», δήλωσε η γνωστική επιστήμονας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Τερέζα Σούμπερτ σε δελτίο τύπου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button