Κόσμος

«Σκούπα» στο Facebook – Αφαίρεσε γκρουπ διάσημης θεωρίας συνωμοσίας, QAnon με τα 200.000 μέλη

Στην αφαίρεση ενός εκ των μεγαλύτερων γκρουπ στα social media, με 200.000 μέλη που προωθεί δημοφιλή θεωρία συνωμοσίας στις ΗΠΑ προχώρησε το Facebook.

Πρόκειται για το γκρουπ QAnon που υποστηρίζει πως το «βαθύ κράτος» στις ΗΠΑ (κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, μέσα ενημέρωσης και επιφανείς προσωπικότητες) διεξάγουν έναν μυστικό πόλεμο κατά του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και αυτή είναι η βασική θεωρία συνωμοσίας που προωθεί η ομάδα, παράλληλα παίζει κρίσιμο ρόλο και στην διάδοση άλλων. Μόλις πρόσφατα, σε μεγάλη έρευνα που έγινε σχετικά με τη θεωρία συνωμοσίας που προωθεί το δηλητηριώδες βίντεο Plandemic και αφορά στην πανδημία κορονοϊού, αποδείχθηκε πως η ομάδα QAnon όπως και άλλες αντίστοιχες ομάδες στο Facebook με πολυάριθμα μέλη, έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην διάδοση του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του Facebook το γκρουπ αφαιρέθηκε καθώς «κατ’ επανάληψη με αναρτήσεις του παραβίαζε τις πολιτικές μας».

Τον προηγούμενο μήνα, το Twitter και το TikTok επίσης κινήθηκαν κατά του του ίδιου γκρουπ.

 

Το Twitter έκανε ban σε χιλιάδες λογαριασμούς και ανακοίνωσε πως θα μπλοκάρει urls του QAnon ενώ το TikTok προχώρησε σε διαγραφή hashtags σχετικά με βίντεο του γκρουπ.

Βέβαια αν και το Facebook διέγραψε την βασική ομάδα, με την επίσημη ονομασία Official Q/Qanon και τα 200.000, υπάρχουν επίσης πολλές άλλες ομάδες που συνεχίζουν να είναι ενεργές, κάνοντας χρήση της ίδιας ονομασίας και προωθούν ίδιο ή ανάλογο περιεχόμενο.

Σημειώνεται δε, πως πέρυσι το FBI εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με τη δράση «εγχώριων εξτρεμιστικών ομάδων» με κίνητρα που απορρέουν από θεωρίες συνωμοσίες ενώ χαρακτήρισε την ομάδα QAnon ως πιθανή εσωτερική απειλή.

Τι γνωρίζουμε για το γκρουπ QAnon

Το QAnon είναι μια δημοφιλής, ατεκμηρίωτη θεωρία συνωμοσίας που θέλει τον Ντόναλντ Τραμπ να πολεμά  ενάντια σε ενός ευρύ δικτύου, βαθέως κράτους όπως το αποκαλούν, που αποτελείται από πολιτικούς, επιχειρηματίες, ΜΜΕ, την ελίτ στον κόσμο των θεάματος ενώ πολύ συχνά προωθεί και θεωρίες περί σατανικών συνωμοσιών και για περίεργες υποθέσεις εμπορίας παιδιών. 

Το QAnon εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2017 στον ανώνυμο message board του 4chan. Ένας χρήστης ισχυρίστηκε ότι είχε άδεια πρόσβασης σε άκρως απόρρητα έγγραφα άρχισε να υπογράφει τις αναρτήσεις του ως “Q” – εξ ου και το QAnon, όπου το anon είναι από το ανώνυμος – anonymous. 

O χρήστης “Q” υποστηρίζει πως συμμετέχει σε μια μυστική έρευνα υπό τον ίδιο τον Τραμπ που στόχο έχει να εξαρθρώσει ένα παγκόσμιο δίκτυο εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών.

Η ομάδα του QAnon έχει ένα πολύ μεγάλο κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προτρέπει τους οπαδούς της να ”κάνουν τη δική τους έρευνα” – με άλλα λόγια, να παρακολουθούν βίντεο στο YouTube και να συνομιλούν με άλλους υποστηρικτές της ομάδας, για να λύσουν τους γρίφους του Q.

Από το 2017 μέχρι σήμερα η θεωρία συνωμοσίας που προωθείται έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον σε χρήστες των Facebook, Twitter,  Instagram, YouTube, Reddit.

Μεταξύ των μελών και οπαδών, διασημότητες και δεκάδες υποψήφιοι πολιτικοί που συμμετέχουν στο Κογκρέσο φέτος.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η ομάδα υποστηρίζει πως η όλη τραγωδία που βιώνει ο πλανήτης είναι μια φάρσα, προωθούν fake news σχετικά με τη χρήση μάσκας και τα εμβόλια και βοήθησαν στην εξάπλωση του Plandemic. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button