ΠελοπόννησοςΤοπικά Νέα

Ο υπεραιωνόβιος πλάτανος στη Μεσσηνία και ο μύθος για το… θησαυρό – Ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα!

Ο πλάτανος αυτός αποτελεί ένα αναγνωρισμένο «Μνημείο της φύσης» λόγω της ηλικίας αλλά και του μεγάλου μεγέθους του. Υπολογίζεται πως έχει χτιστεί το 1599, μετρά δηλαδή αιώνες ζωής.

Ο Πλάτανος του Άγιου Φλώρου βρίσκεται στο κέντρο του ομώνυμου χωριού. Θεωρείται δέντρο ιστορικό και αιωνόβιο με εντυπωσιακές διαστάσεις και σπουδαία αισθητική. Ο πλάτανος συνδέεται με σοβαρά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή κατά το 17ο και 18ο αιώνα.

Κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης το 1985. Στον ιστορικό πλάτανο του Αγίου Φλώρου καταγράφονται πλήθος σημαντικές μνήμες από τις πιο οδυνηρές – όπως το κρέμασμα πολλών Ελλήνων αγωνιστών κατά τον κατατρεγμό, των κλεφτών αλλά και κατά την Επανάσταση για παραδειγματισμό. Το 1825 οι Άραβες κρέμασαν και τον Γιάννη Φλέσσα, αδελφό του πυρπολητή των ψυχών Δικαίου Παπαφλέσσα, που είχε πιαστεί αιχμάλωτος στη μάχη των Ελληνικών.

Μέχρι και πριν κάποια χρόνια υπήρχε η φήμη πως μέσα στον πλάτανο υπήρχε ένας μεγάλος θησαυρός, ο οποίος κάποια στιγμή ανακαλύφθηκε και εξαφανίστηκε. Φυσικά, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τους κατοίκους ούτε και όλοι συμμερίζονται αυτή την εκδοχή. Ίσως ήταν το μεγάλο άνοιγμα του δέντρου που πυροδότησε τη φαντασία κάποιων…

Δίπλα του βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες πηγές του Πάμμισου.

Σε απόσταση 500 μέτρων από τον πλάτανο ο Σουηδός Νάταν Βαλμίν το 1933 ανακάλυψε το ναό του Παμμίσου με σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button