Δήμος ΟιχαλίαςΤοπικά Νέα

Μεσσηνία: Γιορτή κάστανου στη σκιά του Επικούριου Απόλλωνα [εικόνες]

Πλήθος κόσμου για μία ακόμα χρονιά στην 31η Γιορτή Κάστανου στην Αμπελιώνα Μεσσηνίας

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι Αμπελιωνίτες οργανώνουν τη γιορτή του κάστανου. Έτσι και προχθές, σε ένα γιορτινό κλίμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του μεγάλου Ελληνα σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν για να γευτούν τα τοπικά κάστανα από το καστανόδασος της περιοχής, συνοδεία τσίπουρου και όλα παραδοσιακών εδεσμάτων.

Όπως λένε οι παλιοί, οι καστανιές στην περιοχή φυτεύτηκαν την εποχή της φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο και σήμερα μπορούμε να απολαμβάνουμε ένα από τα πιο όμορφα δάση στην Ελλάδα, η διατήρηση του οποίου επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Μέρες πριν, οι λιγοστοί κάτοικοι το χωριού μαζεύουν κάστανα και τα ετοιμάζουν για την μεγάλη μέρα η οποία εκτός από το ψήσιμο περιλαμβάνει τσίπουρο και φασολάδα, όλα άφθονα και όλα δωρεάν.
Οι πιο μερακλήδες έχουν και την επιλογή της γουρουνοπούλας. Η μέρα κλείνει με γλέντι υπό τον ήχο των κλαρίνων (αθάνατη ελληνική επαρχία)…

Η Αμπελιώνα, για όσους δεν το ξέρουν, είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του αδικοχαμένου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου και το χωριό διατηρεί σήμερα την ομορφιά του και την ατμόσφαιρα άλλων εποχών, χάρη στις προσωπικές δαπάνες της οικογένειας με την καθοδήγηση του Νίκου Αγγελόπουλου αδερφού του Θόδωρου. Το πλακόστρωτο , οι πέτρινες βρύσες, η πηγή Τρίτσελι τα μονοπάτια, κάποια παλιά κτίρια, το παλιό σχολείο (δωρεά του Ανδρέα Συγγρού) όλα συντηρήθηκαν από την οικογένεια Αγγελόπουλου.

Το χωριό διαθέτει ξενώνα και είναι καλή βάση για μια περιήγηση, για παράδειγμα στο φαράγγι της Νέδας με το θρυλικό ποτάμι του, ή για επίσκεψη σε γύρω χωριά. Ο αρχαίος ναός του Επικούριου Απόλλωνα βρίσκεται μόλις στα 11 χιλιόμετρα, η Ανδρίτσαινα στα 25 και η Καρύταινα στα 35.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button