Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Καλαμάτα: Ο πιανίστας της Μαρίας Κάλλας στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της

Μια μεγάλη αφιερωματική έκθεση για την Μαρία Κάλλας στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, στον 4ο όροφο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας “Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή” διοργανώνεται -με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της κορυφαίας σοπράνο- από τον Σύλλογο Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας”. Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το βράδυ με τιμώμενο πρόσωπο τον -94 ετών σήμερα- μουσικό συνεργάτη και φίλο της Μαρίας Κάλλας πιανίστα Ρόμπερτ Σάδερλαντ.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μια μουσική εκδήλωση από τη φλαουτίστα Φιλοθέη Μαστέα η οποία θα σημάνει και τη λήξη της έκθεσης, την ημέρα που κλείνουν τα 100 χρόνια από τη γέννηση της θρυλικότερης λυρικής φωνής του 20ου αιώνα. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι 7 επιστολές από το προσωπικό αρχείο της Μαρίας Κάλλας – οι οποίες εκτίθενται από το 2016 σε εκθεσιακό χώρο στο ισόγειο του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας” και που αποτελεί τον πρώτο οργανωμένο χώρο αφιερωμένο στην Μαρία Κάλλας στην χώρα μας – και ένα ζευγάρι γάντια.

Σειρά περιοδικών (ΤΙΜΕ, ΕΙΚΟΝΕΣ, LE POINT κ.α.) Επίσης, για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί μέρος της δωρεάς του σπουδαίου αρχείου των Visnevski & Deane στο σύλλογο και περιλαμβάνει σειρά από φωτογραφίες (από την προσωπική ζωή της Μαρίας Κάλλας και την λαμπρή σταδιοδρομία της), αυτόγραφο της Μ. Κάλλας του Τζ.Βίκερς, σειρά από προγράμματα εμφανίσεων της (Covent Garden, Edinburgh Festival κ.α.) καθώς και σειρά από άρθρα και κριτικές.

Επιπροσθέτως, μεγάλη τιμή αποτελεί και η συμμετοχή της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας με σειρά Ελληνικών εφημερίδων, προγραμμάτων από την Επίδαυρο αλλά και με το σπάνιο ορειχάλκινο μετάλλιο του γλύπτη Ν. Περαντινού που φέρει την Μαρία Κάλλας και συμμετείχε ως η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στην Διεθνή Έκθεση Σύγχρονων Μεταλλίων της Ρώμης το 1961, όπου και βραβεύτηκε. Δεν θα μπορούσε να λείπει από την έκθεση το βασικό στοιχείο του ήχου κι αυτό του ακόμη πιο βασικού στοιχείου της φωνής.

Σε ειδικά booth θα μπορεί ο επισκέπτης να ακούσει σειρά από Άριες από την αξεπέραστη φωνή της Μαρίας Κάλλας. Οι θάλαμοι αυτοί θα βρίσκονται τόσο στο χώρο της Πινακοθήκης Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης όσο και στο χώρο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας που διαθέτει μουσική βιβλιοθήκη.Η αφιερωματική έκθεση για την Μαρία Κάλλας τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και είναι συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ευχαριστούμε θερμά: Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, την Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, τον Δήμο Οιχαλίας και την Κοινότητα Καλαμάτας για την πολύτιμη στήριξή τους & συνεργασία τους. Στην έκθεση συμμετέχουν: Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας – Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button