ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Οι Δημοτικές εκλογές στους Γαργαλιάνους το 1891 – Η παρέλαση των συνδυασμών

 

Από τα Τετράδια Ιστορίας του Παναγιώτη Α. Κατσίβελα , ιατρού.

Εικ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος

Οι δημοτικές εκλογές του 1891 στον Δήμο Πλαταμώδους επιφυλάσσουν μια έκπληξη τόσο για τους πολίτες του τότε ,όσο και για τους φίλους της ιστορίας . Δήμαρχος στον Δήμο Πλαταμώδους με πρωτεύουσα τους Γαργαλιάνους ήταν ο Πανάγος Αγγελόπουλος ο οποίος δεν συμμετέχει στην εκλογή που έχουν ορισθεί να γίνουν την Κυριακή 5 Ιουλίου. Υποψήφιοι ο Δημήτριος Νικολόπουλος και ο Αριστομένης Αναγνωστόπουλος .

Όμως για προκύψουν αυτά υπήρχαν οι ανάλογες ζυμώσεις. Οι δύο τελευταίοι Δήμαρχοι Δ. Νικολόπουλος και Π. Αγγελόπουλος ,του Δήμου Πλαταμώδους , έρχονται σε συνεργασία . Η αντιπολίτευση προσπαθεί να βρει , ένα αξιόμαχο αντίπαλο .

Μας πληροφορεί περί αυτών η εφημερίδα «Καιροί» από τον Μάϊο του ιδίου έτους:

Τα Δημοτικά στους Γαργαλιάνους .

Καιροί αριθ. φυλ. 819 , 28 Μαΐου 1891 , σελ.3

Ο εν Γαργαλιάνοις ανταποκριτής έγραψε εις ημάς τάδε: Τα δημοτικά μας είναι ανώμαλα . Ως βέβαιον μέχρι τούδε υποψήφιο δυνάμεθα να θεωρήσομε μόνο το κ. Νικολόπουλο , πρώην δήμαρχο , συνδυασθέντα μετά του νυν δημάρχου κ. Αγγελόπουλου . Οι αντίπαλοι όμως των δύο συνδυασθεισών μερίδων , μη ανεχόμενοι τον συνδυασμό θέλουν εργαστεί με κάθε σθένος , όπως συνασπιστούν προς υποστήριξη ενός και μόνον υποψηφίου , πολεμήσουν διά τούτο τον τρόπο , τον κ. Νικολόπουλο . Εάν τούτο κατορθωθεί , το οποίο είναι αμφίβολο , ότι ο αντίπαλος του κ. Νικολόπουλου , θα κατισχύσει βεβαίως με πλειονοψηφία ψήφων τουλάχιστον διακοσίων .

Εικ. Δημήτριος Νικολόπουλος.

Λίγες μέρες μετά η δεύτερη μερίδα βρίσκει υποψήφιο στο πρόσωπο του Αριστομένη Αναγνωστόπουλου. Ο ανταποκριτής της εφημερίδος φαίνεται ευνοϊκά προσκείμενος στην μερίδα του Αναγνωστόπουλου.

Οι αντίπαλοι παρατάξεις στο Δήμο Πλαταμώδους

Καιροί αριθ. φυλ. 873 , 3 Ιουνίου 1891 , σελ.3

Έγραψε ο εν Γαργαλιάνοις ανταποκριτής : « Μετά πολύμηνους προσπάθειας κατωρθώθη μόλις χθες , 28 Μαΐου η συγχώνευση των δημοτικών κομμάτων εις δύο αντιπάλους μερίδας . Της μίας υποψήφιος ανεδείχθη ο εμποροτραπεζίτης κ. Αριστ. Αναγνωστόπουλος , της δε ετέρας ο πρώην δήμαρχος κ. Δ. Νικολόπουλος. Το δημόσιο φρόνημα φαίνεται καταφανώς αποκλίνον υπέρ του κ. Αναγνωστόπουλου , εις το πρόσωπο του οποίου, νομίζει η πλειονοψηφία των κατοίκων , ότι δύναται να εξασφαλίσει τα δημοτικά συμφέροντα . Από τούδε η επιτυχία του κ. Αναγνωστόπουλου φαίνεται εξασφαλισμένη με πλειονοψηφία σοβαρά . Εκ των ανταγωνιζομένων κομμάτων, ουδέν ανήκει εις την πολιτική της πρώην κυβερνήσεως , αμφότερα είναι μικτά , αποτελούμενα εκ φίλων των κ.κ. Κοκκέβη και Σωτηρόπουλου . Καθ’ όλην την επαρχία της Τριφυλίας ουδείς υπάρχει υποψήφιος δήμαρχος Τρικουπικός , ελπίζων να νικήσει κατά τις δημοτικές εκλογές.

Εικ. Αριστομένης Αναγνωστόπουλος

Οι εκλογές γίνονται στο πνεύμα της σκληρής αντίθεσης Τρικούπη και Δηλιγιάννη. Οι συνδυασμοί προχωρούν σε οργάνωση παρέλασης των ψηφοφόρων τους , και μάλιστα δύο Κυριακές πριν τις εκλογές.

Είχε ήδη συντελεστεί μια καταπληκτική πρωτοτυπία. Μας πληροφορεί η ίδια εφημερίδα.

Το φαβορί . Η παρέλαση των συνδυασμών

Καιροί αριθ. φυλ. 900 , 30 Ιουνίου 1891 , σελ.3

Μας γράφουν εκ Γαργαλιάνων . « Μέχρι τινός η υπέρ του υποψηφίου Δ. Νικολόπουλου επιτυχία είναι πλέον ή βεβαία . Άπαν το στοιχείο των χωρικών προσχώρησε υπέρ αυτού εκτιμώντας τόσες και τόσες , προς τον δήμον Πλαταμώδους ευεργεσία του και τους κόπους, τούς οποίους επί 20ετία διοικήσας τον τόπον , και κατέβαλε δια την πρόοδό του . Επίσης το πλείστον των αστών Γαργαλιάνων υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Νικολόπουλου , ο οποίος έχει εξοδεύσει όλην του την περιουσία υπέρ της ευημερίας του δήμου προμοχθών . Την παρελθούσα Κυριακή ( 23 φθίνοντος) διοργανώθηκε γενική διαδήλωση κατά την οποία επέδειξαν τις ίδιες δυνάμεις αμφότερα τα διαμαχόμενα κόμματα . Κατά την διαδήλωση ταύτην το κόμμα του κ. Νικολόπουλου κατά δυάδας παρέλασαν και αριθμηθέν υπερέβη τους 1000 , το δε του κ. Αναγνωστόπουλου επίσης μετρηθέν έφτασε τους 480 μόλις συμπεριλαμβανομένων και των χωρικών φίλων αυτού . Εν γένει η ζωηρότης και υπέρ της επιτυχίας βεβαιότητα των φίλα τω ρέκτη κ. Νικολόπουλου φρονούντων είναι καταφανής και εις τους εστερουμένους οράσεως» .

Οι ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 1891 διεξήχθησαν στην Ελλάδα την Κυριακή 5 Ιουλίου του 1891, με το πολύπλοκο εκλογικό σύστημα του “σφαιριδίου”.

Στις εκλογές δήμαρχος εξελέγη ο Δ. Νικολόπουλος με μεγάλη πλειονοψηφία .Ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Καιροί» δεν επιβεβαιώθηκε . Η παρέλαση των ψηφοφόρων δεν λάθεψε.

Υ.Γ. Το δημοσίευμα αποτελεί απόσπασμα του βιβλίου « Η Άγνωστη Ιστορία των Γαργαλιάνων 1829-1900»

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button