Αγροτικά

Στον Eισαγγελέα για τους δασικούς χάρτες οι αγρότες της Κρήτης: «Δεν παραδίδουμε τη γη των προγόνων μας»

Μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και των εισαγγελικών Αρχών θα υποβληθεί την Τετάρτη 17 του μήνα από τη νομική εκπροσώπηση της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής για τους δασικούς χάρτες, ενώ για την ίδια μέρα προγραμματίζονται μηχανοκίνητες πορείες σε όλους τους νομούς της Κρήτης από τις 11 το πρωί. Αφετηρία στο Ηράκλειο θα είναι το Παγκρήτιο Στάδιο. Η «συμβολική», όπως χαρακτηρίζεται, «διαμαρτυρία» περιλαμβάνει στάση τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όσο και στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου και θα κατατεθούν σχετικά υπομνήματα. Στο Ρέθυμνο, σημείο συνάντησης θα είναι τα Τρία Μοναστήρια, ενώ τόσο στον Άγιο Νικόλαο όσο και στα Χανιά θα υπάρξουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις ταυτόχρονα.
«Δεν παραδίδουμε την αιματοβαμμένη γη των προγόνων μας»… Αυτός είναι ο τίτλος του καλέσματος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά των Δασικών Χαρτών, ως “απάντηση” περί της… «μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας μας έναντι των δανειστών»!…
Ένα αναλυτικό και εμπεριστατωμένο κείμενο, που γράφτηκε από τη νομική εκπροσώπηση της Επιτροπής και όπως δήλωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος της Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «θα κατατεθεί παντού, τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε όλους τους φορείς που τους καλούμε άμεσα να πάρουν θέση»…
Μάλιστα, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, ο συνδικαλιστής τονίζει: «Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι έχει βγει ο υπουργός και λέει ότι “όλα θα γίνουν σωστά”, δεν προωθεί το θέμα όμως για νομοθετική απόφαση στη Βουλή. Αντίθετα, εκεί που έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ενστάσεων όπως στη Χαλκιδική, την περιοχή του Μαραθώνα και στην Ήπειρο, οι περιοχές αυτές που βγήκαν δασικές ή χορτολιβαδικές ούτε καν μπορούν να αξιοποιηθούν στο σύστημα ΟΣΔΕ και εδώ και χρόνια οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να ξεμπερδέψουν.
Κι όμως, ο Νόμος 998/79 του άρθρου 62 πιστοποιεί στην ουσία την εξαίρεση της Κρήτης, όπως και άλλων νησιωτικών περιοχών που συνενώθηκαν με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Δηλαδή ο νόμος αυτός έρχεται και επαληθεύει τη συμφωνία που υπήρχε όταν έγινε η συνένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Τότε πήρε την προίκα η Ελλάδα από την Κρήτη βάσει νόμου του 1914.
Περιήλθαν λοιπόν στη μητέρα πατρίδα ως προίκα από την Κρήτη λιμάνια, δημόσια κτήρια, αιγιαλοί, ποτάμια και ρυάκια. Από ‘κει και πέρα μέχρι και σήμερα, ό,τι έχει αποζημιωθεί με απαλλοτρίωση για δημόσια έργα ανήκει στο κράτος. Έτσι σήμερα στην ουσία παραβιάζουν το Σύνταγμα αυτοί που πάνε να περάσουν τους δασικούς χάρτες»…
Το κάλεσμα-αίτημα
Αναλυτικότερα και μεταξύ των άλλων το κάλεσμα-αίτημα αναφέρει: «Τις τελευταίες εβδομάδες, μέσα στην έξαρση της πανδημίας και την οικονομική κακουχία, μέσα σε συνθήκες κοινωνικής κρίσης, ενώ οι θεσμοί και οι υπηρεσίες υπολειτουργούν και ενώ είναι αδύνατη και αυτή ακόμη η συναναστροφή, πολύ δε περισσότερο ο δημόσιος διάλογος και η διαβούλευση στην κοινωνία, επέλεξε η Πολιτεία να εξαπολύσει κατά της Κρήτης, των ιδιοκτητών γης, των παραγωγών, των κατοίκων κυρίως της ενδοχώρας, αλλά και της κοινωνίας συνολικά, γιατί η αναπτυξιακή υστέρηση και η οικονομική καθίζηση λόγω της αυτονόητης αλληλεξάρτησης μας αφορά όλους, ως κεραυνό τους Δασικούς Χάρτες, που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο εν μία νυκτί, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, χωρίς προειδοποίηση, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι εξελίσσεται και χωρίς να προβλέπεται καμία διαδικασία, ώστε οι Δήμοι και οι πολίτες, πριν την ανάρτηση, να μπορούν να προσκομίσουν τίτλους, αποφάσεις κα στοιχεία, ώστε να μη χαρακτηριστούν ήδη κατά την ανάρτηση οι μη δασικές εκτάσεις ως τέτοιες, προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία και το κόστος της διαδικασίας των αντιρρήσεων και, κυρίως, να μην υποπέσουν χιλιάδες ιδιοκτησίες που καταφανώς δεν είναι δάση ή δασικές εκτάσεις σε καθεστώς ομηρίας επί πολλά χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αδυναμία αξιοποίησής τους και τη ζημία που αυτό θα επιφέρει στην οικονομία και την κοινωνία της Κρήτης.
Αλλά δε φτάνει που αιφνιδιαστικά, χωρίς προεργασία, χωρίς προειδοποίηση, χωρίς προηγούμενη ακρόαση των ιδιοκτητών και της κοινωνίας, η Διοίκηση πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών της στην κοινωνία και αναρτώντας τους χάρτες μετέθεσε το δυσβάστακτο οικονομικό και ψυχολογικό βάρος σε χιλιάδες ανθρώπους να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες, δηλαδή ότι αμπέλια, ελιές, βοσκότοποι και περιβόλια που κληρονόμησαν από τους προπαππούδες τους τούς ανήκουν και τα καλλιεργούν, αλλά με τους χάρτες αυτούς, που όταν τους είδαμε δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, αφού λιμάνια, εθνικές οδοί και κατοικίες δεκαετιών χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις [!!!!!!!!!], κυριολεκτικά εξοργίζει και προκαλεί γιατί οι χάρτες αυτοί, που χαρακτηρίζουν την Κρήτη σε ποσοστό άνω του 70% ως δάσος, αποτελούν μνημείο προχειρότητας και αυθαιρεσίας, είναι προφανές ότι τα κρατικά όργανα παρέλαβαν και θεώρησαν, δηλαδή πιστοποίησαν την ακρίβεια χαρτών που μόνον το Κρητικό Πέλαγος δε χαρακτηρίζουν ως δάσος!!!! Και, βέβαια, οι ευθύνες για την απαράδεκτη και παράνομη αυτή συμπεριφορά θα αναζητηθούν»!
«Παράνομη και αυθαίρετη η δήμευση»
Εξάλλου, παρακάτω τονίζεται πως «καμιά συζήτηση δε θα υπάρξει και καμιά συναίνεση δε θα δοθεί σε οποιαδήποτε διαδικασία κρύβει στο βάθος του τούνελ την παράνομη, αυθαίρετη και δόλια δήμευση των ιδιοκτησιών χιλιάδων ανθρώπων, τη στιγμή που είναι ιστορικό και αδιαμφησβήτητο δεδομένο ότι το Ελληνικό Δημόσιο στην Κρήτη, εκτός των δημόσιων υποδομών [δρόμοι, λιμάνια κ.λπ.], των κοινόχρηστων πραγμάτων και των εκτάσεων που απαλλοτρίωσε για κοινωφελείς σκοπούς, ουδέποτε είχε ιδιοκτησίες, και γι’ αυτό ακριβώς η Πολιτεία αναγνωρίζει [άρθρο 62 του Ν. 998/1979] ότι στην Κρήτη, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, δεν υφίσταται τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, δηλαδή το Δημόσιο πρέπει, όπως και ο ιδιώτης, να αποδείξει την κυριότητά του στην έκταση την οποία διεκδικεί».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button