Υγεία

Μπορεί να ρίχνεις πολύ λάθος την μπύρα στο ποτήρι

Μια μπύρα την έχουμε απολαύσει όλοι στη ζωή μας. Και επειδή έρχονται τα τραπεζώματα των εορτών, είναι χρήσιμο να ξέρουμε πώς η απόλαυση αυτή δεν θα εξελιχθεί σε εφιάλτη.

Κάτι που μπορεί να γίνει με τον τρόπο που θα επιλέξουμε να βάλουμε το ποτό από το μπουκάλι στο ποτήρι.

Το Tech Insider θέλησε να βοηθήσει.

Ο αφρός της μπύρας μπορεί να κάνει κακό στην κοιλιά μας, όταν συνδυάζεται με πατατάκια ή άλλα αλμυρά σνακ. Αυτά κάνουν την μπύρα να αφρίζει και να ‘σπάει’ το διοξείδιο του άνθρακα μέσα στο στομάχι μας. Διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα.

Αν ωστόσο, ρίξουμε την μπύρα στο ποτήρι όπως βάζουμε το νερό, ο αφρός που θα βγει, θα ‘σπάσει’ το CΟ2 στο ποτήρι.

Επιπροσθέτως, στον αφρό γευόμαστε τη γλύκα της βύνης και την πικρία του λυκίσκου. Άρα όταν έχει αφρό το ποτήρι, προστατεύεται η ακεραιότητα αυτού του αρώματος.

Το φούσκωμα μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό θέμα

Το φούσκωμα απασχολεί το 15.9% του γενικού πληθυσμού. Είναι πιο σύνηθες στις γυναίκες (19.2%) από ό,τι στους άνδρες (10.5%). Προσδιορίζεται ως “αντίληψη κατακρατούμενων αερίων”. Δηλαδή, την αίσθηση γεμάτου, σφιγμένου, στομαχιού που ενίοτε πρήζεται.

Διαφέρει από τη διαστολή στομαχιού, το πρήξιμο που μπορεί και να μην είναι ορατό.

Το περιστασιακό φούσκωμα είναι κάτι που συμβαίνει στους περισσότερους. Υπάρχουν όμως, και αυτοί που έχουν χρόνιο φούσκωμα -και συνεχή επώδυνη ενόχληση. Αυτό δεν θεωρείται φυσιολογικό, αλλά λόγος να επισκεφτούμε γιατρό.

Ποιες είναι οι αιτίες του φουσκώματος

Προέρχεται από υπερβολικό αέρα ή αέρια στην εντερική οδό, που συνήθως αχετίζονται με προβλήματα πέψης.

Έχει επίσης, συνδεθεί με διάφορες γαστρεντερικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και της χρόνιας δυσκοιλιότητας, σύνδρομα δυσανεξίας στους υδατάνθρακες, την υπερανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο και τον έμμηνο κύκλο των γυναικών.

Ένας εχθρός είναι και το αλάτι, όταν το καταναλώνουμε σε υπερβολικές ποσότητες. Κάτι που δεν είναι δύσκολο, αφού υπάρχει παντού και δη σε προπαρασκευασμένα γεύματα και το fast food.

Μερικές άλλες αιτίες αφορούν τα αέρια που προκαλούνται όταν

  • τρώμε πολύ γρήγορα,
  • καταπίνουμε αέρα, όπως ρουφάμε από καλαμάκι ή μασάμε τσίχλα,
  • τρώμε περισσότερο από όσο μπορεί να αντέξει το στομάχι μας,
  • τρώμε λιπαρά τρόφιμα,
  • τρώμε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες,
  • έχουμε δυσανεξία στη λακτόζη.

Η δυσπεψία είναι άλλη μια αιτία. Προκύπτει όταν τα γαστρεντερικά μας όργανα δεν λειτουργούν σωστά. Είναι χρόνια πάθηση, με τα συμπτώματα να έρχονται και να παρέρχονται -με διαφορετικό ρυθμό και ένταση.

Τα κύρια συμπτώματα είναι

  • το κοιλιακό άλγος και η δυσφορία,
  • το ρέψιμο,
  • η ναυτία,
  • η αίσθηση πληρότητας, αφού έχουμε φάει μια πολύ μικρή ποσότητα και
  • ο εμετός

Πότε το φούσκωμα είναι επικίνδυνο

Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που αντιμετωπίζουν φούσκωμα (58%) δεν αναζητούν φροντίδα, με το 32% να λέει ότι υποχωρεί μόνο του και το 30% πως δεν είναι υπερβολικά ενοχλητικό. Ένα 21% το αντιμετωπίζει με φάρμακα που παίρνει, χωρίς ιατρική συνταγή ή αλλαγές στον τρόπο ζωής. Το 8% ομολογεί πως νιώθει άβολα να συζητήσει το πρόβλημα με γιατρό.

Παρ’ όλα αυτά, μια επίσκεψη στους επαγγελματίες κρίνεται ως επιβεβλημένη, όταν

  • αισθανόμαστε αδύναμοι,
  • χάνουμε την όρεξη μας,
  • έχουμε διάρροια,
  • χάνουμε βάρος,
  • έχουμε πυρετό,
  • έχουμε πόνο στην κοιλιά,
  • έχουμε αίμα στα κόπρανα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button