ΓαργαλιάνοιΠολιτιστικά - ΕκδηλώσειςΤοπικά Νέα

Με πολύ κόσμο έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Κατσίβελα για την ιστορία των Γαργαλιάνων [εικόνες – βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (16/8) στο κατάμεστο από κόσμο προαύλιο της Βιβλιοθήκης, στο Πάρκο των Γαργαλιάνων, η παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Κατσίβελα «Η άγνωστη Ιστορία των Γαργαλιάνων, 1829-1900» (εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα») από το Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Γαργαλιάνων.

Την παρουσίαση άνοιξε η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Ελένη Τσαγκάρη, η οποία συντόνισε την εκδήλωση. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Παύλος Παπαχριστοφίλου, υπεύθυνος των εκδόσεων “Ελληνικά Γράμματα”, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι σκοπός του βιβλίου δεν είναι το χρηματικό κέρδος αλλά η ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας των Γαργαλιάνων μέσα από μία σειρά βιβλίων. Ο κ. Παπαχριστοφίλου ευχαρίστησε τον -ξάδερφό του- Παναγιώτη Κατσίβελα για το πάθος του και τις άπειρες ώρες που έχει διαθέσει για την έκδοση του δεύτερου βιβλίου.

Στην παρουσίαση μίλησαν οι Έλεν Τσαμαδού, διαπρεπής λογοτέχνιδα, ο Φώτιος Λεπίδας νομικός, δημοσιολόγος και η Ειρήνη Παπαχριστοφίλου ειδική στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και δραστήριο μέλος του συλλόγου διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο.

Εμφανώς συγκινημένος ο Παναγιώτης Κατσίβελας μετά την παρουσίαση του βιβλίου ευχαρίστησε τον Παύλο και την Γιούλη Παπαχριστοφίλου, τον Μορφωτικό Σύλλογο και τους ομιλητές για την εξαιρετική παρουσίαση του βιβλίου, συμπληρώνοντας ότι σκοπός ζωής για τον ίδιο είναι η ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει. “Είναι μία πάρα πολύ σημαντική ημέρα για εμένα”, είπε κλείνοντας ο κ. Κατσλίβελας.

Στο τέλος της παρουσίασης παρεμβάσεις έκαναν ο καρδιολόγος Σπύρος Ζόμπολος, ο υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλία Άκης Κατρίτσης και ο οδοντίατρος Αθανάσιος Τερζάκης*.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι Τριφυλίας Άκης Κατρίτσης και Χάιδω Παναγιωτοπούλου, εκπρόσωποι του Ιερού Κλήρου της πόλεως, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, υποψήφιοι περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, κ.α..

Γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ο Παν. Κατσίβελας:

Μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου Η συμβολή της περιοχής των Γαργαλιάνων στην Επανάσταση αποφάσισα να αναζητήσω τη γνώση για τα χρόνια που ακολούθησαν. Ήταν μια αναζήτηση χωρίς προορισμό, η οποία ίσως δεν θα έδινε κανένα αποτέλεσμα. Άλλωστε δεν υπήρχε τίποτα στη βιβλιογραφία, και η προφορική παράδοση τίποτα δεν είχε διασώσει. Αλλά στη ζωή υπάρχουν κενά; Προφανώς όχι. Ένιωσα ότι θα φωτιστεί μια μάλλον σκοτεινή περίοδος της Ιστορίας. Κατανοούσα ότι έτσι θα ήταν δυνατό να έλθει στην επιφάνεια το παρελθόν για μια περιοχή όπου όλοι νόμιζαν ότι ουδέν αξιόλογο συνέβη. Μια πόλη και μια περιοχή χωρίς παρελθόν.
Και εδώ είχε εμφιλοχωρήσει η πλάνη. Η έρευνα αυτή ήταν μια διαδρομή εκπλήξεων, καθημερινών και αναπάντεχων, που μου χάρισαν αισθήματα χαράς και ικανοποίησης, ίσως και επιβεβαίωσης, μιας και ανέκαθεν πίστευα και πιστεύω ότι στην περιοχή αυτή οι άνθρωποι είχαν και έχουν πολύ ιδιαίτερη συμπεριφορά, αρχές και αξίες, ηθική και πολιτισμό.
Παράλληλα έσκυψα να ακούσω τις πέτρες που κρύβουν κρότους από τα βήματα των περασμένων, θορύβους χρόνων. Σταμάτησα μπρος σε παράθυρα, αναζητώντας τη γλάστρα με τη γαρδένια, το λουλούδι με το κοκκινάδι της χαράς. Άφησα μνήμες να συναντήσουν αντίλαλους ασώπαστων αγαπημένων, πάνω σε χορδές που ξυπνούν τον χρόνο, που κι αν σωπάσουν μπορείς να ακούς τους αιώνες.
Γλιστρήματα πάτρια. Αντάμωση με γνώριμα και γνωριμίες με άγνωστα. Με όσα χάνονται και με όσα μένουν…

Δείτε εικόνες:

Δείτε στιγμιότυπα από την παρουσίαση:

*Δείτε τις παρεμβάσεις των κ.κ. Ζόμπολου, Κατρίτση και Τερζάκη:

 

Σχετικά Άρθρα

2 Σχόλια

  1. Δυστυχώς η εκδήλωση μετατράπηκε σε πολιτική μονομερή προσέγγιση .

    Όσοι είμαστε εκεί το διαπιστώσαμε από τα γεγονότα και τα λεγόμενα κάποιων .

    Φαντάζομε θυμάστε όταν η εκφωνητής ανήγγειλε τον κ.Γκρίτζαλη (αν το αναγράφω σωστα )για να μιλήσει ξαφνικά σηκώθηκε ο τεράστιος Ακη και πήγε να πάρει το μικρόφωνο .

    Σαστίζει η εκφωνητής ,ακούγεται κάποια κυρία από το κοινό να λέει αυτός είναι ο Κατριτσης και όχι ο Γκρίτζαλης και λέει η εκφωνητής, ε τότε ας ακούσουμε τον Καστριτση ,έτσι τον λένε;

    Φαντάζομαι ότι έχει καταγράφει στο παραπάνω βίντεο .

    Γιατί τέτοια τρέμουλα Ακη ;

    Τάκη,
    η εκδήλωση ήταν δικιά σου δεν έπρεπε να αφήσεις να μπει το πολιτικό προ μόσιον

    Σε ένα καταπληκτικό βιβλίο που έχεις επιμεληθεί .

    Κρίμα …..

  2. Το επόμενο βιβλίο του κ. Κατσιβελα πρέπει να έχει τίτλο: “Η Γριά από τους Γαργαλιάνους”.
    Η θεατρική παράσταση από το κοντινό παρελθόν, δεν επαρκεί να τεκμηριώσει με ιστορικά δεδομένα, το αληθές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button