ΑγροτικάΤοπικά ΝέαΧώρα

Μεσσηνία: Έρχεται το Oli day, το διαδραστικό συμπόσιο του ΝΗΛΕΑ στη Χώρα

Διήμερο εκδηλώσεων “Olid ay: Διαδραστικό Συμπόσιο” διοργανώνει η ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ στις 29-30 Σεπτεμβρίου 2023.

Όπως αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Νηλέα, Γιώργος Κόκκινος: ΄

“H γέννηση του ΝΗΛΕΑ το 2001 ήρθε σε μια κομβική στιγμή που όλα προμήνυαν ότι η γεωργία εισέρχεται σε μια νέα εποχή και ήταν η πρώτη ομάδα παραγωγών ελαιολάδου στην Ελλάδα που σύνδεσε την ελαιοκαλλιέργεια αφενός με το περιβάλλον και αφετέρου με την πιστοποίηση απαιτητικών προτύπων και τη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Έργα. Έννοιες πρωτόγνωρες για τους αγρότες όπως πιστοποίηση, αειφορία, απαιτήσεις νομικές και αγοράς, προδιαγραφές και ποιότητα προϊόντος, εισήλθαν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο και σήμερα είναι εξαιρετικά επίκαιρες.

Η πορεία του ΝΗΛΕΑ ήταν μια γόνιμη περίοδος αναζήτησης του ρόλου της συλλογικής αγροτικής οντότητας, με το βάρος της απαξίωσης να είναι βαρίδι από το παρελθόν και την αγωνία να επαναπροσδιοριστεί σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με νέες απειλές αλλά και ευκαιρίες. Παράλληλα, ήταν μια ενθουσιώδης προσπάθεια επιδίωξης επώνυμης προοπτικής για το δικό μας ελαιόλαδο στοχεύοντας στην ποιότητα -λέξη χιλιοειπωμένη που όμως δημιουργεί σύγχυση ακόμη- να παραμένει κύριο ζητούμενο.

Αναζητώντας την πολυπόθητη ποιότητα, τα 22 αυτά χρόνια πρωτίστως μας κατέδειξαν περίτρανα ότι ήταν δική μας υπόθεση, ως αποτέλεσμα της παραγωγικής συνεργασίας. Καταλυτικό ρόλο, όμως, έπαιξε η συνειδητοποίηση ότι το ζητούμενο ήταν δίπλα μας. Η περιβαλλοντική και πολιτιστική διάσταση του μεσσηνιακού ελαιώνα αποτελούν την ανεκτίμητη κληρονομιά μας, τον πλούτο που απλόχερα μας χάρισε η φύση, αλλά και οι άνθρωποι που έζησαν και μόχθησαν στον ίδιο τόπο εδώ και χιλιετίες.

Σήμερα, με εφόδια τη γνώση και την εμπειρία, διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι παγκόσμιων αλλαγών στον ελαιοκομικό χάρτη. Με νέους ανθρώπους στο δυναμικό μας, ανοίγουμε πανιά και σχεδιάζουμε τη θέση μας στο μέλλον. Ως ορόσημο της νέας εποχής του ΝΗΛΕΑ εγκαινιάζουμε φέτος το διαδραστικό συμπόσιο “Oliday” το διήμερο 29-30 Σεπτεμβρίου 2023, με την προσδοκία να αποτελέσει έναν ετήσιο σταθμό για την ελαιοκαλλιέργεια στον τόπο μας.

Με την ευκαιρία της έναρξης της συγκομιδής της μαυρολιάς, το Oliday είναι μια γιορτή, μια ετήσια συνάντηση των ανθρώπων του μεσογειακού ελαιώνα, και κυρίως μια πλατφόρμα αλληλεπίδρασης που τιμά το παρελθόν, αναλύει το παρόν και σχεδιάζει το μέλλον.

Γιώργος Κόκκινος

Πρόεδρος Δ.Σ. ΝΗΛΕΑ”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button