Αγροτικά

Πλησιάζει τα 2 ευρώ η τιμή παραγωγού στο αγγούρι, ανοδικά και η ντομάτα

Απότομη άνοδος τιμών σήμερα στα δημοπρατήρια της Κρήτης για το αγγούρι, ενώ ανεβαίνει και η ντομάτα.

Η ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έφυγαν αρκετές ποσότητες νωρίτερα λόγω καλοκαιρίας, ανεβάζουν το αγγούρι. Στη ντομάτα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, όμως, παρατηρείται και εκεί μια ανοδική τάση τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Φώντας Δουλούμης, ταμίας στον Συνεταιρισμό Ανατολή τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην εσωτερική αγορά υπάρχει πρόβλημα και εκτιμώ ότι αυτό οφείλεται στη μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων λόγω ενεργειακής κρίσης. Το καλό είναι όμως πως η εξαγωγή πάει πολύ δυναμικά. Αυτό φαίνεται ήδη στο αγγούρι, όπου οι τιμές του έφτασαν σήμερα στο δημοπρατήριό μας ακόμα και στα επίπεδα των 1,85 με 1,90 ευρώ το κιλό, ενώ έως την προηγούμενη εβδομάδα δεν περνούσαν τα 1,20 ευρώ το κιλό. Υπάρχει ζήτηση έντονη και η παραγωγή είναι μικρή. Η δυναμική του αγγουριού της Ιεράπετρας έχει παρασύρει προς τα πάνω και το Ισπανικό αγγούρι. Όμως γενικά σε Ελλάδα και Ευρώπη, οι στρεμματικές αποδόσεις είναι μειωμένες. Φανταστείτε ότι σήμερα και κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα δεν περνάμε τις 600 με 700 κλούβες. Καθεμιά κλούβα έχει 20 κιλά αγγούρι. Οι ποιότητες είναι πολύ καλές. Μας έχει ευνοήσει η συγκυρία η διεθνής. Αγγούρι βγάζουμε τώρα κυρίως εμείς στην Ιεράπετρα και λιγότερο σε Χανιά και Τυμπάκι».

Ο κ. Γιάννης Ρουμελιώτης, παραγωγός αγγουριού από το νομό Ηρακλείου και υπεύθυνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Άρβης ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «πέρσι ήταν μια καλή χρονιά για το αγγούρι. Οι τιμές ήταν πάνω από 1,50 ευρώ το κιλό για ενάμιση μήνα και… πλέον. Ελπίζουμε να γίνει και φέτος αυτό. Σήμερα η τιμή για πρώτη φορά έπιασε τα 1,80 ευρώ το κιλό, γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εξαγωγή. Το κακό είναι πως το κόστος της φετινής παραγωγής ήταν αυξημένο κατά 70%. Λόγω καλού καιρού το προηγούμενο διάστημα, καταγράφηκαν μεγάλες αποδόσεις στο αγγούρι και πωλήθηκαν αρκετές ποσότητες. Γι’ αυτό τώρα οι ποσότητες είναι πεσμένες κάτω από το μισό. Δηλαδή αν πέρσι τέτοια εποχή είχαμε 2.000 κλούβες τη μέρα, τώρα έχουμε 1.000. Αυτό έχει επιδράσει στις τιμές. Αγγούρι τώρα γενικά έχει μόνο η Κρήτη αυτή την περίοδο». Συνολικά, ο Συνεταιρισμός έχει 43 μέλη – παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν 330 στρέμματα.

Πού κυμαίνεται η ντομάτα

«Όσον αφορά στη ντομάτα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Οι τιμές σήμερα είναι στα 85 με 90 λεπτά το κιλό, πριν πέντε ημέρες όμως ήταν μόλις στα 60 λεπτά και την ίδια ώρα μεγάλες ποσότητες ήταν ακόμα και στα αζήτητα. Εκτιμώ όμως ότι θα υπάρξει εσωτερική ζήτηση όσο πλησιάζουμε προς τη Σαρακοστή», εκτιμά ο κ., Φώντας Δουλούμης, μιλώντας στον ΑγροΤύπο.

agrotypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button