ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Μια Γαργαλιανιώτικη οικογένεια και ο Α. Αϊνστάιν

 

Από τα Τετράδια Ιστορίας του Παναγιώτη Α. Κατσίβελα , ιατρού.

Την 6η και 9η Αυγούστου του 1945 η Αμερική ρίπτει τις ατομικές βόμβες στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι σκορπίζοντας τον όλεθρο . Παράλληλα η κοινωνία με τρόμο συνειδητοποίησε τον κίνδυνο . Ακόμα και οι επιστήμονες που δούλεψαν στο «Πρόγραμμα Μανχάταν» για την δημιουργία της ατομικής βόμβας αφυπνίστηκαν .

Τον Μάιο του 1946 ιδρύθηκε η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης των Ατομικών Επιστημόνων (ECAS) (1) από τον Albert Einstein και τον Leó Szilárd.

Ο Αϊνστάιν με μια δημόσια επιστολή – έκκληση ζητά την οικονομική ενίσχυση της προσπάθειάς τους ενώ παράλληλα ζητά από κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να συστήσουν και ένα φίλο τους για να απευθυνθούν και σ΄ αυτόν.

22 Ιανουαρίου 1947

Διαχειριστές

Albert Einstein, Πρόεδρος

Harold C. Urey, Αντιπρόεδρος

Hans A. Bethe

T.R. Hogness

Philip M. Morse

Linus Pauling

Λέο Σίλαρντ

V.F. Weisskopf

Αγαπητέ φίλε:

Σας γράφω για βοήθεια με πρόταση φίλου.

Μέσω της απελευθέρωσης της ατομικής ενέργειας, η γενιά μας έφερε στον κόσμο την πιο επαναστατική δύναμη από την ανακάλυψη της φωτιάς από τον προϊστορικό άνθρωπο. Αυτή η βασική δύναμη του σύμπαντος δεν μπορεί να ενταχθεί στην ξεπερασμένη έννοια των στενών εθνικισμών. Γιατί δεν υπάρχει μυστικό και δεν υπάρχει άμυνα, δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου παρά μόνο μέσω της διεγερμένης κατανόησης και επιμονής των λαών του κόσμου.

Εμείς οι επιστήμονες αναγνωρίζουμε την αναπόφευκτη ευθύνη μας να μεταφέρουμε στους συμπολίτες μας την κατανόηση των απλών γεγονότων της ατομικής ενέργειας και των συνεπειών της στην κοινωνία. Σε αυτό βρίσκεται η μόνη μας ασφάλεια και η μόνη μας ελπίδα — πιστεύουμε ότι ένας ενημερωμένος πολίτης θα ενεργήσει για τη ζωή και όχι τον θάνατο.

Χρειαζόμαστε 1.000.000 $ για αυτό το σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο. Υποστηριζόμενοι από την πίστη στην ικανότητα του ανθρώπου να ελέγχει το πεπρωμένο του μέσω της άσκησης της λογικής, έχουμε δεσμεύσει όλη μας τη δύναμη και τη γνώση μας σε αυτό το έργο. Δεν διστάζω να σας καλέσω να βοηθήσετε.

Ειλικρινά δικός σας,

[Α. Αϊνστάιν]

Η Λεοντίνη Παπαχριστοφίλου σύζυγός του Λεωνίδα Ι. Παπαχριστοφίλου , ανταποκρίνεται στην έκκληση του Α. Αϊνστάιν και του αποστέλλει την κάτωθι επιστολή και μια μικρή οικονομική ενίσχυση . ( καταχωρημένα στο Special Collections & Archives Research Center) .

Ο Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου γιός του Ιωάννη Παπαχριστοφίλου και της Ειρήνης Γαλάνη γεννήθηκε το 1892 στους Γαργαλιάνους και σε ηλικία μόλις 13 ετών μεταναστεύει στην Αμερική και τα αδέλφια του ,που είχαν προηγηθεί ,αρχικά ο Αντώνης Παπαχριστοφίλου ,που διαπρέπει πλέον στο Χρηματιστήριο και αργότερα η Μαρία Βατσινέα και ο Τζίμης Παπαχριστοφίλου που διαπρέπει στην εστίαση με τρία φημισμένα εστιατόρια στην περιοχή του Σικάγο, αναλαμβάνουν την μόρφωση του μικρού αδελφού τους . Ο Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου σπούδασε Πολιτικός μηχανικός . Νυμφεύτηκε την Λεοντίνη ( 1900) και απέκτησαν 3 παιδιά τους James(1929) John (1930) και Maurise (1933) . Τόσο ο Λεωνίδας όσο και η Λεοντίνη διαπρέπουν στην επιστήμη τους και την κοινωνία του la Porte στην Indiana .

Οι Παπαχριστοφίλου μετατρέπουν προς διευκόλυνση της επικοινωνίας τους άλλοι σε Pappas και άλλοι σε Philon

Η Λεοντίνη Παπαχριστοφίλου με τον Τζίμη Παπαχριστοφίλου το 1953

12 Μαρτίου 1947

Αγαπητέ κ. Αϊνστάιν

Εντός θα βρείτε μια επιταγή των 5 $ σαν μια μικρή προσφορά για το Ταμείο της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης Ατομικών Επιστημών Είμαι πολύ υπερήφανη να έχω λάβει ένα γράμμα με την προσωπική υπογραφή . Και εγώ επίσης ως μετανάστης σ’ αυτή την μεγάλη Χώρα από το 1907 ακόμα νήπιο και ο σύζυγός μου , το 1905ήρθαμε από την Ελλάδα . Είμαστε και οι δύο άνθρωποι του Κολεγίου μέσα από τις προσπάθειες και την σκληρή δουλειά. Η καλή τύχη ήταν η μοίρα μας. Έχουμε τρείς γιούς ο ένας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο στο 3ο έτος και οι άλλοι στο Λύκειο.

Σαν μέλος του τοπικού παραρτήματος της Αμερικανικής Ένωσης Πανεπιστημιακών Γυναικών και συγκεκριμένα ενδιαφερόμενη για τις Διεθνείς Σχέσεις χρησιμοποιώ την επιρροή μου ώστε να καλλιεργήσω και να διαιωνίσω τα ιδανικά του πολυαγαπημένου πρόεδρου Franklin D. Roosevelt και των μαθητών του όπως ο David Lilienthal τον οποίον έχουμε την χαρά να τον αποκαλούμε φίλο ( καθώς επισκέπτεται τον αδελφό του στο Laporte συχνά). Όπως του είπα σε ένα πρόσφατο γράμμα ελπίζουμε και προσευχόμεθα δια την επιτυχία του και επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι ευχαριστούμε τον Θεό που υπάρχουν άνδρες σαν και εσάς.

Είθε να ζήσετε μια μακρά και ωφέλιμη ζωή.

Ως πρόεδρος της ομάδας μελέτης Διεθνών Σχέσεων έχω κάνει μία μηνιαία ανακεφαλαίωση των δελτίων από την Επιτροπή Ατομικών Πληροφοριών καθώς επίσης και των Ατομικών Επιστημών . Κάνουμε επίσης μια έρευνα για την αναφορά του Lilienthal που αφορά τον Διεθνή Έλεγχο της Ατομικής Ενέργειας . Έχουμε στο Laporte έναν πολλά υποσχόμενο νέο επιστήμονα 18 ετών που έχει φιλοδοξίες και δυνατότητες ενός βραβείου Nobel σε λίγα χρόνια. Έχει λάβει ήδη Εθνικές διακρίσεις από τον Ομοσπονδία Χημικών Gilbert για κάποια έρευνα στην Χημεία . Ονομάζεται Fred Menenko (2), 449 PineLake Ave. Θα ξεκινήσει στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο τον Σεπτέμβριο όπου ανυπομονεί να δουλέψει με φυσικούς πάνω στις θεωρίες του.

Ένα σημείωμα από εσάς σε εκείνον θα εκτιμηθεί πολύ και μπορεί να σας φέρει άλλη μια μικρή συνεισφορά στο Ταμείο των εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ταινία η « ΤΗΕ BEGINNING OF THE AND» ( Η αρχή του τέλους» προβάλλεται εδώ αυτήν την εβδομάδα. Ασκεί βαθιά επιρροή και πραγματικά μας αφυπνίζει για τις πλήρεις δυνατότητες της Ατομικής Ενέργειας .

Είμαι σίγουρη ότι με μια συντονισμένη προσπάθεια για την καλύτερη κατανόηση ανάμεσα απ’ όλους τους ανθρώπους, οφείλουμε να απολαύσουμε τους καρπούς ενός καλύτερου κόσμου .

Ειλικρινά δική σας

κ. Λεοντίνη Φιλόν

Ο Λεωνίδαςη Αδαμαντία και ο Τζίμης Παπαχριστοφίλου το 1953 .

(1)Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης των Ατομικών Επιστημόνων (ECAS) ιδρύθηκε από τον Albert Einstein και τον Leó Szilárd τον Μάιο του 1946, κυρίως ως φορέας συγκέντρωσης κεφαλαίων και χάραξης πολιτικής. Στόχοι του ήταν να προειδοποιήσει το κοινό για τους κινδύνους που συνδέονται με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων , να προωθήσει την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και τελικά να εργαστεί για την παγκόσμια ειρήνη , η οποία θεωρήθηκε ως ο μόνος τρόπος για να μην χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά όπλα. πάλι.

Η Επιτροπή ιδρύθηκε στον απόηχο της « αίτησης Szilárd » (Ιούλιος 1945) προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Χάρι Σ. Τρούμαν , που αντιτίθεται στη χρήση της ατομικής βόμβας για ηθικούς λόγους, η οποία υπογράφηκε από 70 επιστήμονες που είχαν εργαστεί στο Σχέδιο Μανχάταν και που δεν γνώριζαν πλήρως τι δημιουργούσαν εκείνη την εποχή.

Ο άμεσος στόχος της Επιτροπής ήταν να συγκεντρώσει ένα σημαντικό κονδύλι (1 εκατομμύριο $) για την υποστήριξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων από τους ατομικούς επιστήμονες, με στόχο τον μη στρατιωτικό εθνικό και διεθνή έλεγχο των μελλοντικών δραστηριοτήτων πυρηνικής ενέργειας.

Πολλά μέλη της επιτροπής έκαναν ξεναγήσεις για να προωθήσουν το μήνυμα της επιτροπής για την ειρήνη. Παρήγαγαν υποστηρικτικό διαφημιστικό υλικό, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις πρώτες ταινίες που επεξηγούν πώς θα μπορούσε να είναι ένας πλήρης πυρηνικός πόλεμος. Ο Αϊνστάιν και η ECAS ήταν επίσης πολύ ένθερμοι στην αντίθεσή τους στην ανάπτυξη της πρώτης βόμβας υδρογόνου .

Στα τέλη του 1948, με τη σταδιακή επιδείνωση των διεθνών σχέσεων, την αποτυχία της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών (UNAEC) το 1947 και την κλιμάκωση των διεθνών εντάσεων μετά το 1947, η επιτροπή αναγνώρισε ότι:

«Η εκπαίδευση της ανθρωπότητας προς τη σαφή κατανόηση των επιπτώσεων της ατομικής ενέργειας και η πλήρης εκτίμηση των κινδύνων και των ελπίδων που ενυπάρχουν στις νέες ανακαλύψεις, είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο που δεν μπορεί να επιλυθεί σε επείγουσα βάση».

Η πρόταση που διατυπώθηκε από τον Αϊνστάιν και τον Σίλαρντ δεν κέρδισε τελικά την αποδοχή. Αντίθετα, τα περιουσιακά στοιχεία της επιτροπής μεταφέρθηκαν στο Bulletin of the Atomic Scientists . Η οριστική διάλυση του ECAS έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 1951 σε μια συνάντηση στο σπίτι του Αϊνστάιν και διαλύθηκε επίσημα στις 10 Οκτωβρίου 1951.

(2) Ο Frederick C. Menenko (1928 – 1991) ήταν χημικός, εφευρέτης και βιομήχανος και θυμόμαστε περισσότερο ως δημιουργός του Jiffy Pop. Την περίοδο που αναφερόμαστε ως μαθητής του Γυμνασίου έχει ιδρύσει την Λέσχη επιστημών και στην επετηρίδα του 1944 La Porte High School. Έγραφε: «Σκοπός της Λέσχης Επιστημών είναι να ενημερώσει τους μαθητές Λυκείου για τις διάφορες επιστήμες και να τους δώσει την ευκαιρία να πειραματιστούν σε επιστημονικά προβλήματα. Ο σύλλογος έχει επισκεφθεί διάφορες βιομηχανίες σε όλη την πόλη. οι μαθητές πραγματοποιούν διάφορα επιστημονικά πειράματα και δίνουν θέματα που ενδιαφέρουν τους άλλους μαθητές» .

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button