ΓαργαλιάνοιΕκπαίδευσηΤοπικά Νέα

Διάκριση μαθήτριας του 1ου Νηπιαγωγείου Γαργαλιάνων σε διαγωνισμό παιδικού σκίτσου

Η μαθήτρια του 1ου Νηπιαγωγείου Γαργαλιάνων Σοφία Μαχαίρα με τη δασκάλα της Γαρυφαλιά Τεριζάκη συμμετείχε στον 1ο Διαγωνισμό Παιδικού Σκίτσου του περιοδικού «σχεδία».

Η «σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου (International Network of Street Papers-INSP), το οποίο απαριθμεί 122 περιοδικά δρόμου, σε 41 χώρες, με 14.000 άστεγους, άνεργους πωλητές και 6.000.000 διεθνώς αναγνώστες.

Η «σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του κόσμου, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου, όπως περίπτερα, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης  από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες: άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Για τον διαγωνισμό παιδιά ηλικία 5-12 ετών κλήθηκαν να αποτυπώσουν σε εικόνες τι σημαίνει για εκείνα η λέξη «σπίτι». Το παιδικό σκίτσο που κέρδισε τις καρδιές της κριτικής επιτροπής θα κοσμήσει το εξώφυλλο του τεύχους #96 (Ιανουάριος 2022). Οι συμμετοχές άγγιξαν τις 1.600.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 20 φιναλίστ, με την μαθήτρια να περνά στην τελική φάση του διαγωνισμού. Η μικρή μαθήτρια μαζί με τους υπόλοιπους φιναλίστ θα δουν τα έργα τους να εκτίθενται στο σπίτι της «σχεδίας».

Όλα τα παιδιά που πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού πήραν δώρο ένα σχολικό σακίδιο με εκπαιδευτικό υλικό, υλικά ζωγραφικής και όχι μόνο.

H εκπαιδευτικός του τμήματος, Γαρυφαλιά Τεριζάκη, αναφέρει σχετικά: «Η  συμμετοχή μας στο διαγωνισμό αυτό ήταν μια πολύ καλή αφορμή να προσεγγίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να μιλήσουμε για το «σπίτι» και όλα όσα αυτό συμβολίζει, να εμπλουτίσουν τα παιδιά το λεξιλόγιό τους,  να διαβάσουμε αξιόλογα βιβλία με το ίδιο θέμα, να παίξουμε με το θέατρο, τη δημιουργική γραφή, τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική και τη μουσική. Να προσεγγίσουμε  ακόμα και  τα δικαιώματα των ζώων. Αν και ήμασταν στην αρχή της χρονιάς, τα παιδιά ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά και με ενθουσιασμό. Άλλωστε, το «σπίτι», είναι ένα θέμα πολύ οικείο σ’ αυτά και ιδιαίτερα αγαπητό. Μονοπωλεί τις ζωγραφιές τους μαζί με τους ανθρώπους. Ο διαγωνισμός  αυτός στάθηκε μια εξαιρετική ευκαιρία να καλλιεργήσω στα παιδιά την ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη και την προσφορά και τελικά να αντιληφθούν ότι  ακόμα και αν δεν βλέπουν δίπλα τους τα προβλήματα δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Σήμερα, που έφτασε το περιοδικό στα χέρια μας, ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ, που αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε και δικό μας έντυπο, το οποίο και θα μοιράζουμε στους γονείς, στην πόλη αλλά και διαδικτυακά. Είναι τιμή και ιδιαίτερη χαρά για το σχολείο μας η επιτυχία της μαθήτριάς μας, η οποία, να σημειώσουμε, έχει διακριθεί και σε άλλους διαγωνισμούς ζωγραφικής στο παρελθόν. Συγκινήθηκα και καμάρωσα όμως περισσότερο, με την ωριμότητα που αντιμετώπισαν την επιτυχία της Σοφίας οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές της. Την χειροκροτήσαμε με θέρμη, της στείλαμε μηνύματα – έλειπε εκείνη τη μέρα – και είπαμε όλοι μαζί : ΜΠΡΑΒΟ 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ!» Δίκαια περηφανεύομαι για τα μαθητούδια μου, τι λέτε κι εσείς;»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button