Lifestyle

Ιδανικό στρώμα: 5 καίρια κριτήρια

Στην κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να συμβάλλουν πολλοί παράγοντες: Από την εκτεταμένη χρήση συσκευών στο υπνοδωμάτιο μέχρι την κακή διατροφή και από τους εξωτερικούς θορύβους μέχρι το έντονο στρες. Λίγοι όμως κατατάσσουν στους συνήθεις υπόπτους τα στρώματα. Πολλές φορές ξυπνάμε και αντί για φρέσκοι και αναζωογονημένοι- εφόσον δε συντρέχουν θέματα υγείας- αισθανόμαστε η κόπωση μας καταβάλλει. Άλλες πάλι φορές αισθανόμαστε μυϊκή δυσκαμψία χωρίς να έχει προηγηθεί έντονη άσκηση την προηγούμενη ημέρα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν η αγορά ενός καινούριου στρώματος είναι μονόδρομος. Κι εδώ όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος της λάθος επιλογής στρώωματος, κάτι που επίσης μπορεί να μειώσει την ποιότητα του ύπνου. Επιπρόσθετα μια λάθος αγορά στρώματος είναι κοστοβόρα, εφόσον το στρώμα θα πρέπει να αλλαχθεί. Δεδομένου ότι στην αγορά υπάρχει πληθώρα στρωμάτων, υπάρχουν 5 αλάνθαστα κριτήρια για να επιλέξετε αυτό που είναι ιδανικό για εσάς.

1)Σκληρά ή μαλακά στρώματα;

Ένας από τους περίπλουκους και δυσνόητους παράγοντες στην επιλογή στρώματος είναι το επίπεδο σκληρότητας. Αν κάποιος κοιμόταν συνήθως σε μια σανίδα ξύλου, αυτό θα θεωρούσε και το πιο σκληρό μέρος πάνω στο οποίο θα μπορούσε να κοιμηθεί κανείς. Αν στη συνέχεια ο ίδιος άνθρωπος κοιμόταν πάνω σε ένα στρώμα μαλακό σαν σύννεφο, τότε αυτό θα ήταν το πιο μαλακό στρώμα που θα μπορούσε να υπάρξει για εκείνον. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν κάτι στο ενδιάμεσο, υπάρχουν εκείνοι που έχουν αδυναμία στα σκληρά και άλλοι που προτιμούν στρώματα ύπνου, μαλακά σαν ένα μαξιλάρι.

Η δε μέτρηση της σκληρότητας γίνεται σε μια κλίμακα από το 1 ως το 10 και συχνά συχετίζεται με την υποστήριξη που παρέχει στο σώμα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Παρά λοιπόν την κοινή πεποίθηση μπορεί ένα σκληρό στρώμα να μην παρέχει την ίδια στήριξη στο κορμί κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως ένα μαλακό στρώμα. Για να είναι βέβαιος κάποιος, ότι έχει επιλέξει το ιδανικό στρώμα, θα πρέπει οπωσδπήποτε να το δοκιμάσει και μάλιστα στη συνηθισμένη του στάση ύπνου, καθώς και αυτή διαφοροποιεί τις ανάγκες υποστήριξης που έχει καθένας.

2)Η υφή του στρώματος

Η υφή είναι μια παράμετρος, στην οποία κανείς δε δίνει σημασία μέχρι να έρθει η στιγμή που θα την παρατηρήσετε. Σαφώς και δεν είναι πρώτιστης σημασίας, αφού μεταξύ εσάς και του στρώματος παρεμβάλλονται τα σεντόνια, παρόλα αυτά ξαπλώνοντας μπορεί η υφή και τα μοτίβα ενός στρώματος μπορεί να το διαφοροποιήσουν σε σύγκριση με άλλα.

3)Το υλικό σε στρώματα και μαξιλάρια

Τα υλικά παρασκευής ενός στρώματος είναι από τα εξέχοντα σημεία που πρέπει να προσέξει κανείς. Διάφοροι τύποι στρωμάτων παρασκευάζονται από διάφορα υλικά. Για παράδειγμα τα παλιότερου τύπου στρώματα χρησιμοποιούν εσωτερικά, μεταλλικά ελατήρια ως κύριο μέσο υποστήριξης, ενώ το αφρώδες υλικό καθίσταται ιδιαίτερα φημοφιλές στο κοινό τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο σε στρώματα αλλά και σε μαξιλάρια ύπνου. Μπορείτε επίσης να βρείτε μια πρωτότυπη επιλογή, όπως στρώματα αέρα, που βασίζονται στη διάχυση του αέρα εντός του στρώματος για την παροχή της ιδανικής στήριξης ή τα στρώματα νερού, που αντίστοιχα στηρίζονται στην ελεύθερη ροή νερού. Οι δύο τελευταίες επιλογές υστερούν σε ανθεκτικότητα, ενώ το αν προσφέρουν υποστήριξη στο σώμα κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι αμφισβητίσιμο.

Λόγω του ότι τα σύγχρονα στρώματα παράγονται από εξαιρετικής ποιότητας υλικά, εν τέλει εναπόκειται στις προτιμήσεις καθενός να ορίσει τι είναι το ιδανικότερο. Αν και τα στρώματα από αφρώδες υλικό και λάτεξ κερδίζουν μεγαλύτερη μερίδα του κοινού, υπάρχουν ακόμη και οι τιμητές των στρωμάτων με ελατήρια.

4)Η διάρκεια ζωής ενός στρώματος

Μια σειρά διαφορετικών παραγόντων επηρεάζει τη διάρκεια ζωής των στρωμάτων. Για παράδειγμα τα στρώματα με ελατήρια φθείρονται πιο γρήγορα, άρα χρειάζονται και αντικατάσταση πιο γρήγορα. Αντιθέτως τα στρώματα από λάτεξ φημίζονται για την ανθεκτικότητα και τη διάρκειά τους στον χρόνο, καθώς μερικές φορές μπορεί να αντέξουν για πάνω από 10 χρόνια.

5)Το μέγεθος του στρώματος

Το μέγεθος του στρώματός σας είναι επίσης καθοριστικό για την ποιότητα του ύπνου σας είτε γίνεται άμεσα αντιληπτό είτε όχι. Τα κρεβάτια και η τιμή είναι οι δύο καθοριστικοί παράγοντες που θα ορίσουν το μέγεθος του στρώματός σας. Αφενός η τιμή ανεβαίνει όσο αυξάνονται οι διαστάσεις του στρώματος αφετέρου μπορεί να έχετε ένα κρεβάτι, που να σας αρέσει και να μη θέλετε να το αλλάξετε. Θα πρέπει να προσαρμόσετε και το στρώμα στις αντίστοιχες διαστάσεις. Κάτι που αν μιλάμε για μεγαλύτερες διαστάσεις δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, καθώς πολλές φορές ένα μεγαλύτερο κρεβάτι και άρα στρώμα αφήνει καλύτερη αίσθηση άνεσης και ξεκούρασης.

Η ξεκούραση καθενός είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση. Λαμβανομένων υπόψη των προαναφερθεισών παραμέτρων, δε μένει παρά το τελικό στάδιο της δοκιμής από εσάς για να βρείτε αυτό που θα καλύψει τις ανάγκες σας΄.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button