Δήμος Οιχαλίας

Θέλουν να επαναλειτουργήσουν αποκατεστημένο ΧΑΔΑ στο Δώριο

Tο πάθημα δεν έγινε μάθημα

Η «Πράσινη Πελοπόννησος» και η Δήμητρα Λυμπεροπούλου έχουν στα χέρια τους καταγγελία-διαμαρτυρία του πρόεδρου, κοινοτικών συμβούλων και κατοίκων του Βασιλικού Μεσσηνίας σύμφωνα με την οποία ο αντιδήμαρχος του Δήμου Οιχαλίας κ.Ντονάς προκειμένου να λύσει το θέμα των απορριμμάτων εισηγήθηκε, στην ουσία, την επαναλειτουργία του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ στην θέση προφήτης Ηλίας στη Δημοτική Ενότητα Δωρίου Μεσσηνίας. Ακολούθως και η Δήμαρχος του Δήμου Οιχαλίας κάλεσε τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων για να τους ζητήσει την συγκατάθεση τους σε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα οι οποίοι και προς τιμήν τους αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι. Η «Πράσινη Πελοπόννησος» και η Δήμητρα Λυμπεροπούλου προσωπικά στηρίζουν τον αγώνα του Πρόεδρου, του Κοινοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων του Βασιλικού Μεσσηνίας στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν την επαναλειτουργία του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ ή και την δημιουργία νέου σε γειτνιάζοντα χώρο,  λύση  που επίσης προτάθηκε από τον αντιδήμαρχο κ Ντονά, καταστρέφοντας έτσι για ακόμα μια φορά το περιβάλλον στον συγκεκριμένο χώρο που σιγά σιγά είχε αρχίσει να παίρνει μια φυσιολογική μορφή αλλά και να ξαναζήσουμε το φαινόμενο των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου του 2016 που τα απορρίμματα από την συγκεκριμένο ΧΑΔΑ έφτασαν στις αυλές των σπιτιών των κατοίκων του Βασιλικού.

Για τον συγκεκριμένο ΧΑΔΑ στην θέση προφήτης Ηλίας στη Δημοτική Ενότητα Δωρίου Μεσσηνίας ισχύουν τα εξής:

 

  • Με την αριθμ. πρωτ. 612/8-2-2012 (ΑΔΑ: ΒΟΖΘ7Λ1-Χ7Φ) απόφαση Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη έχει αποφασιστεί η παύση της λειτουργίας του.
  • Με την αριθμ. πρωτ. 588/2/3-2-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΕΟΡ1Φ-ΓΝΗ) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων χορηγήθηκε άδεια αποκατάστασης του.

 

 

  • Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται σε περιοχή που ιδρύθηκε μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων σύμφωνα με την αριθμ πρωτ. 33643/1797/21-4-1976 Απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας όπως αυτή τροποποιήθηκε με την αριθμ. πρωτ. 174283/2613/20-8-1985 απόφαση του.

 

Δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε τακτικές του παρελθόντος που έφεραν την Περιφέρεια Πελοποννήσου πρωταθλήτρια σε ΧΑΔΑ και πρόστιμα, με μεγάλη ευθύνη των Δημοτικών Αρχών αλλά κυρίως της απελθούσας Περιφερειακής Αρχής του κ Τατούλη.

Καλούμε την νέα Δημοτική Αρχή να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για επαναλειτουργία του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ.

Καλούμε επίσης και την νέα Περιφερειακή Αρχή καθώς και τον αρμόδιο Αντί-περιφερειάρχη περιβάλλοντος κ Τσουκαλά πρώην αντιδήμαρχο του Δήμου Οιχαλίας και γνώστη του θέματος να πάρει θέση  αν και εφόσον έχει ενημερωθεί για τις προθέσεις αυτές του Δήμου Οιχαλίας.

Το θέμα αυτό η «Πράσινη Πελοπόννησος»  θα το φέρει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να μας απαντήσει και επίσημα η Περιφερειακή Αρχή και ο αρμόδιος Αντί-περιφερειάρχης περιβάλλοντος κ Τσουκαλάς.

Θυμίζουμε δε σε όλους ότι τον Αύγουστο του 2015 μετά από καταγγελίες κατοίκων η Δήμητρα Λυμπεροπούλου πραγματοποίησε αυτοψία και έφερε στο φως της δημοσιότητας την τραγική κατάσταση που επικρατούσε στον συγκεκριμένο χώρο που αποτελούσε περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα, φαίνεται όμως ότι το πάθημα δεν έγινε μάθημα για παλιές και νέες δημοτικές Αρχές.

 

Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης

«Πράσινη Πελοπόννησος»

  • φωτογραφία αρχείου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button