Αγροτικά

Στα 3,50 ευρώ πλέον το ελληνικό ελαιόλαδο – Τιμές άνω των 3,20 για τα καλά λάδια αναμένει η Μεσσηνία

Ενδιαφέρον που έχει ενταθεί αισθητά από εκείνο προ μηνός, αλλά και τιμές που όχι απλώς έσπασαν το φράγμα των 3 ευρώ, αλλά σκαρφάλωσαν ακόμη και στα 3,50 ευρώ μέσα σε διάστημα μερικών ημερών, συγκεντρώνει τις τελευταίες ημέρες το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Στη Μεσσηνία ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο Συνεταιρισμός Γλυφάδας πέτυχε τιμή της τάξεως των 3,51 ευρώ για το ΠΟΠ Καλαμάτας, ενώ και στη Λακωνία συνεταιρισμοί έχουν συνομιλίες στο επίπεδο των 3,50 ευρώ. Αυξημένες κατά 20 λεπτά από το προηγούμενο διάστημα είναι και οι καινούργιες τιμές στη Λέσβο.

Ασταμάτητες οι τιμές στη Λακωνία

«Την εβδομάδα που πέρασε, οι τιμές έφτασαν μέχρι τα 3,30 ευρώ στη Λακωνία, σημειώνοντας άνοδο κατά 10%», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, Νίκος Γραμματικάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον προσφορές που φτάνουν μέχρι τα 3,50 ευρώ/κιλό στην περιοχή.

 

Κατά τον ίδιο, η διεθνής εικόνα, με τη μειωμένη ισπανική παραγωγή, όπως και αυτές άλλων κρατών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα λιγότερο καλά λάδια φέτος, θα μας φέρουν στην καινούργια σεζόν με μικρότερα αποθέματα από άλλες χρονιές. Ακόμη, ο κ. Γραμματικάκης εκτίμησε ότι το 60% των αποθεμάτων στην περιοχή του έχει φύγει, παρότι είναι ακόμη Απρίλιος.

Στην τιμή των 3,50 ευρώ/κιλό ετοιμάζεται να διαθέσει 56 τόνους (2 βυτία) έξτρα παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας 0,27, ο ΑΕΣ Κροκεών, που μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη συγκέντρωνε από τους παραγωγούς την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Άλμα στις τιμές μέσα σε τρεις μέρες

«Νομίζω ότι το ελαιόλαδο πραγματικά παίρνει αυτό που λέμε την τιμή που του αξίζει», σχολίασε από πλευράς του ο πρόεδρος του ΑΣ Μεταμόρφωσης Λακωνίας, Ιωάννης Λάγγης, αναφερόμενος στο επίπεδο των 3,50 ευρώ στο οποίο έφτασαν οι τιμές. «Είναι η τιμή που λέμε ότι αξίζει τον κόπο να καλλιεργείς» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι το επίπεδο των 3 ευρώ αρκεί ίσα-ίσα για να βγάλει ο παραγωγός τα έξοδά του.

Ο συνεταιρισμός της Μεταμόρφωσης είναι σε συνεννόηση με δύο εταιρείες που προτίθενται να ακολουθήσουν την τιμή των 3,50, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, με τις ποσότητες να οριστικοποιούνται μάλλον τη βδομάδα μετά το Πάσχα, αφού γίνουν και οι απαραίτητες ενέργειες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς των παραγωγών του.

Την περασμένη βδομάδα προχώρησε σε πράξη στην τιμή των 3,25, ενώ μέσα σε τρεις μέρες η τιμή έκανε «άλμα» στα 3,50, σημείωσε ο κ. Λάγγης, αναφέροντας ότι και το ενδιαφέρον της αγοράς δεν έχει καμία ομοιότητα με αυτό που υπήρχε πριν από έναν μήνα, με το λάδι να φτάνει από τα 3,05 στα 3,50. Ο ίδιος μάλιστα εκτίμησε ότι θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος.

«Θεωρώ ότι μέσα στον Μάιο θα έχουμε εξελίξεις, θα μείνουν λίγα αποθέματα» σχολίασε, εξηγώντας ότι και στην οργάνωση έχει μείνει πίσω το 30% -ένα όχι μεγάλο ποσοστό- από τους 900 τόνους της φετινής παραγωγής. Αναφορικά με το ζήτημα των τιμών, ο ίδιος τόνισε την ανάγκη για ένα χρηματιστήριο λαδιού στην Ελλάδα, όπου θα υπάρχει καταγραφή, όπως στην Αμερική με το καλαμπόκι.

Τιμές άνω των 3,20 για τα καλά λάδια αναμένει η Μεσσηνία

«Δεν έχουν μείνει μεγάλες ποσότητες πίσω στα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα», σχολίασε, μεταξύ άλλων, και ο Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γεν. διευθυντής στην Ένωση Μεσσηνίας, κάτι που δικαιολογεί και τις μεγάλες τιμές αυτή την περίοδο. Κατά τον ίδιο, το φράγμα των 3 ευρώ έχει σπάσει στη Μεσσηνία, με την περιοχή προσφάτως να καταγράφει από τις υψηλότερες τιμές που έχουν κλειστεί φέτος με κλειστές προσφορές μέσω της πράξης του Συνεταιρισμού Γλυφάδας στα 3,51 ευρώ.

Πλέον, έχουν αρχίσει και παγιώνονται πράξεις πάνω από τα 3 ευρώ σε μία ικανοποιητική ροή, υποστήριξε, σχολιάζοντας ότι αρχίζουν σιγά-σιγά οι αυξητικές τάσεις που προσδοκούσαν το προηγούμενο διάστημα. «Δεν ξέρω αν θα καλπάσουν τόσο γρήγορα σε πολύ μεγάλες τιμές της τάξεως των 3,5 ευρώ, αλλά σίγουρα στα λάδια που έχουν μείνει πίσω και είναι καλά, θα έχουμε μεγάλες τιμές, άνω των 3,20 ευρώ» εκτίμησε ο κ. Πάζιος, μιλώντας για μία ανοδική πορεία που άρχισε κυριολεκτικά την τελευταία εβδομάδα.

«Θεωρούμε ότι όσο πλησιάζουμε στην επισημοποίηση του ανοίγματος της αγοράς και στην Ελλάδα, αυτό θα λειτουργήσει ευεργετικά, γιατί αποκαθίσταται σιγά σιγά η ισορροπία στο πλαίσιο της εσωτερικής κατανάλωσης, και βλέπουμε και προσδοκούμε για το εξωτερικό», πρόσθεσε.

Ανεβασμένος κατά 20 λεπτά και ο τιμοκατάλογος στη Λέσβο

Κατά 20 λεπτά αυξημένες ήταν και οι τιμές των ιδιωτών εμπόρων που ανακοινώθηκαν τη Μεγάλη Δευτέρα στη Λέσβο, σύμφωνα με τις οποίες τα 3/10 ανέρχονται στα 2,90 ευρώ, στα 2,10 ο άσος και στο 1,70 τα βιομηχανικά ελαιόλαδα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΣ Ακρασίου, Χρήστος Κουτλής.

Στην περιοχή του Πλωμαρίου, οι παραγωγοί πληρώνονται υψηλότερες τιμές που φτάνουν μέχρι τα 3,30, διευκρίνισε, αφού ως γνωστόν στην περιοχή επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες. Κατά τον ίδιο, το θέμα της αύξησης τιμών είναι γενικότερο και ήταν αναμενόμενο και εμφανές όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί σε κάποιον βαθμό ακόμη η άνοδος των τιμών. Στην περιοχή, πάντως, εκτιμάται ότι τα 2/3 της φετινής παραγωγής έχουν πουληθεί από τους παραγωγούς, αφού φέτος ήταν και μία φτωχή παραγωγικά χρονιά με 3.500 τόνους παραγωγής, όπως υπολογίζεται για τη Λέσβο.

«Οι οιωνοί προς το παρόν είναι καλοί», σχολίασε για την επόμενη χρονιά, αφού τα καιρικά φαινόμενα δεν έχουν δείξει κάτι αποθαρρυντικό, αν και ακόμη είναι νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις, δεδομένων και των περσινών ζημιών του Μαΐου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Μ.Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button