Αγροτικά

Ουρές κάνουν οι έμποροι για αγορές ελαιολάδου μέσω διαγωνισμών

Πλήρως επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για ανοδική κίνηση στο ελαιόλαδο, αλλά το πλέον σημαντικό έχει να κάνει με το ενδιαφέρον των εμπόρων.

Συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για διάθεση της εφετινής παραγωγής τους σε ελαιόλαδο οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας, πρακτικές που φαίνεται πως αποδίδουν, ειδικά μια χρονιά, όπως η φετινή, που το προϊόν είναι και περιζήτητο. Μάλιστα, οι τιμές φαίνεται να ωθούνται επιπλέον ανοδικά και από τη διαφαινόμενη κακή νέα σεζόν, που ενδεχομένως φέρει για την καλλιέργεια, η συνεχιζόμενη καλοκαιρία.

Στη Λακωνία το απόγευμα της Πέμπτης έκλεισε μια ακόμα συμφωνία για πώληση έξτρα παρθένου ελαιολάδου, μέσω διαγωνισμού, που πραγματοποίησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ξηροκαμπίου. Συγκεκριμένα, όπως επιβεβαίωσαν μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ κ. Αντώνης Παπαγιαννάκης, αλλά και ο διαχειριστής, κ. Αναστάσιος Φραγκής, πωλήθηκαν 45 τόνοι έξτρα παρθένου ελαιολάδου φετινής εσοδείας και οξύτητας 0,4% στην τιμή των 5,3101 ευρώ το κιλό. Την ποσότητα πήρε η τυποποιητική Παπανικολάου που δραστηριοποείται στην Πελοπόννησο. Παράλληλα, δόθηκαν 27 τόνοι βιολογικού ελαιολάδου φετινής πάλι εσοδείας και οξύτητας επίσης 0,4% στην τιμή των 5,616 ευρώ το κιλό, με το προϊόν να παίρνει η Αγροβίμ από τη Μεσσηνία.

Ο Συνεταιρισμός Ξηροκαμπίου κάνει πολλά χρόνια διαγωνισμούς ελαιολάδου, λέει στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του ΑΣ, σημειώνοντας πως η ομάδα παραγωγών του Συνεταιρισμού έχει 170 ελαιοπαραγωγούς ως μέλη και σύγχρονες αποθηκευτικές δομές, με δυνατότητα αποθήκευσης έως και 300 τόνους ελαιολάδου. Κάθε φορά που οι παραγωγοί αποφασίζουν να πουλήσουν και μαζεύεται μια ποσότητα της τάξης των 20-30 τόνων περίπου, γίνεται και διαγωνισμός πώλησης. Σημειωτέον ότι οι τιμές αυτές είναι οι ανώτερες καταγεγραμμένες για φέτος στο ελαιόλαδο.

Στη Λακωνία παραμένοντας, στις 12 Ιανουαρίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων-Πακίων Ελαιουργικός ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι η συμφωνία πώλησης εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με τη Λακωνική εταιρεία Χελιώτης ΑΕ ανανεώθηκε στους 180 τόνους, από τους 60 τόνους, που ήταν αρχικά. Οι τιμές παραμένουν ίδιες (5,30 ευρώ το κιλό), το ίδιο και οι όροι.

Εννέα ενδιαφερόμενοι για το ελαιόλαδο στην Έμπαρο

Κάτι παραπάνω από έντονο αποδεικνύεται και το ενδιαφέρον των εμπόρων για αγορές ελαιολάδου στην Κρήτη. Το… αυτό απέδειξε ο διαγωνισμός πώλησης ελαιολάδου που πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου, ο οποίος πούλησε 80 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,28% στην τιμή των 5,14 ευρώ το κιλό. Την ποσότητα πήρε ντόπιος τυποποιητής, όπως μας είπε ο κ. Περογιαννάκης, πρόεδρος του ΑΣ, που διαθέτει ομάδα παραγωγών με 200 άτομα-μέλη. Συνολικά, λέει καταλήγοντας ο κ. Περογιαννάκης, η συλλογή ελιάς στην περιοχή έχει προχωρήσει 50%, η δε ποσότητα που εκτιμάται πως θα βγάλει ακόμα ο ΑΣ είναι στους 400 τόνους. Σύμφωνα με τον κ. Περογιαννάκη, η ζήτηση για το συγκεκριμένο ελαιόλαδο ήταν τόσο μεγάλη που κατέθεσαν προσφορές, εννέα συνολικά ενδιαφερόμενοι.

agrotypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button